Aerodrom u Sofiji – avio karte kupovina

Aerodrom SofijaAerodrom u Sofiji je najveći i glavni aerodrom Bugarske države. Udaljen je svega 10 kilometara od samog centra Sofije. Predstavlja jedan od najvećih projekata u Bugarskoj i finansiran je i od strane Evropske unije.

Karte za letove preko Sofijskog aerodroma možete kupiti i preko turističke agencije Kuća Putovanja u Nišu, specijalizovana za prodaju avio karata.

Za Bugare ovaj aerodrom simboliše njihov ulazak u Evropsku uniju, put ka napretku i evrointegracijama. Iako prema klasifikaciji spada u manje aerodrome, ipak je jedan od onih koji se najbrže razvijaju na našem regionu.

Kratka istorija

Aerodrom u Sofiji je izgrađen prvom polovinom 20-og veka. Počeo je sa radom 16-og decembra 1937. godine. Taj datum se svake godine zvanično obeležava kao godišnjica postojanja aerodroma. Prošle godine je proslavljeno 80 godina njegovog rada. Tokom svog tog vremena ovaj aerodrom se postepeno razvijao i modernizovao.Naime, u doba izgradnje Sofija se još nije toliko proširila da bi obuhvatala i aerodrom u svom sastavu. Tridesetih godina prošlog veka tu se nalazilo selo Vraždebna, nadomak prestonice Bugarske države.

Najpre su se održavali letovi u svrhe uvoza i izvoza proizvoda, kao i u svrhe pružanja poštanskih usluga. Malo kasnije su sa ovog aerodroma mogla da lete i civilna lica. Terminal 1 i čekaonica za putnike izgrađeni su 1939. godine, kao i prva asfaltirana pista. Njena dužina je iznosila svega 1050 metara, koja će se ubrzo pokazati nedovoljnom.

Deset godina kasnije organizovan je prvi stalni raspored letenja sa redovnim polascima za neke od glavnih evropskih gradova. Nedugo nakon toga pojavili su se za to vreme prilično veliki turbo-džet avioni. Aerodrom u Sofiji je morao uložiti novac u produžetak piste kako bi izašao u susret modernizaciji avijacije.

Od 1951. do 1965. godine radilo se na proširivanju terminala po nivoima, čiji je kapacitet tada znatno povećan, te su na njemu gužve bile privremeno smanjene. Pista je bila znatno produžena i iznosila je 2720 metara dužine.

Godine nakon toga protekle su u konstantnom razvoju i porastu broja putnika na ovom aerodromu. Početkom dvadesetog veka nadležni su uvideli da su avioni i čekaonice postali prilično krcati i da je vreme za novo proširivanje.

Od 2000 godine Terminal 1 je značajno proširen. Od tada se prostire na 15 hiljada metara kvadratnih i kapacitetom da primi 1,8 miliona putnika na godišnjem nivou. Parking koji se nalazi na donjem nivou terminala. Može primiti 400 vozila. Arhitektura ovog terminala odiše ostacima prošlosti, što se danas retko može videti. To se da primetiti sa velikim retro lusterima i mozaicima koji se u njemu nalaze.

Izgradnja Terminala 2

Uz pomoć ulaganja Evropske unije, 2006. godine (koja označava 70 godišnjicu rada) na ovom aerodromu je otvoren sasvim nov, savremeni terminal. On se nalazi na svega 200 metara od prvog terminala.

Postojao je i plan da se umesto ovog napravi sasvim nov aerodrome, koji bi bio udaljen 70 kilometara od prestonice. Međutim, ipak je odlučeno da se originalni aerodrom samo proširi i dobije drugi terminal.

Terminal 2 je prilično veći po površini od prvog. Naime, prostire se na 56 850 metara kvadratnih. U njegovom sastavu se nalazi 7 kapija i 34 ček-in šaltera, što u značajnoj meri ubrzava procedure na ovom aerodromu.

Originalan kapacitet ovog terminala iznosi 2.6 miliona ljudi godišnje, ali postoji i mogućnost konstantnog proširivanja kapaciteta.

Nakon otvaranja novog terminal, Terminal 1 se koristi samo za cart i low coast letove. Dakle, fokus je zadnjih godina prebačen na Terminal 2.

Kada se zgrada aerodroma posmatra sa visine neodoljivo podseća na metalnu pticu koja uzleće. Kroz drugi terminal pružaju se mnogobrojni pasaži koji povezuju hodnike za dolazak i polazak. Takođe, pasažima možete sići i do parkinga.

Parking ima kapacitet da primi 800 vozila.

Terminal 2 ima nekoliko nivoa. Od jednog do drugog se dolazi sa 12 liftova i 7 pokretnih stepenica. Arhitektura nove zgrade se poprilično razlikuje od stare. Zgrada je sasvim savremena, pa čak i u futurističkom stilu.

Broj putnika raste iz godine u godinu, i to u neočekivanim razmerama. Najdrastičniji rast zabeležen je prošle godine. 2016-te aerodrom u Sofiji je primio skoro pet miliona ljudi, a prošle godine neverovatnih šest i po miliona.Ovoliki napredak sasvim sigurno nije slučajan, on je proizvod dugogodišnjeg rada i iskustva. Poslednjih gdina je ovaj aerodrom jedan od najposećenijih u predelu južne Evrope, a izvesno je da će se njegov rast nastaviti.

Letovi i saradnje sa avio-kompanijama

Mnoge velike strane avio-kompanije su prepoznale potencijal aerodroma u Sofiji, te je ovaj aerodrom odlično povezan sa ostatkom Evrope. Iz Sofije možete redovno leteti sa preko 45 kompanija, a taj broj se svake godine povećava. Generalno gledano, najveći promet na ovom aerodromu ostvaruju: Wizz Air, Bulgaria Air, Lufthansa, British Airways, Ryanair, Turkish Airlines i Alitalia.

Evo u koje gradove se najčešće leti iz Sofije

Prema statistikama iz Sofije se avionom najčešće putuje za sledeće evropske gradove: London, Beč, Minhen, Varna, Frankfurt i Istanbul.

Svake godine se proširuje spisak gradova sa kojim možete leteti direktno iz Sofije.

Od marta ove godine uvode se novi letovi koji povezuju Sofiju sa Atinom, Lisabonom, Nicom, Malagom, Hurgadom.

Iako sa ovog aerodroma možete leteti do većine evropskih gradova, on je ipak još uvek nedovoljno velik da pruža usluge prekookeanskih letova. Manji i srednji aerodromi ne pružaju mogućnost ovakvih direktnih letova, ali uvek možete presedati.


Redove letenja možete pogledati na ovom linku: https://www.sofia-airport.bg/en/passengers.

Povezanost aerodroma sa Sofijom

Od aerodroma do Sofije i obrnuto možete doći na više različitih načina:

  • javnim prevozom,
  • metroom,
  • iznajmljivanjem vozila

Do Terminala 1,2 i nazad vode dve linije autobusa javnog prevoza, linija 84 i 184. Oba autobusa funkcionišu tokom čitavog dana, svakog dana sa redovnim polascima na petnaestak minuta. Vreme trajanja puta od početne do poslednje stanice iznosi od 35 do 45 minuta, u zavisnosti od gužve u saobraćaju.

Postoji i linija 384 koja obezbeđuje prevoz samo do Terminala 2. Kako je ovaj autobus prigradski i ne staje na svaku stanicu, put do aerodroma traje kraće, između 25 i 30 minuta. Polasci su ređi, u proseku na svakih 40 minuta.

Do metro stanice se stiže iz Terminala 2, sve što je potrebo da se snađete jeste da pratite uputstva i strelice. Metro linija 1 pruža direktan i brži prevoz od aerodroma do samog centra Sofije. Put do centra grada obično traje 18 minuta. Tokom vikenda i praznika prvi voz kreće u 5:30h, a poslednji u ponoć.

Za one koji žele da se sami provozaju Sofijom i Bugarskom je preporučljivo da već na aerodromu iznajme auto.

Vozilo možete rezervisati online, i samo ga preuzeti kada sletite. Cene nisu visoke, a automobili su kvalitetni. Iznajmljivanje vozila je moguće na oba terminala, čim se prođu kontrole na izlazu.

Takođe posetite i neki šoping centar u Sofiji, Paradise na primer.

Poslednja opcija jesu taksi vozila, koja se u svako doba nalaze ispred parkinga. Kako ne biste naišli na nelegalne prevoznike i platili mnogo više nego što je to potrebno, preporučuje se da ulazite u proverene taksije. Jedan od njih je OK supertrans, koji je partner sa ovim aerodromom.10.00 avg. rating (90% score) - 1 vote

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.