Dolina ruža

Činjenice o Bugarskoj koje niste znali

Ako niste imali priliku da posetite ili provedete neko vreme u ovoj prelepoj zemlji, ovo će vam sigurno probuditi interesovanje da je upoznate bolje, da joj date šansu i saznate nešto više o njoj.

Dolina ruža
Dolina ruža

Ove činjenice o Bugarskoj će vam pokazati naučne, istorijske, geografske, trenutne i druge zanimljive informacije. Sigurni smo da niste znali 90% od toga, tako da ne stajte sa čitanjem!

Ovo su 20 intrigantnih činjenica o Bugarskoj, ako ikada odlučite da putujete u ovu zemlju, tj.ako već niste.

Možete ostaviti i komentar, ukoliko I vi imate nešto zanimljivo o Bugarskoj da dodate, a ovde nije pomenuto.1.Bugarska je jedina zemlja u Evropi koja nije promenila ime, od kad je prvi put osnovana. To se desilo 681 godine nove ere.

2. Najstarije zlato u svetu pronađeno je u Bugarskoj (u 294 groba pronađeno je 3000 zlatnih predmeta koji datiraju pre više od 6000 godina.)

3. Bugari pomeraju glavu levo-desno kad hoće da kažu DA, i gore-dole za NE, suprotno onome kako smo navikli.

4. Jedna bugarska etno pesma „Izlel e Delyu Haydutin“, bugarske pevačice narodne muzike, Valye Balkanske, poslata je u svemir u sklopu „Zlatne ploče“, na kojoj su odabrane pesme naše civilizacije koje je 1977 godine poneo svemirski brod “ Voyager“ – kao poruku vanzemaljskoj inteligenciji.

5. Lactobacillus Bulgaricus, bakterija odgovorna za jedinstven ukus i konzistenciju bugarskog jogurta, može se pronaći samo u bugarskom vazduhu.

6. Bugarska vojska nikada nije izgubila ni jednu zastavu u borbi.

7. Džon Vinsent Atanasov je bio američki fizičar i pronalazač bugarskog porekla, najpoznatiji po izumu prvog elektronskog digitalnog računara.

8. Gotovo trećina Bugarske je pokrivena šumama.

Šume Bugarske

9. Ruže koje se uzgajaju u Bugarskoj „Dolini ruža“, proizvode najviše u svetu ružinog ulja (70-85%) – komponente većine parfema.

10. Bugarska pravoslavna crkva je najstarija slovenska pravoslavna crkva.

11. Sa prijemom Bugarske u Evropsku Uniju, 1.januara 2007. Godine, ćirilica je postala treće zvanično pismo Evropske unije.

12. Prva bomba bačena iz vazduha u vojnoj istoriji je bila od strane bugarske avijacije tokom Prvog balkanskog rata i korišćena je 16.oktobra 1912.godine.13. Rilski krst je drveni krst sa 140 mikroskopskih scena iz Biblije koji ima više od 1500 ličnosti. Najveća od njih nije veća od zrna pirinča.

Rilski krst

14. Bugari su dobri u atletici. Stefka Kostadinova osvojila je visok skok na Svetskom prvenstvu u Rimu sa senzacionalnih 2.09 metara. Prošlo je 28 godina od tada i nijedna druga žena nije uspela da dostigne ili pobedi ovaj rekord.

15. Drugi svetski rekord drži Jordanka Donkova u 100 metara sa preponama. Sa vremenom od 12.21 min. Ovaj rezultat nije probijen 27 godina.

16. Bugarski glumac Zahari Bacharov imao je ulogu kao plemenski vođa Loboda u petoj sezoni HBO hit televizijske serije „Game of Thrones“.

17. 1976. UNESCO je proglasio drevni bugarski kalendar kao najprecizniji na svetu.

18. Rajna Kasabova je bila pilot bugarskog vazduhoplovstva i prva žena u svetu koja je učestvovala u vojnom letu.

19. Baba Vanga je poznata bugarska proročica. Smatra se da su se mnoga njena predviđanja obistinila.

20. Ćirilično pismo je razvijeno u Prvom bugarskom carstvu tokom 9.veka nove ere na Preslavskoj književnoj školi od učenika, grčke braće, Ćirila i Metodije. Bugarski sveti Kliment Ohridski se često povezuje sa stvaranjem ćirilice.

6.40 avg. rating (65% score) - 10 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.