Perperikon

Kulturna ponuda Bugarske

Puno faktora je uticalo da u trenutku kad se rađa srednjovekovna Srbija i ustoličuje svetorodna loza Nemanjića, Bugarska uzdiže već svoje drugo Carstvo.

Ova činjenica govori da je Bugarska  zaista zemlja sa dugom i izuzetno bogatom kulturom na koju su uticaj imali i različiti vekovi i različite civilizacije.

Perperikon
Perperikon, antički hram i proročište posvećeno Bogu Dionisu

Uticaj Vizantije kao najveće imperije čovečanstva, a pogotovu Konstantinopolja učinila je da je danas ova zemlja itekako primamljiva za sve koji vole istoriju, arhitekturu, etnografiju, arheologiju i umetnost kroz vekove. Od praistorije, zaostavštine Tračana, ostataka rimskih utvrđenja, viznatijskih i srednjevekovnih tvrđava, mnoštva crkava i manastira, kao i džamija, sinagoga i celovitih etnografskih komplesa, u Bugarskoj možete proputovati kroz prošlost i sresti se sa sadašnjosti.


Koliko je Bugarska bogata kulturno-istorijskim spomenicima i objektima govori impozantan podatak da se, iako teritorijalno zauzima samo 2% teritorije Evrope, u njoj se nalazi čak 40.000 istorijskih spomenika, od kojih je 7 na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine, 36 kulturnih centara, 160 manastira i oko 330 muzeja i galerija. Neverovatni podaci koji imponuju i daju samo još jedan razlog više da se ova zemlja poseti i upozna njena bogata duhovnost.

Drugo Bugarsko carstvo, mapa
Drugo Bugarsko carstvo, mapa

Najznačajniji simboli Bugarske, uvršteni na UNESCO-vu listu značajne svetske baštine su:

grobnica Kazanlak iz 3. veka p.n.e,
– grobnica iz 3. veka p.n.e. iz vremena Tračana kod sela Sveštari u blizini Razgrada,
crkva „Bojana“ iz 10. veka,
Rilski manastir iz 10. veka
– „Stari grad“ u Nesebaru

Rilski Manastir
Rilski Manastir

Spomenimo i „Dolinu tračanskih kraljeva“, u kojoj je pronađeno oko 15 kraljevskih grobnica koja je jedan je od najznačajnijih lokaliteta iz ovog perioda na teritoriji cele Evrope. Najveći trakijski vladarski kompleks sa mauzolejem u jugoistočnoj Evropi otkriven je u blizini sela Starosel, a najstariji predmet od zlata na svetu pronađen je u nekropoli Varne. U Bugarskoj je pronađeno dosta zlata i blaga iz perioda Tračana od kojih se izdvaja blago Rogozen. Osim bogatog nasleđa Tračana, u ovoj se zemlji nalazi i velika zaostavština iz helenističkog i rimskog perioda. Mnogobrojni rimski kompleksi i danas su dobro očuvani od kojih svakako briliraju Augustra Trajana, Trimontrium, Pautalia, Akre, Apolonia, Serdika… Takođe, u Bugarskoj se nalazi i Perperikon, hram posvećen bogu Dionisu, u kome se nalazilo proročište istovetnog značaja kao ono čuveno u Delfima posvećeno Apolonu.

Manastiri i sakralni objekti

Bugarska je bogata i mnogobrojnim manastirima koji su čuvali pravoslavnu tradiciju i nasleđe ali i izvanredna ostvarenja umetnosti. Najznačajniji manastiri su svakako Rilski manastir ili „Rila“, čuven u celom svetu, manastir „Bačkovo“, „Trojan“, „Zemen“, manastir „Sokolski“ i mnogi drugi. Jedna od najznačajnijih relikvija koje se čuvaju u Bugarskoj su mošti sv. Jovana Krstitelja, koje su 2010. godine pronađene na ostrvu Sv. Jovan (bugarski Sv. Ivan) u blizini poznatog letovališta Sozopol.

Kralj Milutin i Sveti Sava

A za mnoge koji ne znaju, mošti našeg najkontroverznijeg srednjevekovnog vladara i najvećeg srednjevekovnog zadužbinara, kralja Milutina, počivaju u miru u „Crkvi Svete nedelje“ u Sofiji. Zbog toga se ova crkva još zove i „Crkva Svetog kralja“. Spomenimo da je kult Svetog Save veoma uticajan u Bugarskoj, jer on je podigao dvocifren broj crkva i manastira u Bugarskoj, a istorijska činjenica je da se on upokojio u Velikom Trnovu, duhovnoj prestonici Bugarske.

Veliko Trnovo
Veliko Trnovo pod maglom

Muzeji i tradicionalni zanati

Spomenici koji svedoče o periodu bugarskog preporoda su takođe mnogobrojni i mogu se videti u mnogim gradovima, naseljima i selima kao što su: Kotel, Karlovo, Sopot, Elena, Bansko, Arda, Ribarica, Balgari, Kosti

Bugarska je poznata i po razvijenom zanatstvu pa je obilazak i upoznavanje sa različitim rukotvorinama veštih majstorskih ruki pravi doživljaj i još jedna prilika da se malo vratite u prošla vremena i upoznate duh i način života iz davnina. U Bugarskoj zbog toga postoje mnoga mesta koja su muzeji na otvorenom u kojima se mogu videti i upoznati veštine poput pletenja, grnčarstva, obrade drveta. Neka od takvih mesta su etnografki kompleksi Stari Dobrič i Čiflika u blizini letovališta Albena, Bansko, etnografksi kompleks Kulata – Kazanlak, etnografsko selo Zlatograd

Sa duhom zanatstva i rukotvorina idu i tradicionalni načini obrade zemlje i uzgajanja čuvenih bugarskih ruža i pravljenje ružinog ulja, kao i proizvodnja vina.

Muzej ruža
Muzej ruža Kazanlak, photo by Bulgariatravel.org

U zemlji ima sa jako puno muzeja, oko 200, sa tematski raznovrsnim postavkama iz različitih vekova. Izdvojićemo neke specifične muzeje koje vredi naglasiti:

– Muzej jogurta u selu Studen izvor,
Muzej ruža u Kazanlaku,
Muzej šale i humora u Gabrovu,
Muzej medicinske istorije u Varni,
Muzej soli u letovalištu Pomorje,
Nacionalni antropološki muzej u Sofiji,
Muzej vina u Plevenu i mnogi drugi. Naravno svaki od ovih muzeja je priča za sebe, pa u narednim tekstovima očekujemo da naš objektiv zaviri u njihove postavke i prenese neku od legendi njihovog postojanja.

Takođe, Bugarsku treba posetiti i u vreme značajnih kulturnih manifestacija poput „Filmskog festivala“ u Sofiji, festivala „Leto u Varni“, „Muzički dani“ u mestu Ruse ili u vreme festivala „Duh Burgasa“ pa lajkute Bugarska Info Facebook Fan Page ili pratite nas na Twitter nalogu i biće stvarno aktuelnih tema iz ovog dela Balkana.


10.00 avg. rating (93% score) - 2 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.