Ujedinjenje različitosti

Sofijska „Zvona“ ili „Kambanite“

Retko kada pišem u prvom licu. Ali u trenucima kada su emocije posebno drugačije, a utisci naglašeni, jedino priča u prvom licu ima smisla.

Početak ove priča datira davne ’79 godine, a završena je maglovitog januarskog dana, 10.-tog po redu obećavajuće 2014. godine. Godina 1979.-ta poklapa se sa mojim rođenjem, ali nevezano za to, nosila je jasnu poruku, da će nova generacija svoje odrastanje živeti u državama novih imena, uređenjima čudnih vrednosti sa konstantim pominjanjem reči „kriza“.

Zanimljivo, kako je te davne ’79. godine jednim jakim arhitektonskim signalom viziju neodrživosti sistema poslala svetu Ljudmila Živkov, ćerka bugarskog „Tita“, Todora Živkova.

Kambanite, Sofija
Kambanite, Sofija

Zamislite ćerku glavnog komuniste koja gradi park koji je među narodom Bugarske poznat kao „Zvona“ ili na bugarskom „Kambanite„. Centralni deo parka je megalomanski toranj sa nekoliko zvona na vrhu oko koga su obavijeni polukružno udubljeni stubovi sa mestom za zvono. Koliko država, toliko stubova i zvona.

Deset godina kasnije, u ovom parku odjekivala su zvona 135 država. Iako je oficijelni naziv parka „Međunarodni park dece sveta“ za park se neodvojivo zalepio naziv „Zvona“ tj. „Kambanite“.

Ujedinjenje različitosti
Ujedinjenje različitosti
Magla oko spomenika
Magla oko spomenika

 

Perspektiva
Perspektiva zvona

Park se nalazi u podnožju Vitoše, u ataru sela Bistrica, na ne više od 10-tak minuta vožnje od Crkve Bojane. Namerno ili slučajno do parka ne postoji navigacija, pa po gustoj magli bez korišćenja navigacije jedino što vredi je upornost i solidno razumevanje bugarskoj jezika.

Posle posete ovom parku meni su ostala dva jaka utiska:

1. Začuđenost. Da li su komunisti bili svesni koliko jak religijski signal šalju kada u jednom mestu skoncentrišu sakralne zvuke većine zemalja sveta. Odjekuju zvona i gongovi Tajvana, Nemačke, tadašnje Jugoslavije, Japana, Afričkih država i tako dalje. Da li je to posmrtni signal odlazećoj imperiji ili puka slučajnost nekog vanvremenskog umetnika?

2. Radost. Da li ste ikada zvonili crkvenim zvonom? Zamislite priliku da šetajući kroz maglom okovan park dobijete mogućnost da vaš ritam odjekuje Sofijom kroz stotine zvona. Prilično upečatljiv trenutak, zar ne?

Evo kako je to uradio Dragoljub,

Spomenuo bih da je ulaz u park besplatan, pa ako planirate posetu Sofiji, svakako njena „Zvona“ stavite pod stavkom obavezno!

Za posetu ovom izuzetnom spomeniku kulture veliku zahvalnost dugujem Dragoljubu Notevu, predsedniku partije Bugara Srbije. Napisao Milan Todorović.


10.00 avg. rating (93% score) - 2 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.