Sveti Ivan, najveće ostrvo u Bugarskoj

Sveti Ivan – najveće ostrvo u Crnom moru

Razlozi za posetu Sozopolu jesu mirno more, prelepe peščane plaže, izuzetna kultura grada koja najviše živi u Starom Sozopolu, neodoljivo ukusna hrana, odlične vrste vina, srdačnost ljudi, bogata ponuda hotelskog smeštaja, zabave, sportske aktivnosti, kulturna dešavanja, ali ima  još nešto što retko ko zna.

Sveti Ivan, najveće ostrvo u Bugarskoj
Sveti Ivan, najveće ostrvo u Bugarskoj

Kao dodatna atrakcija ako se odlučite za letovanje u Sozopolu je izlet na obližnje ostrvo Sveti Jovan (Bugarski Sveti Ivan). Zbog čega je ono tako posebno saznaćete u redovima ispod.

Ostrvo Sveti Ivan je najveće ostrvo u bugarskom delu Crnog mora. Najviša tačka na ostrvu se nalazi na samo 33m iznad površine mora, a budući da je od Sozopola udaljeno samo kilometer može se smatrati i delom grada. Pod zaštitom države je još od 1965. godine. Na ostrvu se nalazi i svetionik koji upravlja i osvetljava put brodovima koji plove ka i od luke u Burgasu.

Iz istorije Svetog Ivana možemo izdvojiti sledeće periode:

– Ovo je ostrvo nekada bilo sveto mesto Tračanima koji su ovde gradili svoja svetilišta još u 7. veku pre nove ere. Početkom srednjeg veka ovde je izgrađen i veliki manastir koji je 1308. godine proglašen državnim manastirom tadašnjeg carstva.
– Sredinom 15. veka biva uništen, da bi uskoro bio obnovljen, ali je 1629. godine konačno potpuno srušen u najezdi Turaka, koji su rušenjem ovog svetog mesta želeli da se osiguraju da ono neće služiti kao sklonište za tadašnje pirate sa Crnog mora, koji su u to vreme bili prilično aktivni i opasni.
– Ipak, ostrvo je najznačajnije zbog toga što su na njemu 2010. godine iskopani ostaci svetog Jovana Krstitelja pa se može reći da je od tada ovo ostrvo dobilo novi, sveti karakter za mnogobrojne verske hodočasnike iz čitavog sveta. Kako to obično biva, što je i razumljivo, mošti sveca su prenete sa ostrva u Sozopol i izložene u etnografskom muzeju.

Do njega se veoma lako može doći privatnim brodićima iz luke Sozopol po simboličnoj ceni. Ovo je svakako jedan izuzetan utisak koji vredi poneti i čuvati sa sobom za ceo život


10.00 avg. rating (93% score) - 2 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.