Gradska plaža

Ahtopol – najjužnije letovalište u Bugarskoj

Ahtopol (na bugarskom Ахтопол) je jedno od najjužnijih letovališta u Bugarskoj. Nalazi se na 14 km jugoistočno od Careva i jako je blizu bugarske granice sa Turskom. Ovo primorsko odmaralište prostire se na malom kamenitom poluostrvu koje je dugačko 500 metara i široko 300 metara.

Svetionik na Crnom moru u Ahtopolu
Svetionik u Ahtopolu

Krajni jug je uticao da je klima izuzetno pogodna za letnji turizam sa mnoštvom dugih, toplih letnjih dana koje rashlađuje povetarac sa obližnje zelene planine Strandža. O tome koliko je klima prijatna svedoči i podatak da je prosečna temperatura u julu između 22 i 23°C što je u vreme izuzetno vrelih leta koja nas pogađaju više nego prihvatljivo.


Mapa Ahtopola

Povoljni položaj, blizina vode i klima uticali su da je ova lokacija bila naseljena još u drevna vremena, o čemu svedoče i tragovi ljudskih naselja iz neolita. Ahtopol je stari, drevni grad o čemu govori i mnoštvo sidara koja su pronađena u gradskom akvaduktu, a koja govore o tome da je grad bio aktivan pomorski centar u raznim istorijskim periodima i da se stanovništvo bavilo moreplovstvom gotovo od njegovog nastanka.

Istorija

Kamena sekira i ostaci grnčarije pronađeni u Ahtopolu govore da je ova lokacija bila naseljena još u kasnom kamenom dobu i ranom bronzanom dobu, a pronađeni su i tračanski artifakti iz bronzanog doba. Mesto su kolinozovali antički Grci oko 430. godine, a Rimljani su ga zvali Peronticus. Pred kraj 5. veka p.n.e. ovde se nalazila kolonija pod nazivom Agatopolis, od grčkih reči „agathos“ – dobro i „polis“ – grad.

U srednjem veku grad je često menjao gospodare i prelazio iz ruku Vizantije u ruke Bugarskog carstva. Srednjevekovni izvori spominju ovo mesto kao živu trgovačku luku u koju su pristajali brodovi iz Italije, Vizantije i drugih krajeva sveta. Ahtopol se spominje i u dokumentima o ustanku protiv Vizantije iz 1185. godine, koji su predvodili plemići Asen i Peter. Nakon invazije Otomana u 14. veku, grad je nazvan Ahtenbolu, a u ruke Otomana je konačno pao 1453. godine. U turskim poreskim knjigama iz 1498. godine pronađen je podatak da je u Ahtopolu te godine bilo 158 hrišćanskih porodica, od kojih je većina bila grčkog porekla, ali su ostale bile slovenskog, bugarskog porekla, o čemu svedoče zabeležena imena. A kako je poznato da su Turci vodili vrlo precizne poreske knjige radi što preciznijeg prikupljanja poreza, tako sa sigurnošću možemo verovati u verodostojnost ovih podataka.

Ahtopol na razglednicama
Ahtopol na razglednicama

Godine 1898. Ahtopol je bio grad sa 410 kuća, od kojih je 300 pripadalo Grcima, a u 110 su živeli Bugari. U 19. veku grad je bio dobro razvijen centar ribarstva i prekomorske trgovine u kome je većina stanovništa posedovala svoje brodove i bavila se trgovinom duž čitavog Crnog mora i Mediterana. Osim trgovine, u gradu je bilo razvijeno i vinogradarstvo i proizvodnja vina. Ahtopol je bio i centar Kirkis sandžaka u vilajetu Edirne između 1878-1912. godine i u to vreme je nosio ime Ahtabolu. Nakon Balkanskih ratova, kada je Otomanska imperija ustupila ovu oblast Bugarskoj, gradsko stanovništvo, koje su u najvećem broju sačinjavali Grci, preselilo se iz ove oblasti u Grčku, a grad su naselili Bugari.


Grad su mnogo puta tokom istorije palili i razarali morski pirati, a poslednje takvo spaljivanje grada bilo je početkom 20. veka, 1918. godine.

Znamenitosti Ahtopola

Glavne znamenitosti Ahtopola koje treba obići su ostaci zidina gradske tvrđave, visoki skoro 8 metara i široki oko 3,5 metra, manastir „Sv. Jana“ iz 12. veka i fontanu sa isklesanim konjanikom. Ovo su ujedno i jedini sačuvani tragovi koji svedoče o antičkoj istoriji mesta. Još jadna znamenistost mesta je i „Crkva vaznesenja Gospodnjeg“ iz 1796. godine, jedina građevina koja je preživela spaljivanje grada 1918. godine. Danas je ova crkva deo manastirskog kompleksa „Sv. Jana“. Čuveni svetionik je takođe zaštitni znak ovom gradića.

Gradska plaža
Gradska plaža

Danas je Ahtopol malo, mirno primorsko mesto sa odličnom peskovitom plažom u severnom delu, mnoštvom restorana i novih hotela. Poslednjih godina izgradnja mini hotela prosto je hit u Bugarskoj. Mogućnosti za smeštaj su raznovrsne, od hotela, vila, bingalova do privatnog smeštaja u kućama lokalnog stanovništva koje je više nego gostoljubivo. Ahtopol je udaljen od velikih letnjih odmarališta pa je idealan za sve ljubitelje pravog odmora, u punom smislu te reči – daleko od gužve, vreve i buke.

 

Park prirode Strandža
Park prirode Strandža

Osim boravka u samom mestu i uživanja na plaži i moru, možete obići obližnji park prirode Strandža, najveći zaštićeni prak prirode u Bugarskoj. Zahvaljujući njemu ova oblast i ima jako prijatnu klimu. U blizini Ahtopola nalazi se i veliki broj malih primorskih mesta, koja su od Ahtopola udaljena oko sat vremena vožnje, kao što su Carevo, Lozenec, Varvara, Sinemorec  i najjužnija tačka bugarskog primorja – Rezova. Ova mesta su idelana za jednodnevne ekskurzije, a u blizini grada se nalaze i zanimljiva i živopisna sela Kosti i Brodilovo, pa preporučujemo da i njih obiđete i upoznate se sa kulturom i načinom života lokalnog stnaovništva. I nezaobilaznim specijalitetima bugarske kuhinje.

Cene smeštaja u Ahtopolu

Bugarska bez dileme spada u jeftine destinacije. Smeštaj se kreće od 5 Eura do 15 Eura po ležaju. Ukoliko planirate studio, cene su od 10 do 30 Eura. Postoji mogućnost iznajmljivanja cele vikendice ili vile za oko 50 Eura. U svakom slučaju ovde nije preskupo.

Kažu da je zalazak sunca u Bugarskoj upravo najlepši u Ahtopolu, pa proverite zašto su ga Vizantijci mnogo davno nazvali gradom sreće!


10.00 avg. rating (93% score) - 2 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.