Plaža u Albeni

Albena Resort – plaže i smeštaj za nezaboravno letovanje

Mic po mic približavamo se najlepšim destinacija Bugarske. Krenuli samo od najmanjih, sa krajnjeg juga, poput Kitena, pa preko standardnih, kao što je Pomorje, a u ovom postu predstavljamo njeno veličanstvo, Albenu.

Albena
Albena, panorama

Albena Resort se nalazi u severnom delu bugarske obale Crnog mora. Od aerodroma u Varni udaljena je oko 35 km. Na drugoj strani, od Balčika, udaljena je 12 km. Uz Albenu se nalazi i jedan od mnogobrojnih nacionalnih parkova u Bugarskoj – prirodni rezervat Baltata prekriven gustom šumom koja se prostire na više od 18 hektara. Nacionalni park se proteže uz glavni put od Kraneva ka Albeni, uzdiže se iza hotela popularnog letovališta Albena i spušta se sve do obala Crnog mora.


Pogledajte Mapu Albene

U ovoj oblasti zaštićene prirode postoji preko 250 vrsta visokog rastinja i u njemu živi preko 35 vrsta sisara.

Danas je ovaj nacionalni park sastavni deo popularnog odmarališta i zajedno predstavljaju jedinstvenu kombinaciju netaknute prirode i modernog morskog turizma sa originalnom turističkom ponudom.

U samom letovalištu se nalazi preko 40 hotela uglavnom visoke kategorizacije i kvaliteta u kojima je turistima dostupno više od 15000 ležajeva. Hoteli se nalaze i uz park, ali i na samoj obali, pa svako može odabrati šta želi – zelenu svežinu ili miris i šum mora ispod balkona sobe. Pejzaž koji se pamti. Pogled na veliku plažu omeđenu šumom sa jedne, i zlatno žutim horizontom peska sa druge.

Plaža u Albeni je dugačka 3,5 km i široka oko 150 m. Prosečna temperatura vazduha leti je oko 28 stepeni, a vode oko 25 stepeni pa je kupanje i boravak prijatan i moguć i posle septembra.

Plaža u Albeni
Plaža u Albeni

Osim sunčanja i kupanja u toplom, mirnom moru, u Albeni se možete baviti i svim sportovima na vodi, poput ronjenja, skijanja na vodi, surfovanja ili triatlona. Rentiraju se i specijalizovane sportske hale za odbojku, košaku i fudbal, a možete igrati i tenis. U odmaralištu ima nekoliko fudbalskih terena, teren za hokej, četiri zatvorena bazena i više teniskih terena. Sve ovo je moguće i na pesku.

Turisti u ovom resortu imaju na raspolaganju i sve dodatne servisne institucije – prodavnice, poštu, apoteke, banke i menjačnice, medicinske usluge, rent-a-car usluge, lokalne agencije, info centar … jednom rečju u Albeni su mislili o svemu.

U Alebni postoje i tri spa centra u kojima se primenjuju klasični i egzotični tretmani relaksacije i ulepšavanja. Osim kozmetičkih i relkasacionih tretmana, ovi spa centri su pogodni i za lečenje i rehabilitaciju raznovrsnih bolesti.

Turistički boravak u mestu je prijatan i raznovrstan jer se organizuju ekskurzije i izleti poput obilaska manastira Aladža, obilaska rta Kaliakra ili arheološkog nalazišta Jalata. U mestu ima i dosta zabavnih parkova i igraonica za decu sa animatorima koji će brinuti o vašoj deci i organizovati im nezaboravne doživljaje i zabavu.

Treba istaći da je Albena planirana između ostalog i za kongresni turizam pa se u mestu održava dosta konferencija, kongresa, festivala, biznis prezentacija, ali i sportska dešavanja i takmičenja zbog mnogobrojnih sportskih terena i modernih objekata koji nude vrhunsku uslugu. Neki od najpoznatijih festivala u Albeni su međunarodni umetnički festival “Jutarnja zvezda” koji se održava u prvoj polovini juna ili svetkovina mode – Albena Fashion Festa – koja se održava takođe u junu.


Ako izaberete Albenu, u blizini postoji nekoliko interesantnih mesta koja takođe vredi posetiti. Jedno od njih je najznačajnije bugarsko letovalište “Zlatni pjasci”, o kojima tek predstoji jedna iscrpna reportaža. Drugo mesto je grad Varna. Varna je drugi po veličini grad Bugarske.

Severno od letovališta nalazi se bugarska prestonica rok muzike Kavarna, u kome se svake godine održava crnomorski festival Rock and Rolla. Interesantna su i vredna pažnje i sela Tjulenovo i Kameni breg, čije plaže vredi izgostirati. Cene smeštaja u sezoni za dvokrevetnu sobu na bazi noćenja sa doručkom idu od 50 levova (25 Eura) ako uhvatite neki First/Last minute pa i do preko 250 Leva (125 Evra)  po noćenju u zavisnosti od vrste, kategorizacije i lokacije apartmana u hotelu.

U Albeni noćni život nije naglašen, njega je usisala obližnja Varna, pa za ozbiljne parove ovo daje dodatnu dimenziju za vaše nezaboravno letovanje!

9.00 avg. rating (86% score) - 2 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.