Delfin

Avantura sa delfinima od Varne do Zanzibara

Pre nego odgovorimo na temu iz naslova dozvolite nam da prezentujemo nekoliko činjenica o delfinima.

Delfini spadaju u grupu morskih sisara kao i kitovi. Naziv “delfin” inače dolazi od grčke reči “delphis”, što bi značilo “riba sa matericom”. Pogledajmo neke zanimljivosti o tim čudesnim životinjama.

Vrste delfina

Postoji više od 43 vrsta delfina. Najveći od svih je Orka, koja može dostići do 7 metara i težinu od oko 3-4 tona. Postoji oko 38 vrsta delfina koji žive u okeanima, ostale vrste su rečni delfini.

Delphinidae (okeanski delfini), Platanistodae (rečni delfini), Lipotidae (kineski rečni delfin), Odontoceti (među njima i neke vrste kitova) i Tursiops truncatus kljunasti delfini koje najbolje poznajemo.

Ishrana delfina

Vervali ili ne, delfini su mesožderi, oni se hrane uglavnom ribama (poput sardina i ribe fusilier) i lignjama.

Delfini su društvene životinje i vreme provode u grupama, u jatu. Budući da su vrlo pametni, razvili su precizne tehnike lova u kojima svaki pojedinac ima svoju ulogu. Jedna od lovačkih strategija naziva se sastoji u tome da se velika grupa riba okruži i natera u taj koncentrovani krug u vodi, stvarajući neku vrstu kaveza u kom su ribe zarobljene i lak plen.

Skok delfina

Eholokacija

Delfini imaju veoma specifičan način snalaženja i orjentacije u vodi, radi se o sistemu/tehnici “echolocation”. Naime, na glavi delfina nalazi se melon, neka vrsta bio-sonara, vrlo sličnog onom koga koriste slepi miševi. Delfini prave zvučne talase i tzv. „frekvencijske modulisane zvukove„, menjaju tonalitet zvuka – zvuk ima velike raspone uspona i padova.

Delfini te zvukove prepoznaju pomoću superpozicije zvučnih talasa i reaguju „klikovima“ koje ispuštaju  u redovnim razmacima. Kad zvuk udari u neki objekt ili neki plen, talas se vraća i tako delfini u stvari dobiju informaciju, ideju o udaljenosti, obliku i veličini objekta. Eholokacija je njima odličan odbrambeni sistem odbrane od grabljivaca i nezamenljiv u navigaciji i komunikaciji u jatu.

Život u jatu i odnos prema ljudima

Delfine smatraju najinteligentnijim životinjama na planeti. Imaju razvijeni društveni život. Ako je jedan od njih povređen ili bolestan, ostali će mu pomoći da dođe do površine da bi udahnuo. I, ne zaboravimo, delfini mogu veoma dugo da pamte. Većina delfina je prijateljski nastrojena prema ljudima, ali kao divlje životinje mogu biti agresivni (iako retko) i čak napasti ljude, pogotovo kada smatraju da su u opasnosti. Mladi delfini dolaze na svet posle 9 do 17 meseci od začeća, sisaju oko godinu dana i neretko ostaju sa majkama i do 8 godina.

Da li je delfin ugrožena vrsta?

Populacija delfina u svetu je u padu. Nekoliko je velikih pretnji opstanku delfina, i ne samo njima već i kitovima, kornjačama i morskim psima: ribolovačke mreže koje im ometaju delfine izlaz na površinu; globalno zagrevanje koje utiče na smanjenje broja njihovog prirodnog plena, te se tako menjaju migracijske rute; sve više, prirodno stanište delfina ugroženo je besomučnom gradnjom podmorskih objekata i zagađenjem otpadom.

Poštujte životinje i ne zaboravite da su divlje životinje u njihovom prirodnom staništu.

Plivanje s delfinima

Plivanje s delfinima je neverovatno iskustvo koje bi svako trebalo da proba u nekom trenutku života. Postoje posebna vodena prostranstva gde možete izbliza videti ove neverovatne morske sisare. Mnogo takvih mesta je na Karibima ili barem blizu ekvatora, a evo liste najpopularnijih morskih lokacija gde možete uživati u plivanju s delfinima širom sveta.

„Festa Delfinarijum“ u Varni

Festa Delfinarijum“ u Varni je nama jedan od najbližih bazena sa delfinima. Neobična zgrada Delfinarijuma impresionira svojom futurističkom strukturom,  budući da je prednji zid izrađen od i staklenih i aluminijskih ploča. Zgradu je dizajnirao i osmislio tim na čelu da poznatim arhitektom Simeonom Saralievim. Kad se posmatra izbliza deluje tako lagano, a prostornu strukturu oblikuje staklena kocka zidova dugih 30 metara i 14 metara visokih.

Zanimljiva je činjenica da su radovi na instalacijama na podu i u bazenima obavljeni nakon što je montirana konstrukcija krovnog ležaja.
Ako ste u prilici posetite „Festa Dolphinarium“ jer je to jedina atrakcija takve vrste u Bugarskoj.

Smešten je usred zelenila velike „morske bašte Varne“ (Seaside Garden of Varna) odakle je prekrasan pogled na more. Delfinarijum je počeo sa radom 11. 08. 1984. i brzo postao simbol Varne i orijentir bugarskog turizma. Ovo mesto je svakako uvek na dnevnom redu svih posetilaca obale Crnog mora. Videćete neverovatne sportske i akrobatske veštine ovih morskih lepotana: skokove iz vode koje mi, ljudi, možemo samo sanjati, dvostruki salto, triple axel. Bićete oduševljeni  načinom na koji delfini spašavaju ljude u vodi.

Dobacivanje loptom, plivanje unazad i igranje sa decom su neverovatne sportske aktivnosti delfina.

Meksiko

Ako biste radije otišli na neko egzotičnije mesto, zašto ne biste posetili Meksiko?

Velike turističke atrakcije su upravou  oblastima gde možete videti mnoge divlje životinje. To su lokacije poput „Riviera Maya“, sa plažama uz Karipsko more gde se nalazi i „Riviera Maya Park“, izvanredan delfinarijum, čudesna lokacija s raznovrsnim programima u kojima učestvuju delfini.

Tu je i Kuba, ostrvska država koja je tako dugo bila zaglavljena u jednom vremenskom razdoblju, usled dugogodišnjeg embarga. Ipak, danas i tamo, na lokaciji Varadero, možete uživati u divnom delfinarijumu okruženom prekrasnom florom sa neverovatnim delfinima spremnim da se upoznaju sa vama. Kajmanska ostrva su blizu Kube i savršeni su za opuštanje na plaži i odmor.

Havaji

Na Havajima, u državi koja je najudaljenija od kopna, a posebno na ostrvu O’ahu, možete uživati u nezimenjenoj divljini gde su delfini vekovni prijatelji starosedelaca. Honolulu, glavni grad Hawaija, ima brojne delfinarijume, čak i van grada, potpuno u divljini. Na Havajima se možete igrati sa delfinima tokom cele godine, redovno se posećuju dresirani delfini, ali nažalost, oni su zarobljeni u bazenima. Daleko su uzbudljiviji i zabavniji susreti sa divljim delfinima na okeanu –na ostrvu O’ahu i Big Island. Ovde mete doći tokom cele godine, iako zimski meseci mogu doneti velike oluje. Od ostalih morskih životinja tu su morski psi, kornjače i kitovi.

Dominikanska Republika je odavno popularno mesto za odmor, a mnogi turisti ne propuštaju da posete delfinarijum “Dolphin Explorer” u Punta Cani.

Bahami

Delfinarijum “Cay Atlantis”, na prekrasnim Bahamima, raj je za delfine. Ovde možete plivati s delfinima preko cele godine i iskusiti novi svet opuštanja i avanture. Kristalno čiste vode  Bahama mesto su susreta sa delfinima, a tu su i mnoge tajne uvale, poznate samo iskusnim vodičima. Posetite “Grand Bahame”, koji se nalaze samo 60 km istočno od plaže Palm Beach, jer tamo tokom cele godine možete plivati sa delfinima. U ovim vodama, možete dodirnuti, hraniti i igrati se sa prugastim i kljunastim delfinima. Na Bahamima možete videti i ostale divlje životinje poput tigrova, morskih pasa i retkih vrsta divljih mačaka.

Dubai

Daleko od Kariba, čak na drugoj strani sveta, sagrađen je neverovatan moderan delfinijum. Reč je o Ujedinjenim Arapskim Emiratima, „Dubai Dolphinarium“. S obzirom da je taj deo sveta jedan od najluksuznijih mesta za odmor na svetu, prilika se ne propušta.

Turska

Nedaleko od Dubaija, u Turskoj, nalazi se još jedan delfinarijum. Istanbul je neverovatno mesto za otkrivanje istorije, kulture i arhitekture glavnog grada Turske. Ali, obavezno na spisak mesta za razgledanje dodajte “Istanbul Dolphinarium”.

Egipat

Ne verujte kad vam kažu da u Egiptu nema delfina. Vrlo blizu piramida, u Hurgadi, možete plivati s delfinima u moru u “Dolphin Worldu”. Kristalmo čisto i prozirno Egipatsko Crveno more sa svojim šarenim koralima i ribljim svetom, dovoljan je razlog da zadovolji entuzijaste podvodnog sveta. Treba posetiti grebene pokraj Marse Alam na južnom Crvenom moru. Samadai, lokalno poznat kao „Kuća delfina“, i „Sataya Reef“ nude i prilike za ronjenje pо samoj ivici grebena, gde strpljivo sačekaјte da radoznalni delfini lagano izađu iz svoje lagune kako bi proverili ko ste i šta radite tu. Kada ići u Samadai Reef? Tokom cele godine, iako je najbolje vreeme od maja do jula. Od ostalih morskih stvorenja možete naići na ajkule whitetip i morskih kornjača na grebenima.

Galapagos

Galapagos ostrva

Ova svetska baština UNESCO-a, vulkanski arhipelag u Pacifičkom okeanu, nalazi se na vrhu liste mnogih ronilaca, iz dobrog razloga. Uz kitove, morske pse i druge velike morske životinje, delfini se često mogu uočiti sa broda, kako plivaju ispod površine mora. Posebno se mogu naći u velikim grupama na ostrvu Fernandina Island tokom cele godine. Delfini su stalni stanovnici mora oko ovog ostrva, ali ima i drugih vrsta sisara koje se mogu sresti u vodenom parku.

Od ostalih morskih, divnih bića tu su skoro svi primerci kitova, morskih iguana, pingvina, morskih lavova i morskih pasa.

Socorro ostrvo

ima nadimak „Meksički Galapagos“. Ostrvo Socorro jedna je od najboljih ronilačkih odredišta na svetu, ali i mesto gde žive velike životinje, kitovi i delfini. Ovde možete doživeti pravu avanturu i videti ove divove okeana koji izlaze na površinu mora redovno tokom cele godine. Ovde treba doći od januara  do marta da biste videli delfine, iako sezona traje i do kraja maja.

 

Zanzibar

Delfini su zaštićena vrsta životinja duž 420 km2 područja „Menai Bay Conservation Area“ u Zanzibaru. Ova odluka je doneta 1997. godine kako bi zaustavila naglo iscrpljivanje ribljih zaliha. Poseta delfinima (Dolphin Tour) obično kreće sa obale ribarskog mesta Kizimkazi. Dostupna vam je i oprema za ronjenje, a brod vas odvodi u čisti, tirkizno plavi Indijski okean gde je verovatnoća da sretnete delfine oko 80%.

Dok su u vodama Kizimkazi, turistički vodiči objašnjavaju turistima i skiperima da ne teraju delfine i savetuju svim posetiocima da ulaze u vodu što dalje od delfina, a blizu broda, da izbegavaju nagle pokrete i dopuštaju da im delfini sami priđu. Ponekad je to nemoguće, kada ima previše turista Na otvorenom moru, delfini su na svome, elegantni,druželjubivi i uvek plivaju u malim grupama. Ispuštaju zvuke slične cijukanju i coktanju, uvek su rado u društvu turista i već su navikli da ih „goste“ u svom okruženju – plivaju sa ljudima i jednostavno vole da su u društvu ljudi.

„Dolphin tour“ u Zanzibaru je poludnevni obilazak koji počinje od ranog jutra (od 6:00h), ili posle podne (počinje u 4: 00h); turneja se održava u   spomenutom ribarskom mestu na južnoj obali ostrva. Mesto je poznato po svojim istorijskim znamenitostima kao što je stara džamija i  pećine miza wa miza koje su glavne atrakcije.

Ako vam je ovo primamljivo, konkretno o putovanju na Zanzibar, na sledećem linku:

Zanzibar aranžmani 2019 / 2020

Plivanje sa delfinima je doživljaj u kojem imate nesvakidašnju priliku da ste u blizini ovih divnih stvorenja, da plivate sa njima i družite se par sati u vodi.

10.00 avg. rating (90% score) - 1 vote

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.