Burgas, panorama grada i plaže sa mora

Burgas – muzeji, restorani, smeštaj za leto u Burgasu

Burgas (bugarski: Бургас) je četvrti po veličini grad u Bugarskoj, a drugi je po veličini pomorski grad odmah posle Varne.

Burgas, panorama grada i plaže sa mora
Burgas, panorama grada i plaže sa mora

Nalazi se u jugoistočnom delu Bugarske, na obali Crnog mora, u istoimenom zalivu koji je najzapadnija tačka Crnog mora. Stari deo grada se nalazi na poluostrvu, a grad je sa istoka okružen morem, dok je sa kopna na zapadnoj strani okružen jezerima Vaja, Atanaskovo i Mandrensko jezero. Ova jezera formiraju najveći kompleks jezera u Bugarskoj i izdvajaju se zbog izuzetno raznovrsne i bogate prirode.

Burgas je od Sofije udaljen 400 km (oko 5 do 6 sati vožnje ukoliko ne pravite prevelike pauze), od Varne 130 km, Plovdiva 280 km, a od popularnog Sunčevog brega oko 30 km. Burgas je veliki ekonomski, administrativni, kulturni, obrazovni i turistički centar istoimene regije, a u gradu živi više od 230.000 stanovnika. Luka Burgas je druga po veličini pomorska luka u Bugarskoj, a međunarodni aerodrom se nalazi 10 km od grada, u opštini Sarafovo, pa je grad odlična strateška lokacija dobro povezana sa najpoznatijim turističkim centrima na južnoj obali Crnog mora. Klima grada, na koju utiče blizina mora, je umereno kontinentalna sa prosečnom temperaturom leti od oko 27°C i prosečnom temperaturom mora oko 25°C. Turistička regija Burgasa sačinjena je od više popularnih letovališta južno i severno od grada, od kojih su najpoznatija Sunčev breg, Nesebar, Pomorje, Sozopol i Carevo, a blizu grada je i čuveni nacionalni park Strandža. Zbog toga je grad gotovo nezaobilazna stanica turista na putu ka svojim letnjim destinacijama.


Mapa, položaj i istorija Burgasa

Ravničarski predeo bogato obdaren prirodom i blizina mora razlog su zašto su ljudi naseljavali ovu oblast još od drevnih vremena. Najstariji tragove ljudskog bivstvovanja u ovoj oblasti datiraju još iz bronzanog doba, a ima i više arheoloških nalazišta iz vremena Tračana (4. vek p.n.e.).

Grad je star više od 2000 godina i nalazi se na mestu drevnog starogrčkog naselja Pirgos, koje su osnovali kolonisti iz Apolonije (današnji Sozopol). U vreme Rimljana ovo se mesto zvalo Deulcijum, a od 17. veka naselje je počelo da se zove Ahelo-Pirgas, da bi kasnije bilo preimenovano u Burgas. Neki od najznačajnijih okršaji između Bugarskog carstva i Vizantije dogodile su se baš u oblasti Burgasa. U vreme vladavine Osmanlija, grad se izdvojio i razvio kao kulturni i obrazovni centar, a u 18. veku luka u Burgasu je već bila najveća i najrazvijenija luka južno od Stare planine (bugarski Balkan, planine po kojoj celo balkansko poluostrvo nosi ime). Burgas je oslobođen od Turaka 06. februara 1878. godine i početkom 20. veka grad je počeo sa ozbiljnom industrijalizacijom i modernizacijom pa je počeo da dobija crte i krakter pravog modernog evropskog grada, što danas i jeste.

Zajedno sa odličnom putnom infrastrukturom, lukom, razvijenom industrijom i sačuvanom bogatom istorijom, grad je u isto vrema i jako popularn među turistima pa je u i važan turistički centar Bugarske. Grad i celi region nude mnoštvo turističkih mogućnosti za kulturni turizam sa dosta muzeja i istorijskih lokacija, zdravstevni i spa turizam, vinski turizam i nezaobilazni pomorski turizam. Turisti mogu dosta naučiti i saznati o gradu i njegovoj istoriji i kulturi u Istorijskom muzeju u Burgasu, u kome se u više zgrada čuvaju bogate izložbe eksponata iz različitih perioda istorije grada. Osim Istorijskog muzeja, treba posetiti i Etnografski, Arheloški i Prirodnjački muzej jer svi imaju izuzetno bogate postavke eksponata. Jedna od najposećenijih lokacija u gradu je i crkva „Sv. Ćirilo i Metodije“, koja je izgrađena u periodu od 1897. do 1907. godine prema nacrtima italijanskog arhitekte Rikarda Toskanija. Ova je crkva je 1979. godine proglašena spomenikom kulture, arhitekture i graditeljstva od izuzetnog nacionalnog značaja. U njenoj se blizini nalazi muzej sa bogatom postavkom koja govori o kulturi i načinu života starog Burgasa, a u njemu se čuva i najbogatija kolekcija tradicionalnih nošnji svih etničkih grupa koje su nekada živele u regiji Burgasa. U blizini crkve je i trg „Trojkata“, popularan među šetačima.

Festival u pravljenju figura od peska
Festival u pravljenju figura od peska

Još jedna znamenitost grada je i rodna kuća pesnikinje Petje Dubarove, u kojoj se turisti mogu upoznati sa životom i radom ove talentovane bugarske poete. Njena rodna kuća pretvorena je u muzej posvećen njenoj pesničkoj zaostavštini jer, iako je umrla sa samo 17 godina, ova pesnikinja je ostavila dubok trag u bugarskoj književnosti zbog svog neverovatnog talenta. Od 1984. godine se organizuje literarno takmičenje u njenu čast, a od 2003. godine se organizuju i letnje radionice. Burgas je kulturni centar regiona o čemu svedoči i aktivna delatnost opere, pozorišta i lutkarskog pozorišta, a u gradu postoji i više odličnih umetničkih galerija poput „Bogoridi“ ili umetničke galerije „Petko Zadgorski“, pa je Burgas zaista pravo mesto za sve zaljubljnike u istoriju i umetnost.

U vreme leta Burgas se pretvara u veliki festivalski centar. „Najsvežiji“ festival posvećen je figurama od peska koji traje od početka jula do kraja avgusta, a na festivalu učestvuju umetnici iz celog sveta koji dolaze ovamo da prikažu svoje umeće u pravljenju što lepših i maštovitijih peščanih figura. Svake godine tema festivala je drugačija pa su, u skladu sa tim, drugačije i figure.Ipak, najznačajniji festival, koji je i gradu i celoj državi doneo internacionalnu slavi, jeste festival „Duh Burgasa“  koji se od 2008. godine održava u avgustu mesecu. Na festivalu nastupaju različiti muzičari, predstavnici raznovrsnih muzičkih pravaca, koji izvode svoj repertoar na mnogobrojnim binama.

Osim kulturnih dešavanja, grad je i odlično mesto i za ljubitelje sporta. Tako u parku „Ezero“ postoji nekoliko uređenih staza za bicikliste koje su rangorane u tri nova težine, a za ljubitelje pravog adrenalita, napravljena je i posebna staza na kojoj mogu prikazati svoje akrobatske veštine u vazduhu.

Smeštaj u Burgasu

Kao razvijeni ekonomski, kulturni i turistički centar, grad nudi i različite smeštajne kapacitete – od luksuznih hotela, udobnih malih porodičnih hotela, hostela, apartmana do soba u privatnom smeštaju. Svako u Burgasu može naći ponešto za svoj ukus i džep. Jedno od popularnih mesta da odsedanje je opština Sarafovo, u kojoj se nalazi aerodrom, jer se do grada dolazi javnim prevozom za 20-ak minuta, a samo mesto je mirno i prijatno pa zaista predstavlja odličan izbor za smeštaj. Zbog toga ovde ima puno hotela i apartmana za iznajmljivnaje.

Romantični smeštaj u Burgasu
Romantični smeštaj u Burgasu

Noćni život, naročito leti, je takođe bogat i raznovrstan – diskoteke, barovi, kazina… Najpoznatiji su barovi „Brodvej“ i „Silver Club“ koji su idelani za đuskanje uz moderne ritmove sa neki egzotičnim koktelom u ruci. Pored barova i diskoteka u centralnom delu grada, ima i dosta njih duž same obale luke, a blizu Burgasa se nalaze i drugi poznati lučki gradovi kao što su Pomorje, Nesebar ili Sozopol kao i mnogobrojna mesta za kampovanje i odmor. Ipak i u samom gradu je moguće okupati se u moru i baviti se letnjim sportovima poput surfovanja ili ronjenja, a nekoliko škola surfa postoji na severnoj plaži u zalivu Burgas. Osim ovih sportova, moguće je baviti se i paragladingom. U gradu ima dosta restorana, barova, picerija, a leti je veliki broj njih otvoren uz more. Oblast sa najvećim brojem restorana i barova na otvorenom uz more zove se Kapanite i nalazi se na severnoj plaži grada. Tu možete uživati u najraznovrsnijim specijalitetima kako domaće, tako i različitih internacionalnih kuhinja.


Gradski prevoz u gradu je odlično organozivan i saobraća od 5h ujutru do 11h uveče. Prevoz je autobuski i trolejbuski, a u gradu postoji i dosta taksista pa je prevoz do željene destinacije u gradu lak i dostupan.

Na kraju, možemo reći, da ako volite malo veće mesto, tj. ako želite da svom godišnjem odmoru date i duhovnu i kulturnu dimenziju, Burgas je odličan izazov, a svoju konačnu odluku donesite sami!


6.67 avg. rating (70% score) - 3 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.