Černomorec

Černomorec – jeftino letovanje ili čovek sa Crnog mora?

Černomorec je malo mesto koje je se nalazi oko 25 km južno od popularnog Burgasa, a od Sozopola, najstarijeg grada na bugarskom primorju sa izvanrednom starom arhitekturom, udaljen je oko 8 km.

Černomorec
Černomorec

 

Nalazi se na poluostrvu u severnom delu velikog zaliva Burgas i gleda direktno na Sozopol ostrvo Sv. Jovan, a jako je blizu i popularnog odmarališta Duni. Ovo mestašce ima četiri izvanredne plaže, a peskovita plaža dugačka 1 km poznata je kao najmirnija plaža na Crnom moru, jer je bez talasa, pa je zaista idelana za bezbrižno brčkanje i odmor porodica sa decom. Mestašce ja takođe blizu i popularnog mesta za kampovanje Gradina koje je nadaleko poznato kao mesto za izuzetnim uslovima za surfovanje. Jedna od najvećih i najznačajnijih znamenitosti ovom ljupkog primorskog mesta je i crkva “Sv. Nikole” koju morate posetiti ako želite da do kraja spoznate duh ovog mesta. Između ostalog i zbog toga što je Černomorec u neka divna vremena nosio ime po ovom poznatom i velikom svecu. Današnje ime Černomorec mesto je dobilo sredinom 20. veka i u prevodu bi značilo “čovek sa Crnog mora”. 

Osnovne informacije

Gradić ima bogatu istoriju, koja datira još u antičo doba kada se gradić nazivao Sv. Nikola (grčki Agios Nikolao). U blizini Černomoreca su i  jako popularna kamperska naselja “Bašta”, “Zlatna ribica” i “Černomorec”. Plaže su gotovo idelno skrivene i zaštićene od udara morskih vetrova jer ih štite kameniti islusti u vodu, obrasli bogatim rastinjem i drvećem, pa je boravak na ovim plažama više nego prijatan. Sve plaže su pogodne za kupanje i sunčanje, a nude i dosta zabavnih sadržaja. Ovo letovalište ima četiri izvanredne plaže sa mekanim, stinim zlatnim peskom a svaka od njih je šarmantna i privlačna na svoj jedinstveni način pa svako može odabrati ono što mu odgovara. Mada, mi preporučujemo da probate svaku od njih jer definitivno nećete pogrešiti.


Ipak, jedno je sigurno: ako želite da se odmorite i pobegnete od gužvi na plažama, vreve i buke, plaže u ovom ljupkom mestašcetu će vam ispuniti sva očekivnaja. Čiste i mirne, sa prelepim toplim peskom i još čistijom vodom, a zaštićene uvalama i zelenilom, zaista su mesto za odmor i relaksaciju za sve uzraste. Ipak, ako ste, pak, avanturističkog duha, nećete ostati razočarani jer je Černomorec idelano mesto za surfovanje i druge sportove na vodi. Jedinstvena “Kraljevska plaža”, koja se proteže u južnom delu, odlična je za skijanje na vodi, pecanje, skakanje u vodu pa čak i za nudizam. Treba znati da je prosečna temperatura vode u moru u Černomorecu od maja do kraja septembra oko 22 stepena Celzijusevih pa je mesto idealno za boravak i kupanje čak i do oktobra. A prijatne vazdušne struje sa kopna i mora hlade vrele letnje dane pa je klima mesta izuzetno pogodna i za odrasle i za decu.

Smeštaj u Černomorecu

Iako je ovo melo mesto, u poređenju sa velikim turističkim centrima crnomorskog primorja, Černomorec ima bogatu ponudu i smeštaja i zabavnog sadržaja. Od modernih kuća, vila, malih porodičnih hotela do modernih kafića i barova idelanih za opuštanje uz hladne napitke, pa do luksuznih restorana sa raznovrsnim specijalitetima domaće i internacionalnih kuhinja, a sve po ukusu turista i za svakoga po nešto. Najveći broj restorana nalazi se uz samu obalu pa se iz njihovih bašta naročito uveče pružaju nezaboravni romantični prizori zalaska sunca i njegovih promena spektara boja koje boje more, nebo i okolinu. Nije retko da se ovde vidi i neka romantična scena onog čuvenog klečanja na kolenima ispred voljene osobe, jer atmosfera prosto mami ona najlepša osećanja u vama.

Odlični restorani i kafići se nalaze i u samom gradiću, u ulici sa mnoštvom taverni i konoba u kojima dominira tradicionalni bugarski duh pa je ova ulica nezaobilazna na mapi svih turista koji ovde borave. U gradu postoje i dva kluba koji unose živost u noćni život. Rade od 10.30h uveče do svitanja, a jedan od njih se nalazi na glavnoj plaži i u njemu se organizuju odlične letnje žurke do zore. Ukratko, da priču zaokružimo, odmor u Černomorecu će vas napuniti novom energijom i svežinom, osećaćete se relaksirano i sveže pa ćete sigurno poželeti da se u ovo mesto ponovo vratite.


Cene u Černomorecu se u sezoni kreću od 15 evra za dvokrevetnu sobu bez hrane u porodičnim hotelima (cena je za jedan dan) do 35 evra sa doručkom. To su prosečne cene, a za ljubitelje luksuza, naravno da postoji i drugačiji izbor koji ih može koštati i više od 100 evra za noć. U svakom slučaju, cene su pristupačne, jedne od najjeftinijih, a mogućnost dogovora je uvek prisutna…

9.50 avg. rating (90% score) - 2 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.