Krst ispred crkve Bojane

Spoj tradicionalnog i modernog – drugo lice Bugarske

Domovina najstarijeg praistorijskog grada u Evropi, čija je prestonica Sofija danas poznata kao drugi, još uvek postojeći najstariji grad u Evropi, je prepuna kontradiktornosti i različitosti koje zajedno daju prelepu, pomalo skrivenu i dobro čuvanu sliku Bugarske.

S obzirom na to da Bugarska izlazi na Crno more, koje takođe ima svoju dugu istoriju uz teoriju da je ono nekada bilo veliko slatkovodno jezero, a što potkrepljuje i nizak salinitet Crnog mora, Bugarska je u modernom vremenu imala šansu da doživi svoj razvoj i procvat zahvaljujući letnjem tj. morskom turizmu, ali i veoma kvalitetnom i konkurentnom zimskom turizmu na planinskim centrima.

Pored toga Bugari su jak akcenat sve vreme usmeravali u etno turizam. Zanimljiv je iskorak koji je na ovom vidu turizma uradila Bugarska, tj. koliko još uvek kaskamo po ovim parametrom za zemljom kojoj smo više od pet decenija bili zapad.

To urođeno gostoprimstvo je posebno dragocen resurs, a uz ukuse bugarske kuhinje i patine balkanskog melosa može se osetiti da se i njihova tradicija sučeljavala kroz klance opasnosti sa skoro identičnim izazovima kao i srednjevekovna istorija Srbije.

Turizam Bugarske u brojkama

Oko 6-7 miliona je godišnja brojka stranih turista koji posete ovu zemlju. Uz još 3 miliona tranzitnih turista ukupan prihod od ove grane privrede u prošloj godine je bezmalo prešao 3 milijarde EUR-a. Rezultat koji izaziva popriličan respekt. Pored toga, u Bugarskoj turistička industrija direktno zapošljava oko 120.000 radnih mesta. Zahvaljujući luksuznim hotelima prosečan turista u Bugarskoj „ostavi“ oko 400 Eura, a prosečan turista u Grčkoj ili Turskoj izdvoji između 600 i 700 Eura.

Ukoliko su vas finasijske vrednosti ovih brojki zagolicale, i umesto tradicinalne Grčke želite da ove godine doživite nešto drugačije na pravom ste mestu.

Okusite šta nude verovatno dve najpopularnije destinacije za letovanje u Bugarskoj, koje su toliko međusobno blizu da su praktično postale jedno mesto. Destinacije koje nude potpunu i šarenoliku sliku Bugarske u kojoj se susreću srednjevekovna tradicija, antička istorija sa brzim, modernim životom i prilikom za pravi odmor. Uz lepe plaže Bugarske u koje je puno uloženo i više nego pristupačne cene osetite i upoznajte Nesebar i Sunčev breg.


Nesebar

O letu u Nesebru smo već pisali, ali ovaj gradić zahteva prevrednjavanje uvek i iznova. Nesebar je jedno od najstarijih i definitivno najlepših mesta na Balkanu sa bogatom istorijom i tradicijom. Upravo ta tradicija doprinosi oplemenjivanju bugarskog primorja, koje iako lepo, možda ipak nije toliko aktuelno među Srbima, uzevši u obzir obližnju Grčku i Egejsko more.

Nesebar i njegov zaštitni znak
Nesebar i njegov zaštitni znak

Nesebar je udaljen svega 35 km severno od velikog lučkog grada Burgasa, po čijem imenu je ova provincija i dobila ime. Za ovaj gradi mnogi kažu da je pravi biser Crnog mora, ali ga još nazivaju i „bugarskim Dubrovnikom“, pošto je smešten na malom poluostrvu koje je povezano prevlakom sa ostatkom kopna tj. novim delom Nesebara. Glavni adut ovog gradića je karakteristična arhitektura sa antičkim i vizantijskim uticajem, zahvaljujući kojoj nosi titulu grada-muzeja, naravno pod UNESCO zaštitom.

Stari grad
Stari grad

Uz uzane uličice sa podlogom od kaldrme, gostoljubivost meštana i odličnu klopu, Nesebar ostavlja večni utisak, a dah tradicionalnog i istorijskog mu daje karakter mesta za porodični odmor koji može pružiti prelepi morski užitak i zabavu, međutim ne i ludi noćni provod, za šta je savršen obližnji Sunčev breg.

Stari deo Nesebara koji je danas poluostrvo, nekada je bio ostrvo pošto je „spojnica“ napravljena ljudskom rukom, a zahvaljujući bogatoj istoriji i svom strateškom položaju, zbog kog je i bio izgrađen, često je bio poprište sukoba između raznih osvajača ili mesto dodira različitih civilizacije koje su ga oblikovale ovakvim kakav je danas. Isprva grčka kolonija, tačnije jedina dorska kolonija od 6. veka p.n.e. među mnogim jonskim kolonijama na obali Crnog mora se razvila i tako postala jedan od najznačajnijih trgovačkih centara na ovoj strani Crnog mora. Antički uticaj je i danas primetan pa se tako može videti i Akropolj na severnom delu poluostrva. Nakon zauzimanja strane uz Atinu i rimskih osvajanja, Rimsko carstvo je postalo bogatije za Nesebar. Tokom srednjevekovnog perioda se ustaljuje ime grada, Nesebar, oko kog se žustro bore Bugari i Vizantija. Iz vizantijskog perioda su ostale brojne građevine i oko 40 pravoslavnih crkava i još mnogo toga.

Bugarsko kebapče
Bugarsko kebapče

Pored brojnih restorana u kojima možete probati između ostalih i bugarsku verziju ćevapa, takozvano bugarsko kebabče, velika je ponuda kulturnih događaja koji se ovde organizuju jako dugo, pa je Nesebar definitivno kulturni centar ove regije. Kao takav odiše posebnom idilom  te u njemu nemojte očekivati ludi noćni provod.

„Za lude žurke, noćni provod i apsolutno uživanje, tu je „severni prijatelj“ Nesebara na koji se on nadovezuje, Sunčev breg“ rekao je Dušan iz turističke agencije FunGroup.


Sunčev breg

Ovo turističko mesto je pravi primer kako treba ulagati u sopstveni turistički potencijal, i na taj način ga napraviti mega popularnom turističkom destinacijom koja će doneti veliku zaradu. Uprkos popularnosti, Sunčev breg je jedna od najjeftinijh destinacija za letovanje. Bezbroj hotela, vila, restorana, klubova i diskoteka, kao i nepregledna peščana plaža duga 9km krasi Sunčev breg. Predstavljaju pravi užitak mnogim turistima, pogotovo uzevši u obzir blizinu grada Nesebara, koji je udaljen svega par kilometara severno, i koji je u neku ruku – „kulturni produžetak“ Sunčevog brega.

Sunčev Breg (Sunny beach)
Sunčev Breg (Sunny beach)

Preko dana postoji mogućnost kupanja na 40m širokoj peščanoj plaži, koja mami uzdahe, kao i kupanje u nekom od 80 otvorenih bazena  u Sunčevom bregu, zatim odmaranje ispod neke od ležaljki ili u hladu kafića i restorana u kojima možete probati bugarske specijalitete. Takođe Sunčev breg praktično poseduje i pozorište i bioskop pa i na taj način možete provesti leto na bugarskom primorju, uz brojne sportske aktivnosti od odbojke na plaži, pa do morskih sportova poput skijanja na vodi i ronjenja.

Preko noći u Sunčevom bregu možda nema Sunca, ali grad svakako sija tako da se život nastavlja bukvalno do same zore kada ćete ponovo krenuti putem plaža i bazena, a upravo neki bazeni-barovi nude i noćni provod.

Kada se ove dve destinacije spoje, dobijate sve ono što Bugarska zapravo jeste. Spoj tradicionalnog i modernog, „dnevnog i noćnjeg“, kao i odmora za mlade sa jedne i porodice i starijih sa druge strane.

5.74 avg. rating (57% score) - 38 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.