Logorska vatra u kamp naselju

Kampovanje u Bugarskoj kao vid najjeftinijeg putovanja

Nekada je ideal bio kupiti kamp prikolicu i uz „Ladu“ ili neki jači automobil krenuti put jezera, mora, planine. Sada se situacija uprostila, back pakeri, poseban vid turista, kreću se najčešće auto stopom, biciklom ili motorima, a jedan od obaveznih rekvizita im je šator. Kampovanje je svakako jedan od najjeftinijh oblika smeštaja na putovanju, a u ovoj priči nabrajamo ono po čemu su Bugari stvarno ponosni, dvocifren broj odlično ogranizovanih kamping naselja!

Logorska vatra u kamp naselju
Logorska vatra u kamp naselju, photo by Maya

Tradicija kampovanja u Bugarskoj je duga pa tako ova zemlja ima dosta odlično opremljenih mesta koja privlače ljubitelje ove vrste smeštaja iz celog sveta. Suština kampovanja jeste bliskost sa prirodom, gde uz logorsku vatru, muziku sa usne harmonike i prepričavanje neke od mnogobrojnih avantura kreću internacionalna poznanstva za ceo život. Obično kamperi su poseban soj ljudi, a karakteriše ih ogromna energija, lucidnost, entuzijazam sa puno volje za druženjem.

U Bugarskoj najveći broj kamperskih naselja je smešten je duž crnomorskog primorja, u blizini najlepših plaža Bugarske. Pomenućemo neka od tih čarobnih mesta za noć pod zvezdama uz šum mora: Arapaja, Gradina, Zlatna ripka (ribica), Delfin, Silistar, Ahelojska Bitka, Smokinja, Koral, Zora, Oazis, Kavaci, Kiten.


I u severnom delu crnomorskog primorja ima dovoljno odličnih lokacija da se rasprostre šator ili zaustavi i parkira prikolica u hladovini gustih šuma u zaleđu toplih, peskovitih plaža. Najpopularnija mesta za kampovnaje u ovoj oblasti Bugarske nalaze se u blizini popularnih letovališta Albena i Zlatni pjasci. U njihovoj blizini je kamp „Laguna“. Takođe, popularni kampovi se nalaze i u regionu reke Kamčija i u blizini sela Škorpilovci i sela Šabla, gde je kamp „Dobrudža“. U okolini mesta Irakli i Durankulak nalazi se kamp „Kosmos“.

Ipak, nije samo bugarsko primorje pogodno za kampere. Bugarska je bogata živopisnim pejzažima i planinskim i ravničarskim predelima pa je i raznovrsnost predela inspirativna ljubiteljima spavanja pod vedrim nebom. Tako se na severu Bugarske nalaze kamp naselja „Madonna“, Tangra, Srebarna, ČumernaKamenovo, Strinava… Osim ovih, na jugu zemlje su kamp naselja  Borovec, Pamporovo, Predel, Batak, AtolovoZodiak, Bor, Verila,  Ljubovište.

I bogatstvo nacionalnih parkova i parkova prirode i rezervata pogodno je za ovaj vid odmora ali se mora uvek voditi računa o očuvanju prirode i njenih bogatstava koja Bugarska brižljivo pazi i čuva.
Uz kampovanje nekako ruku pod ruku idu i različite sportske aktivnosti i avanturizam jer se boravi na otvorenom i u prirodi koja nudi mnoštvo mogućnosti za istraživanja, šetnje i različite adrenalinske aktivnosti na otvorenom.

Oni koji odsedaju u kamp naseljima u blizini Crnog mora mogu uživati u svim čarima mora i sportova na vodi, ronjenju, pecanju ili ekskurzijama brodićima. A lako mogu obići i popularna letovališta i u nekom od njih provesti nezaboravne letnje trenutke.

Divlja Bugarska
Divlja Bugarska

 

Oni, pak, koji odsednu u podnožju planina mogu planinariti, jahati, šetati, voziti bicikle ili trčati šumovitim stazama. I rečno bogatstvo Bugarske je takođe veliko pa se lako može zabaciti udica, plivati ili voziti kajakom gde je to moguće. Ili, pak, samo uživati u lepoti predela i tišini prirode. A i ljubitelji lova u Bugarskoj mogu osvojiti neki „trofej“ jer postoje odlični uslovi za lov krupne divljači u specijalnim rezervatima divljači u blizini Botevgrada, Vitinje, MontaneSamokova, Boroveca, Kormisoša, MelnikaStudena, Kladeneca, Rusalke, Midžura, Velikog Trnova, Pirina… Samo treba imati višeslojan šator i krenuti u avanturu…


9.67 avg. rating (92% score) - 3 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.