Surfing

Kiten – tamo gde je Crno more najčistije

Gradić Kiten se nalazi na obali Crnog mora, na nekih 5 km od grada Primorskog i 55 km od Burgasa. Ovo je baš malo mesto jer u njemu živi oko hiljadu ljudi, ali leti grad potpuno oživi i zaživi drugačijim životom kada se u njega privremeno “nasele” turisti iz čitavog sveta. Kiten leti neretko poseti i po 50.000 ljudi, što dovoljno govori o tome koliko je ovo letovalište popularno i lepo. Ovo južno crnomorsko odmaralište, udaljeno nekih 30-ak kilometara od turske obale Crnog mora, proglašeno je za ekološki najčistiji region Bugarske pa je zbog toga i jako popularno za odmor i letovanje.

Kiten
Kiten (fotografija iz vazduha)

Mapa Kitena, temperatura i vreme

Prosečna temperatura u gradu u julu je između 23 i 24 stepena Celzijusovih, poput obližnjeg Primorskog, jer se i ovo mestašce nalazi u sličnom prirodnom okruženju. Baš kao i Primorsko i Kiten je u podnožju planine Strandža sa jedne strane, dok ga sa druge strane miluju talasi toplog Crnog mora, pa je ta kombinacija svežine i topline zaista jedinstvena i idealna za odmor i pravo letovanje. A i daje mogućnost izbora pa oni koji više vole zelenilo i šetnje po šumama mogu obilaziti obližnje šume, dok oni koji više vole pesak pod prstima i morsku so na koži, mogu uživati na talasima mora.


Još jedna velika prednost i znamenitost ovog gradića su i dve prelepe lukeKaragah i Atliman, a široka peščana plaža ne može stati u ova slova pa je jednostavno morate videti i “opipati” stopalima. Severna plaža, poznata i kao Atliman, nalazi se na kraju uvale i prekrivena je prelepim peščanim dinama koje su pravi raj za dečija “istraživanja”. Južna plaža “Urdoviza” podeljena je na dve plaže – Južni Kiten i Kiten za kampovanje.

Surfing
Surfanje (surfing) na talasima

U drevna vremena na mestu gde se danas nalazi ovo popularno letovalište nalazilo se antičko naselje, a tragovi utvrđenja tog grada očuvani su do danas. Mnogi artifakti nađeni tokom arheoloških istraživanja u ovom kraju danas se čuvaju u muzeju u Sozopolu. Među njima su kameni alati i alati od kostiju, kao i ostaci grnčarije. Današnje moderno naselje osnovano je 1932. godine, a mesto je dobilo ime po tome što gledano iz daljine podseća na buket cveća (“kitka” na bugarskom).

Informacije o smeštaju u Kitenu

Kiten je danas jako lep primorski gradić sa desetak odličnih hotela, hostela, porodičnih hotela i kuća sa privatnim smeštajem. Jednostavno za svakoga po nešto. Kombinacija planinskog pejzaža u pozadini i morskog plavetnila ispod, širokih plaža, turističkih atrakcija za zabavu i rekreaciju, mogućnost za pecanje i bavljenje mnogobrojnim sportovima i aktivnostima na vodi čine ovo mesto jako popularnim i posećenim.

Video snimak iz ekskluzivnog istoimenog hotela

Hrana je raznovrsna i može se naći u mnogobrojnim kvalitetnim i čistim restoranima, picerijama, tavernama, kafanicama, barovima… Budući da je mesto jako blizu gradića Primorsko, jako se lako i brzo može otići i u obilazak veličanstvenog parka prirode Ropotamo, u kome rastu drevne hrastove i borove šume, i gde se možete voziti čamcem po istoimenoj reci. Jednostavno, ovde vam ne može biti dosadno. Jer se možete odmarati, kupati i sunčati, baviti se sportovima poput surfovanja, skijanja na vodi ili odbojke na plaži, a reka Karagah, koja se u blizini ovog mesta uliva u more, bogata je ribom pa će čak i ljubitelji ribolova imati pune ruke “posla”…


Cene u hotelskom smeštaju u sezoni za dvokrevetnu sobu bez hrane idu od 20 evra po noći, i 35 evra po noći za dvokrevetnu sobu sa doručkom.

9.00 avg. rating (88% score) - 5 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.