Nesebar

Kolima u Bugarsku – put do Nesebra i Zlatnih pjaska sa SAT patrolom

Ako planirate kolima u Bugarsku po prvi put, nema bolje edukacije od video tutorijala SAT patrole čiji je autor Mirko Alvirović. Međutim, ako nemate internet u romingu, teško je pratiti detalje o kojima Alvirović priča, pa mi smo izdvojili one najvažnije, prilagodili ih štampanju, i nadopunili ih aktuelnim informacijiam. Verujemo da će ovo biti idelan vodič kroz Bugarsku.

Kroz Srbiju do graničnog prelaza Gradina nećemo analizirati putovanje. Tu nema ničeg intrigantnog, za 4-5 sati iz Beograda vi dolazite do graničnog prelaza Srbije sa Bugarskom – Gradina. Van sezone, gužva je manja od 30 minuta, a u sezoni, sve zavisi, pa na ovom linku su telefoni koje treba okrenuti za konkretnu konsultaciju zadržavanja.

Na 318. kilometru od Beograda, a na samo 2 km od granice Bugarske, možete svratiti do odmorišta, tačnije do restorana Hepi star. Ovaj restoran mnogi preporučuju, jer je vrlo uredno, ukupan ambijent je vrlo prijatan, a ono što je bitno je da je parking veliki i čist, a toalet takođe ne zaostaje, što svim putnicima uvek znači. Ono po čemu je restoran prepoznatljiv je dobra domaća kuhinja i srpski specijaliteti. Kažu da retko ko krene ka Bugarskoj, a ne svrati ovde. Cene su pristupačne, a u to se i sami možete uveriti.


Kada krenete iz restorana ka granici, nastavlja se autoput i česte su ogromne kolone, a to mogu da budu veliki kamioni i šleperi, te slobodno ih možete zaobići da ne biste bezveze čekali. Dok se vozi pored kamiona, treba dobro pripaziti na vozače koji se slobodno šetaju po putu, čekajući da pređu granicu.

Pred samu granicu nalazi se OMV pumpa gde se na poslednjem mestu u Srbiji može sipati gorivo. Nakon 1.5 km dolazi se i do granice. Od Beograda granica sa Bugarskom na Gradini je na tačno 320, a od Niša 112 km. Na granicama nema gužve, ali su one moguće u špicevima, pa treba računati i na neko zadržavanje. Za sam prelazak formalnosti su vrlo jednostavne, od ličnih dokumenata potreban je pasoš, a potrebna su i naravno dokumenta za automobil, a ako se vozilo koristi od druge osobe onda je potrebno ovlašćenje za korišćenje tuđeg automobila. Za decu je potreban pasoš, a ako se potuje sa tuđom decom u Bugarsku, onda je takođe potrebno ovlašćenje njihovih roditelja. Što se carinske formalnosti tiče, procedura je prilično jednostavna, a pravila su da ako nosite neku skuplju tehniku treba istu da prijavite, kako ne biste imali problema kada budete izlazili iz Bugarske. U praksi ovo znači da lap topovi i digitalni aparati se ne prijavljuju, ali ako imate neke profesionalne kamere od više hiljada eura, red bi bilo otkloniti svaku sumnju.

Još jedna stvar koju treba zapamtiti je da ne treba zelena karta, tj. međunarodna polisa osiguranja, ali je zato potrebna vinjeta (umesto klasičnog plaćanja putarine na autoputu) a najbolje ju je kupiti na pumpama.

Kad uđete u Bugarsku, uglavnom svi turisti i oni koji prolaze samo kroz Bugarsku kupuju već na prvoj pumpi vinjetu, te da ne biste čekali redove, produžite dalje jer ćete nakon te, ubrzo nabasati na još dve pumpe. Naša napomena je da ni u kom slučaju ne ulazite u Bugarsku bez vinjete. Postojala je uigrana kombinacija nemanja sitnog novca na pumpi sa kaznama policajaca, pa savet je da uvek imate sitne levove.Malo nakon granice nailazi se na znak o dozvoljenim brzinama na putevima Bugarske: ograničenje brzine u naselju je 50km/h, van naselja 90km/h, a na autoputu dozvoljena brzina je do 140km/h.

Trebalo bi novac zameniti odmah po ulasku u zemlju, iako je kurs fiksni 1.95 leva za 1 evro, a taj kurs se kasnije teško dobija, uglavnom je od 1.8 do 1.92. Savet svima je da, kad god je moguće novac treba promeniti u banci ili u menjačnici koju vodiči preporučuju. Uvek prvo pitajte za cenu, pa onda radite exchange.

Što se tiče cena goriva u Bugarskoj one su:
– BMB 2.55-2.6 leva;
– Evrodizel 2.64-2.68 leva;
– TNG 1.18-1.24 leva.

Kada kupite vinjetu na benzinskoj pumpi lepite je sa unutrašnje strane vozila, iznad naše nalepnice i ona važi 7 dana. Ukoliko nemate vinjetu možete da platite kaznu. Cene vinjeta su sledeće: 7 dana – 5 evra, 1 mesec – 13 evra, 1 godina – 34 evra. Kazna za neposedovanje vinjete je 150 evra. Nakon što ste kupili vinjetu, možete nastaviti putovanje kroz Bugarsku. Do Sofije ima nekih 50tak km. Putarina od 13 Eura za celo letovanje je sasvim ok i ne pokušavajte da štedite na ovoj stavci.

Kazne na putevima u Bugarskoj

Zanimljivi podaci svim vozačima su kazne na putevima. Vožnja danju bez upaljenih svetala koštaće vas 20-150 leva; za nekoriščenje sigurnosnih pojaseva platićete 50 leva; za telefoniranje u vožnji kazna je takođe 50 leva; za prekoračenje brzine u naselju do 30km/h kazna je 100 leva; za prekoračenje brzine van naselja preko 30km/h kazna je 150-300 leva.

I još jedna bitna informacija je da je protivpožarni aparat u Bugarskoj obavezan (iako na granici ne traže). Pored aparata obavezni ste da nosite i prvu pomoć, sigurnosti trougao, svetloodbojni prsluk, rezervni točak ili set za krpljenje gume.

Kazna za prevoz dece van sedišta za decu je 50 leva; za preticanje preko pune linije kazna je 50-150 leva; za prolazak kroz crveno svetlo kazna je 100 leva; ukoliko imate do 1.2 promila alkohola u krvi kazna je 500-1000 leva; a za preko 1.2 promila kazna je 1000 leva ili kazna zatvora. Na licu mesta ne može se platiti ništa, nego se od policije dobija uplatnica sa žiro računom sa kojom idete do najbliže banke gde možete uplatiti. Imate rok do kog se kazna mora platiti i ako se to ne učini, biće po pravilu problema na granici kada budete hteli da izađete iz Bugarske. Inače, policija ne zadržava dokumenta.Obilaznica u Sofiji

Još jedna značajna stvar je da se u Bugarskoj sat pomera za jedan čas unapred. Kolovoz do Sofije je dobrog kvaliteta i jedina zamerka je ta što su linije malo izbledele. Na 332. kilometru od Beograda nailazi se na naselje Dragoman. Nakon toga nailaze još dve pumpe. Na 345. kilometru je još jedna pumpa, a onda se magistrala nakon toga širi i 2 trake vode do Sofije, a 2 do granice. Kolovoz je kvalitetan, uglavnom dobro obeležen, međutim ono o čemu se mora voditi računa je ograničenje brzine.

Na dosta mesta policija postavlja radare, na to posebno treba obratiti pažnju i poštovati saobraćajne znakove i signalizaciju. Ovako dobrim putem se vozi 20km nakon čega se ulazi u predgrađe Sofije. Tu je i 1. semafor. Uskoro se stiže do glavne raskrsnice, gde se levo odvaja za Plovdiv i Istanbul (ovo je severna obilaznica), postoji i desno odvajanje ako se prati putokaz Kulata, ali ima dosta gužve, semafora i radova na putu te će vas dosta usporiti (osim ako ne idete na Tasos kada tu morate skrenuti). Postoji i mogućnost najkraćeg puta kroz centar Sofije, ali on se svakako ne savetuje jer se obilaznicom na kraju uvek brže stigne. Obilaznica je 37km dugačka, ali je dobro obeležena. Nakon 3km od skretanja na obilaznicu nailazi se na semafor.  Dalje se prati putokaz za Plovdiv i Svilengrad.

Još jedan zanimljivost kada prolazite oko Sofije je što u njenoj široj okolini postoji dvocifren broj auto parkova, Bugarska nema auto industriju, pa možete se neposredno upoznati sa cenama polovnih automobila.


Ka Plovdivu, ka moru

Na ovom delu puta je bitno da se poštuje ograničenje brzine koje je 90km/h, a ispred svake raskrsnice je 50km/h. Ne preporučuje se da se ovom obilaznicom vozi noću jer je neravna, neobeležena, a mestimično ima i kolotraga. Nakon 24km pređenih od granice put se širi na po 3 trake sa svake strane; između je ograda, pa sve podseća na autoput. Na 395. km vidi se stari znak za skretanje za Burgas i isti treba zanemariti i nastaviti vožnju pravo. Ubrzo nailazi se na pumpu, a nakon nje put se sužava i vozi se opet u 2 trake, ali za kratko.

Nakon toga se opet trake šire i vrlo brzo se nailazi na skretanje za Plovdiv gde se isključujete. Nastavlja se dalje put samo pravo. Autoput je dobar, samo treba obratiti pažnju na preticanje jer su brzine velike do 140km/h i treba voziti oprezno. U jednom delu puta opet je lošiji put jer asfalt nije menjan dugo, pa je propao. Ako želite da predahnete na 446km od Beograda nalazi se Motel.

U samoj blizini možete videti i reklamu za srpski roštilj. Cene u restoranu su: pljeskavica 4.1 leva; ćevap (1kom) 1 lev; bela vešalica 4.5 leva. Što se tiče cene smeštaja u Motelu, najam dvokrevetne sobe košta 40 leva, dok najam apartmana košta 55 leva. Kada nastavite put dalje ka Nesebru na 457. km nailazite na jedini tunel na ovom putu. On je osvetljen i dobro obeležen, a odmah po izlasku nailazi se na policijsku patrolu, pa povedite računa. Na 467. km počinje prilično neravan kolovoz. Na ovom lošijem putu brzina je ograničena na 120km/h. Na 492. km nailazi se na pumpu i još mnogo zanimljivih sadržaja koje možete istražiti ako imate vremena.

Nakon ove pumpe kolovoz je u mnogo boljem stanju. Nakon pređenih 522km nailazi se na 1. isključenje za Plovdiv. Na tom putu je opet loš kolovoz, a ubrzo se nailazi na još jedno isključenje za Plovdiv, Svilengrad i Istanbul, te kada nastavite pravo dalje ka Burgasu vidno će biti manje gužve, jer svi oni šleperi veliki koje viđate na putu uglavnom idu za Tursku. Na 567. km prolazi se pored poslednje benzinske pumpe na ovom delu puta. Na 570. km nailazi se na 2. isključenje za Istanbul i odatle kreće dobar i kvalitetan kolovoz.

Konačno se na 610. km nailazi na potpuno novu deonicu autoputa. Nakon pređenih 70tak km, naići ćete do znaka na kome piše NAR Kabile gde je odmorište na nekih 900m od autoputa, ali i arheološko nalazište starog trakijskog grada Kabila koji su kasnije osvojili Rimljani. Ulaznica košta 2 leva, pa ako volite istoriju, svratite. Ukoliko iz bilo kog razloga imate probleme na putu možete pozvati AMCC na broj +381111987 i oni će vam izaći u susret i pomoći. Ako iz nekog razloga ne možete stupiti u kontakt sa AMCC, možete pozvati i Pomoć na putu Bugarska na broj +359291146.

I onda Crno more

Ta usluga se plaća i to: dolazak do vašeg automobila 1.2evra/km; utovar automobila na šlep 30 evra; šlep do servisa 1.4evra/km. Nov autoput je dugačak tačno 114km, ali znatno olakšava putovanje do mora i učinio ga bezbednijim. Uskoro ćete moći ugledati putokaz za Sunčev breg, ali nemojte skretati, već nastavite pravo jer ćete u suprotnom voziti kroz brojna sela što će usporiti putovanje.Na 763. km autoput se završava i uskoro će naići Burgas. Nakon 200 km konačno ponovo nailaze pumpe i primetićete ako se na nekoj zaustavite da su cene povoljnije. Na 767. km stižete do velikog kružnog toka. Ovde nema putokaza za Sunčev breg, već pratite znak za Varnu i na 3. izlazu se isključite. Sada se ulazi u bulevar sa dve trake, gde ćete nailaziti na semafore. Skrećete levo kad vidite putokaz za Sunčev breg i dalje vozite u 4 trake, a ograničenje je 80km/h. Nakon 10km videćete i more, a na 779. km počinje magistrala.

Pomorie
Pomorie

Prolazite mesta Pomorje i Aheloj i dalje nastavljate pravo. Na 796. km je semafor i tu se skreće desno za turističko naselje Nesebar, a ako nastavite dalje pravo idete ka Sunčevom bregu. 3 kilometara kasnije opet nailazite na semafor i skretanje desno za Sunčev breg. I nakon jednog kilometra ulazite u naselje. Leti je Sunčev breg prepun, plaže su krcate, mnogo suncobrana, ležaljki, a plaža se pruža kilometrima daleko. U Sunčevom bregu nema puta srpskih turista, uglavnom dolaze Rusi, Nemci i Englezi. Sunčev breg je od Niša udaljen tačno 592km, a od Beograda 800km.

Za 55 godina koliko je duga istorija Sunčevog brega, on je postao najveće letovalište Crnog mora. Ovaj turistički kompleks sa mnogo turističkih hotela izgrađen je na 8km dugom peščanom zalivu. Osim peščanih plaža, karakteriše ga izuzetno veliki broj zelenih površina, kafića, restorana, noćnih klubova… Nekada su Srbi mnogo više dolazili ovde, dok ih je danas dosta manje.

Cene smeštaja po osobi za 10 dana u ½ sobi su: u hotelima sa 2 zvezdice (noćenje sa doručkom) 180-245 leva dok je polupansion 265-300 leva; u hotelima sa 3 zvezdice (noćenje sa doručkom) 173-305 leva, dok je polupansion 330-395 leva; u hotelima sa 4 zvezdice (noćenje sa doručkom) 309-409 leva, dok je polupansion 373-475 leva. Plaćanje je isključivo u bugarskoj valuti, jer ovde evre ne primaju.

Cene iznajmljivanja ležaljki i suncobrana na plažama su po 8 leva. Svaka plaža ima deo slobodnog prostora gde možete uživati na svom peškiru, bez obaveze da plaćate iznajmljivanje ležaljki. Zabave na plaži ima na pretek: od iznamljivanja vodenih skutera, brze vožnje na gumenom čamcu, vožnje padobranom do simulacije slobodnog pada. Takođe se organizuju i izleti do bugarskog sela ili bugarske večeri, pa možete uživati u domaćoj hrani i muzici. Parkinzi se svuda naplaćaju, čak i ako ste gosti hotela, pa dnevno isti košta 10-12 leva.

Nesebar
Nesebar

Ipak, ako želite mirniji smeštaj sa manje buke, onda idite u Nesebar. On je udaljen svega 3km od Sunčevog brega. Ovde je takođe plaža peščana sa dosta lokala u zaleđu. Ovde možete obići i stari grad Nesebar koji se nalazi na ostrvu, ali je povezan sa kopnom. Osnovan je pre 3200 godina i kažu za njega da je jedna od najstarijih naseobina u Evropi. U toj dugoj istoriji mnogi osvajači su prolazili tuda i svi su ostavili neki trag.

Zato ga je UNESCO i uključio na spisak svetskih baština. Pored arheološkog i etnografskog muzeja i Vizantijskih termi i brojnih crkvi, ovde možete lepo prošetati uskim ulicama i oživeti duh starog grada jer mnoge kuće datiraju iz 18. i 19. veka. A ako bi da obiđete obe turističke destinacije onda iskoristite vozić koji vozi od Nesebara do Sunčevog brega uz obalu gde ćete uživati u prizorima. Cena karte za ovu atrakciju je 3 leva (a 1 lev za decu). Ako više volite brodiće onda i na taj način možete da obiđete obalu. U svakom slučaju ovde svako može naći zabavu, bez obzira na dubinu džepa.

Kako gog, ako  se odlučite za Bugarsku uz sopstveni prevoz sa ovim iscrpnim turističkim vodičem verujemo da nećete imati ikakav problem.

6.98 avg. rating (69% score) - 52 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.