Nesebar za leto i prvo letovanje u Bugarskoj

Svaka turistička zemlja ima svoj posebni “biser“ koji je ističe, izdvaja i kojim se diči. Jedan od najlepših bugarskih bisera u njenoj crnomorskoj primorskoj „ogrlici“ je neprikosnoveno Nesebar, grad prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Grad kojem se ljudi vraćaju i grad koji je idealan za vaše prvo letovanje u Bugarskoj.

Nesebar
Nesebar, suton nad vetrenjačom (photo: Indigiescalante.com)

Nesebar se nalazi na obali Crnog mora, 36 km severoistočno od Burgasa, pa administrativno pripada provinciji Burgas. U njemu zimi živi oko 10.000 stanovnika, a leti, ne pitajte, bude i preko 50 000. Zbog toga se smatra jednim od najvećih primorskih gradova Bugarske.

Uz Nesebar sa jedne strane se nalazi još jedno popularno bugarsko letovalište, Sunčev breg, o kome ćemo takođe govoriti kasnije. Sunčev breg svojim vibrantnim noćnim zvucima nadopunjuje i daje poseban šmek otmenom kicošu. Sa druge strane je Ravda, malo mesto za one skromnije koji priželjkuju nešto jeftinije letovanje.


Položaj i klima Nesebra

Položaj na mapi možete pogledati ispod.

Klima u regionu Nesebara je umereno-kontinentalna, kao i u većini primorskih mesta u Bugarskoj, jer ova zemlja ima zaista nesvakidašnje lepo izbalansiranu prirodu pa se često iza peskovitih plaža uzdižu zelene planine čiji sveži povetarci hlade i miluju one vrele, morske. Zbog ovoga je prosečna temperatura u julu u Nesebaru oko 23 stepena Celzijusovih što je više nego dovoljno za prijatno letovanje. Najbolji period za posetu gradu je između maja i oktobra, jer je vreme uglavnom lepo i toplo i u ranom i kasnijem periodu godine.

Istorija Nesebra

Nesebar je stari grad sa dugom istorijom i jedan je od nastarijih gradova u Evropi. Osnovan je pre više od 3200 godina, kada su se na ovoj teritoriji naselili Tračani u vreme bronzanog doba. Naselje su zvali Melsambria, najverovatnije po imenu osnivača naselja. Još od vremena nastanka, grad je bio okružen utvrđenim zaštitnim zidinama, pa najstariji tragovi datiraju još iz 8. veka pre nove ere. Krajem 6. veka pre Hrista, Tračane nasleđuje novo grčko pleme, Dorjanci, pod čijom se kontrolom mesto i razvilo i doživelo prosperitet. Tada su utvrđene zidine oko grada dodatno proširene, a grad je dobio obrise pravog naseljenog mesta. Početkom 1. veka nove ere grad je postao deo Rimskog carstva i u to vreme se i pojavio naziv Mesembrija, a kasnije i ime Mesemvrija. Grad je i dalje bio važan kulturni, ekonomski i politički centar, a nakon podele Rimskog carstva i uspostavljanja nove prestonice Istočnog u Konstantinopolju, kada je hrišćanstvo i prihvaćeno kao zvanična religije, na teritoriji Mesembrije je u vrlo kratkom roku izgrađen veliki broj hrišćanskih crkvi i hramova.

Arheološki ostaci
Arheološki ostaci

Ovaj se period (5. vek nove ere) za ovaj grad smatra pravim arhitektonskim i graditeljskim bumom, a najbolji svedok graditeljstva iz tog perioda je sačuvani utvrđeni zid pored gradske kapije. U vreme Vizantije utvrđenje je prošireno i na jugozapadanu obalu, a ostaci ovih zidina se mogu videti i danas. Grad je prvi put ušao u sastav Bugarskog carstva u 9. veku, kada ga je osvojio čuveni vođa Kan Krum, a Sloveni koji su se lagano naseljavali u mesto počeli su da ga zovu Nesebar. Zbog povoljnog položaja grad je igrao značajnu ulogu u vreme vladavine mnogih monarha, ali je najviše prosperirao u vreme cara Ivana Aleksandera u 14. veku, kada je ovde izgrađeno dosta novih crkava, a kultura postala značajna odrednica grada. Međutim, u 15. veku, tačnije 1453. godine Nesebar osvajaju Otomani, pa se i njegova istorija i kultura u tom periodu prilagođava novim gospodarima. Ali, grad ne gubi na svom značaju.

Turistički aspekt Nesebra danas

Danas su stari i novi deo grada povezani uskim prirodnim zemljanim prelazom, zemljouzom, a stari deo grada je smešten na kamenitom poluostrvu pa se iz novog dela grada i jedne nove, naše „civilizacije“ i simbolično prelazi u stari deo gde se istorija zaustavila, na radost mnogobrojnih posetilaca. Stari grad je elipsastog oblika, većeg prečnika 850 metara i širok oko 350 metara.

Malo je poznato da je nekada ovo kamenito poluostrvo bilo veće i da je tokom istorije gotovo 1/3 njegove prvobitne površine prekrilo more. Ministarstvo kulture Bugarske je grad Nesebar proglasilo kulturnim dobrom i muzejem na otvorenom zbog izuzetnog istorijskog i kulturnog značaja, pa je grad zakonom zaštićen još od 1956. godine. 1983. godine je uključen na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Stari grad – muzej na otvorenom

Detalj iz muzeja
Detalj iz muzeja

Za radoznale turiste koji vole da istražuju istoriju, kulturu i tradiciju zemlje u kojoj borave, o Nesebaru mogu saznati sve što ih zanima u Arheološkom muzeju, koji se nalazi na samom ulazu u stari deo grada. Ovo je ujedno i najposećeniji muzej u gradu jer su u njemu izloženi najraznovrsniji eksponati pronađeni u mnogobrojnim arheološkim istraživanjima. Nesebar je pravi muzej na otvorenom i jedan veliki arheloški lokalitet koji se neprekidno istražuje. U muzeju postoje odvojeni odeljci posvećeni različitim istorijskim periodima, počev od tragova koje su u Nesebaru ostavili Tračani, Rimljani pa sve do Vizantije i Bugarskog carstva.

Prva izložba artifakata je održana 1956. godine, i to u Crkvi sv. Jovana Krstitelja, budući da su svi spomenici kulture starog dela grada zapravo deo kompleksa Arheološkog muzeja i čine celinu. Ipak, od 1994. godine Arheološki muzej se nalazi u posebnoj zgradi, u kojoj je i danas, iako se celokupni stari grad i dalje tretira kao celoviti muzej na otvorenom.

Rekli smo da je muzej podeljen u zasebne tematske celine i da je svaka postavka posvećena različitom istorijskom periodu, a jedna od najznačajnijih postavki je posvećena ikonoma. Nakon što su Turci osvojili Nesebar u 14. veku, u gradu je osnovana škola ikonopisanja koja je svoje vrhunce dostigla u 16. i 17. veku. U muzeju se čuva oko 250 ikona koje su oslikali umetnici-starosedeoci, a koje su u svoja vremena krasile mnogobrojne crkve u gradu. Najstariji primerci datiraju iz 13. veka, poput ikone Sv. Nikole i Device Marije. Morate znati da je slikanje u muzeju dozvoljeno, ali se u delu u kome su izložene ikone ne sme koristiti blic pa vodite računa o tome, da bi ste izbegli neprijatnosti sa čuvarima. U muzeju se mogu kupiti i suveniri i knjige koje govore o istoriji grada, vodiči, razglednice i fotografije grada. Ostaci zidina antičkog utvrđenja još uvek stoje u Starom gradu i 1964. godine su takođe proglašeni spomenikom kulture od izuzetnog značaja. Ali, ono što Nesebar naročito ističe i izdvaja jesu mnogobrojne crkve, iz perioda Vizantije i Bugarske države, kao i stare kuće iz davno prošlih vekova.

Duhovnost Nesebra

Izdvojićemo neke od najznačajnijih crkava u Nesebaru. Crkva sv. Stefana, poznata i kao Nova Metropolija, nalazi se u blizini amfiteatra u Nesebaru i datira još iz davnog 11. veka. Oslikana je i ukrašena u 16. veku. Crkva čuva i originalni ikonostas sa kraja 16. veka. Danas ovo više nije crkva, već muzej otvoren za javnost, a proglašena je spomenikom kulture 1964. godine. Crkva sv. Jovana iz 14. veka je nezavršena i nalazi se blizu crkve Sv. Stefana. Teško je oštećena u zemljotresu 1913. godine pa je ulaz u nju slobodan, iako je i ona 1964. godine takođe proglašena spomenikom kulture. Crkva Hrista Pantokratora je jedan od najbolje sačuvanih srednjevekovnih hramova i nalazi se u samom centru Starog Nesebara. Izgrađena je u 13. veku i spomenik je kulture. Hram posvećen svetom Spasu je još jedna crkva koja je danas pretvorena u muzej, a izgrađena je 1609. godine sredstvima koja su prikupili imućni stanovnici Nesebara. Kao i sve do sada spomenute crkve, i ova je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Hristos Pantrokrator
Hristos Pantrokrator

U starom delu grada se mogu videti i tragovi starih termalnih kupatila iz perioda Vizantije, sa početka 6. veka, a u njihovoj blizini je i crkva Svete Paraskeve iz 13. veka. Ipak, najvažnija crkva antičke Mesemvrije bila je crkva Sv. Sofije, bliznakinja po imenu čuvene Aja Sofije u Konstantinopolju. Bazilika je izgrađena krajem 5. veka, a svoj današnji izgled je dobila u 9. veku. Prema nekim legendama i predanjima koja su ostala, kaže se da je u Nesebaru nekada davno bilo oko 40 crkava, a naučnici i istraživači su do sada uspeli da prikupe informacije i saznanja o njih 23. Osim ovih navedenih crkava, u Starom Nesebaru se nalazi i crkva posvećena svetom Jovanu Krstitelju iz 10. veka.

Arhitektura starog grada

Mnoge od starih kuća očuvanih u Starom gradu datiraju još iz 18. i 19. veka, a arhitektonsko majstorstvo ostvareno na kući „Maskojani“, koju je 1804. godine izgradio bogati trgovac Panajot Maskojani, je zaista posebno. U ovoj se kući danas nalazi bogata postavka Etnografskog muzeja. Izložba predmeta, eksponata i narodnih nošnji govori dosta o načinu života i kulturi stanovnika ovog grada kroz vekove, pa se etnografska postavka mora pogledati ne bi li se starina Nesebara doživela i razumela. A šetnja uskim kaldrmisanim ulicama između romantičnih starih zdanja u čijim podnožjima male prodavnice nude raznorazne suvenire, nakit i grnčariju predstavljaju najlepšu scenografiju jednog letovanja. 

Stari grad
Stari grad

Letanja dešavanja

Kako je Nesebar pre svega letovalište, tako je leto vreme kada živi punim plućima. Tada se u gradu održavaju i mnogobrojni koncerti, kulturni događaji i performansi na pozornici antičkog pozorišta u Starom Nesebaru. Iza ove starine nalazi se luka u koju tokom leta i letnje sezone pristaje veliki broj brodova i luksuznih jahti, jer je Nesebar izuzetno populatno turističko mesto kako zbog mora i prelepe prirode, tako i zbog svoje izvanredne istorije i činjenice da je deo svetske kulturne baštine, što mnoge inspiriše da ga posete i spoznaju.

Letnja atmosfera
Letnja atmosfera na ulicama starog grada

A za upoznavanje i spoznavanje Starog Nesebara, najbolje je u njemu i odsesti pa se zbog toga u ovom delu grada nalazi puno hotela, malih porodičnih hotela, apartmana, privatnih soba za iznajmljivanje… Osim smeštajnih kapaciteta, tu su i mnogobrojni restorani, barovi, kafići, kafane… sve neophodno za udoban i nezaboravan boravak zbog koga ćete poželeti da se vratite. Ipak, uz sve te kapacitete ide i još jedan – gužva. 

Vetrenjača
Vetrenjača

Zemljouz koji spaja dva dela grada ne samo što ima funkciju povezivanja delova grada, već je i omiljeno šetalište pa se sa obe strane nalaze uređene pešačke zone, uz samo more. Vetrenjača na sredini ovog prirodnog „mosta“ još jedan je od simbola grada pa su grupe nasmejanih turista koji se slikaju pokraj stare građevine čest i uobičajen prizor.

Novi deo grada je, kako mu i ime kaže, nov i moderan, drugačiji ali ipak Nesebar, sa duhom koji kao celina nosi. I u ovom delu grada ima dosta smeštajnih kapaciteta za sve one koji više vole moderniju okolinu, ili za one koji ne uspeju da nađu smeštaj u Starom gradu, jer je potražnja za sobama u njemu izuzetna.

Plaža
Plaža

U novom delu grada se nalaze i severna i južna plaža grada, koje su široke, odlično uređene i jako lepe, a u Starom Nesebaru takođe postoji plaža, ali je ona mala pa je za letnji odmor i kupanje i sunčanje novi deo grada mesto gde se tokom dana boravi.

Na većoj plaži se nalaze barovi, gde žurke ne staju, zvučnik bije non stop. Tinejdžeri vilene, romanse se rađaju, more ume da čini čuda, spaja različite ljude, vere i nacije. Ako samo ko ume da se opusti i uživa.

Novi Nesebar
Novi Nesebar, panorama sa statuom kao u Volosu

U jugoistočnom delu grada se nalazi i „Južni park“, prilikom čijeg uređenja su pronađene i četiri antičke grobnice iz 4. i 3. veka pre nove ere. Ovaj park prirode je jako lepo uređen i u njemu su odlični vidikovci iz kojih se pružaju pogledi na grad, more i zlatne plaže. U njemu su i četiri igrališta za decu, vodopad, „raspevana“ fontana, sunčani sat i mnogo, mnogo mesta za odmor i relaksaciju. Osim ovih zabavnih elemenata park je, pre svega, park prirode, pa u njemu ima jako puno biljnih vrsta pa i takozvani suptropski deo sa biljkama koje rastu samo u određenim uslovima, kao što su palme, kaktusi i smokve. Sve biljne vrste u parku imaju obeležene nazive na bugarskom i latinskom jeziku pa park ima i edukativni karakter za one koji vole prirodu i na taj način.

Za imućnije, a pre svega ljubitelje povišenog adrenalina postoji čak i helikopterska tura obilaska grada, jer pogled iz vazduha na ovaj biser crnomorja je zaista fascinantan i ostaje neizbrisivo urezan u pamćenje. U gradu ima dosta mogućnosti za bavljenje različitim vrstama sportova, od kojih su naravno najpopularniji oni letnji, na vodi.

U vreme letnje sezone Nesebar i Sunčev breg su povezani redovnom autobuskom linijom, a Nesebar je takođe povezan i sa drugim obližnjim letovalištima kao što su Sv. Vlas, Elenite, Ravda pa je odlazak do ovih mesta lak i brz. Osim grada i obližnjih letovališta, turisti mogu obići i selo Aheloj, značajno za bugarsku istoriju jer se u njegovoj blizini odigrala važna bitka u kojoj je car Simeon porazio vizantijsku armiju, čime je dokazao da je Bugarska država velika balkanska sila. Polje na kome se ova epohalna bitka odigrala zove se Kokalos. Budući da se u korenu ove reči nalazi trag bugarske reči za „kosti“, značenje imena je jasno.

Što se tiče turističkih informacija, u gradu postoji odličan turistički info-centar koji nudi sve neophodne i željene informacije o gradu, od reda vožnje autobusa do obližnjih mesta, informacija gde se nalaze stanice, cene karata za prevoz, za muzeje ili druga kulturna dešavanja u gradu, informacije o smeštajnim kapacitetima, kulturnim dešavanjima i festivalima, restoranima… I u njemu se mogu kupiti i suveniri, knjige i brošure o gradu pa ukratko rečeno, info-centar je otvoren od maja do oktobra meseca.

Smeštaj

Treba istaći da je Nesebar jedno od najrazvijenijih letovališta u Bugarskoj o čemu govori i podatak da u gradu ima preko 600 hotela sa više od 100.000 kreveta. A o privatnom smeštaju, da i ne govorimo. Kada je reč o hotelima, apsolutni šampion po izboru samih turista je hotel „Italija“ u ulici Sv. Ćirila i Metodija 19. U pitanju je mali, porodični hotel u mirnom delu grada čiju uslugu turisti mnogo hvale, a domaćine hotela, Krisa i Katerinu (sigurno engleske verzije bugarskih imena), izdvajaju kao izuzetno gostoljubive i fine ljude. Osim njega, izdvojićemo i sledeće: Mill Hotel, Sol Nesebar Palace, Sol Marina Palace, Festa Panorama ili Aphrodite Beach Hotel. Za one kojima opcija noćenje sa doručkom više odgovara, navešćemo neke solucije: Hotel Ianis Paradise, koji je na vrhu po pohvalama usluge, Nesebar Royal Palace, Trinity Sea Residence ili Hotel Kirios. Cene u Nesebaru variraju, naravno, pa ćemo vam reći da se cene za sobu u hotelu „Italija“, koji turisti najviše hvale, online rezervacije se kreću od 37 pa naviše. Cene po noćenju u luksuznim hotelima su po stotinu evra pa i više stotina …


Što se tiče iznajmljivanja sobe, ili samo kreveta tu je situacija mnogo jeftinija, a najbolje je da se informišite lično istraživanjem interneta. Pišite nam na mejl info@bugarskainfo.net,  pa prosledićemo našim drugarima na terenu!

Restorani u Nesebru

Kada je reč o restoranima, njih u Nesebaru zaista ima dovoljno i svi imaju izvanrednu i raznovrsnu ponudu. Počev od onih u uskim kaldrmisanim uličicama Starog grada sa romantičnim pogledom na more i staru arhitekturu davno prošlih vremena, pa do onih u novom delu sa modernim enterijerom i “modernijim” jelovnicima. Za svakoga po nešto, kako i treba u velikom turističkom centru.

Od bugarske kuhinje bazirane na mesu (skara bira obično znači kebapi, nadenice, ćufte, pileško, selsko meso i pivo), razne vrste pita, tj. banica, specijaliteta od ribe i morskih plodova, raznovrsnih salata o kojima smo već pisali, izvanrednih planinskih sireva i kačkavalja, domaćih rakija, piva i vina, u Nesebaru možete naći sve. I nije tako skupo.

I brzu i “sporu” hranu, onu uz koju se uživa lagano, gledajući na prelepe plaže, more, nebo i neverovatne ostatke prošlosti. Srpska skara je sinonim za našu srpsku kuhinju, a restorani koji je služe obično imaju jasno istaknutu reklamu. Nekome je i Srbija Zapad.

Primćujete da su mnogi nazivi jela nama dobro poznati jer Balkan je Balkan, mešavina svega, pa i hrane. Bilo kako bilo, specijaliteti u restoranima u Nesebaru imaju samo jedno univerzalno ime – “ukusno”! Cene hrane u restoranima su malo niže nego u obližnjem letnjem centru Sunčev breg, ili u poređenju sa Albenom i Zlatnim pjascima.

Izdvojićemo par dobrih restorana koje svi hvale.

– “Neptun”, na samom kraju starog grada uz more, u mirnom delu daleko od gužvi i mnogobrojnih turista. Proglašen je i za najbolji restoran u Nesebaru glasovima turista, pa je to, mislimo, sasvim dovoljno da ga posetite u istoimenoj ulici na broju 1, gde se nalazi.

– Restoran “Plakamoto” takođe važi za jedan od najboljih u gradu i nalazi se u ulici Ivana Aleksandra 8. Hrana je “morska”, dakle ljubitelji ribe će u ovom restoranu uživati. Uz prelep pogled na more i opuštenu atmosferu i ljubazno osoblje, nije ni čudo što je među najpopularnijim restoranima u gradu.

Kapetanska srešta
Kapetanska srešta

– Kapetanska sreša ili susret kapetana, etno restoran u starom delu sa odličnom baštom, kojeg prezentuje usidren čamac i velike bačve.

– Restoran “Bela ruža” je takođe u samom vrhu popularnosti i kvaliteta hrane i usluga pa preporučujemo i njega, kao i

– restoran “Stari Nesebar” sa prelepim pogledom na luku i ukusnom hranom, na “staronesebarski” način. Ako vam kažemo da u gradu ima preko 50 restorana, shvatićete da ih je nemoguće sve predstaviti. Ali vam je zato to jedan od izazova Nesebara i razlog više da mu se vraćate, ne bi li ih sve “okusili”.

– “Stara vetrenječa”, na pola puta između novog i starog grada, gde možete naći i smeštaj i odličan restoran sa neverovatnim pogledom na oba dela grada.

Što se tiče prevoza, najbliži aerodrom nalazi se 25 km od grada u Burgasu pa je dolazak do Nesebara brz i jednostavan. Autobuski saobraćaj u gradu je odličan jer ima više privatnih prevoznika koji se brinu da kvalitet usluge bude na nivou jednog ovako značajnog turističkog mesta. Takođe, osim autobuskog prevoza u gradu ima i dosta taxi vozila i mini-buseva. Sa taksistima ugovarajte cene isključivo unapred.

Krsterenje oko Nesebra je uvek odlična ideja
Krsterenje oko Nesebra je uvek odlična ideja

Nesebar ima i redovnu pomorsku liniju do Burgasa, a za ljubitelje avantura postoji i mogućnost da se „unajmi“ lokalni pomorac koji bi vam čamcem ili brodićem priredio krstarenje i obilazak prelepe luke. Putovanje kroz vekove koje će svakako biti jedan od top letnjih utisaka sa ovog poluostrva …

Ako želite još informacija, evo dodatne galerije slika http://www.tt-group.net/travel_destinatons/Visit_Nesebar/Nesebar.htm.


10.00 avg. rating (93% score) - 2 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.