Obzor, plaža

Obzor – super odmor u Bugarskoj

Za sve osobe koje vole mala mesta i svakodnevne slučajne susrete, Obzor može da bude odlična destinacija za novi super odmor i beg od stvarnosti.

Obzor, plaža
Obzor, plaža

Gde se nalazi Obzor

Grad Obzor se nalazi na granici između oblasti Nesebra i Varne, u zalivu koji počinje od severa i rta Svetog Atanasa pa ide do planine i rta Emona, koji je od ovog turističkog mestašca udaljen 14 km. Odmaralište Obzor smešteno je u pitoresknom kraju, na putu koji spaja severnu i južnu obalu, 65 km južno od Varne i samo 6 km od grada Bjala.

Letovalište je udaljeno od Burgasa 74 km, a od Nesebara 37 km, pa ako odsedate, recimo, u Nesebaru ili Sunčevom bregu, Obzor vam je ipak blizu. A blizu su i letovališta Elenite i Sveti Vlas, pa je sve nekako tu, na nekik 20-ak kilometara, što nije tako strašno. U ovom gradiću živi oko 2000 ljudi pa je baš pravo malo primorsko letovalište.


Istorija Obzora

Obzor je jedan od starijih gradova na bugarskoj obali Crnog mora. O njegovoj starosti i dugoj i bogatoj istoriji govore mnogobrojni ostaci drevnih građevina pronađenih tokom istraživanja ovog kraja, kao i ostaci posuda od keramike i ostaci nekadašnjeg utvrđenja.

Prvobitni naziv grada bio je Navlahos, i osnovali su ga Tračani, da bi ga u 1. veku pre Hrista Grci preuzeli i preimenovali u Heliopolis, u prevodu sa starogrčkog  -„Grad sunca“. U njemu su Rimljani izgradili i hram posvećen bogu Jupiteru, kao i tvrđavu koja je trebalo da štiti njihove pomorske puteve između Konstantinopolja i Dunava.

 

 

Bugari su u kasnijim vekovima na mestu rimskog utvrđenja podigli tvrđavu „Kozjak“, čiji se ostaci još uvek mogu videti 3 km od Obzora. Ostaci temelja tvrđave i njenih kula mogu se videti u oblasti zvanoj Kaleto. U Obzoru je nekada davno bila izgrađena i letnja rezidencija koju su koristili vizantijski vladari. Čovek je oduvek umeo da prepozna lepote pejzaža i značaj blizine mora… Ostaci nekadašnjeg rimskog hrama posvećenog Jupiteru – kapiteli, statue, kameni blokovi… izloženi su danas u malom gradskom parku.  U vreme vladavine Otomana, na ovom mestu je izgrađeno selo po imenu Gyozeken (turska verzija imena Obzor). Mesto se 1934. godine zvalo i Kozjak Grad, a od 1936. konačno je postalo i ostalo Obzor. Status grada je dobio 1984. godine.

Vremenska prognoza za Obzor

Klima u gradu je umereno-kontinentalna sa prosečnim prijatnim temperaturama od oko 23 stepena Celzijusovih u julu.

Artrakcije i plaže za letovanje u Obzoru

Ako se odlučite za letovanje u Obzoru kuriozite je plaža dugačka 10 km, a široka od 20 do 60 metara, a naročito je lep njen južni deo, sa zlatnožutim sitnim finim peskom, čija mekoća ostavlja trag na stopalima koja teško da sa nje hoće dalje. Plaža se proteže od severa i rta Sv. Atanasa i ide na jug do rta Mona Petra. Blizu gradske plaže je i prelepa mala uvala sa plažom Irakli, koja je dobila ime po istoimenom antičkom naselju. U gradu postoji jako puno atrakcija zabavnog karaktera – diskoteke, barovi, restorani, kafei, kafići, noćni klubovi… A za decu takođe ne manjka zabavnog sadržaja pa i u hotelima, ali i van njih, ima dovoljno igračaka, tobogana, ljuljaški, bazena i svih onih neophodnih „šareniša“ što mame dečiji osmeh.

Hoteli

I izbor hotela je veliki, dobar i što je najvažnije – raznovrstan. Od velikih, luksuznih hotelskih kompleksa koji imaju sve ono neophodno za odmor i uživanje, do malih, porodičnih hotela i hostela, privatnih apartmana i nezaobilaznog privatnog smeštaja. Tako svako može naći ono što želi i što mu odgovara. I po ceni i po kvalitetu. Mi vam možemo preporučiti hotel „Tiča“, koji spada u red jeftinijih hotela srednje kategorije ili hostel „Amore Tourist“ koji je idealna letnja jeftina opcija. A oni koji više vole luksuz i skuplje, kvalitetnije smeštaje, mogu izabrati „Hotel Luca Helios Beach“, „Obzor Beach Resort Hotel“ ili „Sol Luna Bay Hotel“, svi u kategoriji 4 zvezdice, ili hotele sa 3 zvezdice „Coral Hotel“ i „Hotel Galeria“. Cene smeštaja za desetodnevni aranžman u jeku sezone se kreću od 20-ak evra dnevno u najjeftinijim smeštajima bez hrane, 35 evra u hotelu sa 3 zvezdice pa do više od stotinu evra po noći u luksuznim hotelskim kompleksima. Između Obzora i Bjala postoje i tri kamping mesta: Luna, Prostor i Slanca. Što se tiče restorana, možemo izdvojiti restoran „Stara kuća“ (ime već samo kaže da služe prvenstveno tradicionalne specijalitete bugarske kuhinje), ali u mestu ima i dosta malih ribljih restorana zbog svakodnevnog dobrog ulova sveže ribe. Ako se odlučite da svoj odmor provedete baš ovde, evo i nekih predloga za izlete da vam upotpune doživljaj. Obavezno obiđite obližnji grad Bjala u kome se nekada nalazila grčka tvrđava i selo Emona koje je par kilometara južno od grada, čuveno po tome što se u njemu rodio tračanski kralj Rez. A obilazak Nesebara se već podrazumeva. I kulturna ponuda grada je izuzetna što dodatno doprinosi kvalitetu celokupne turističke ponude. Mnogobrojne izložbe i muzeji bogate grad i njegov duh, pa Obzor nije samo letovalište sunca, već i istorije i kulture. Istorijska i etnografska kolekcija skupljana je više od 30 godina i vodi vas kroz vekove života u ovom gradu, kao i kulturu i običaje naroda nekadašnjeg sela. Kolekcija je podeljena u dva segmenta: istorijska i arheološka, sa više od 800 eksponata koji datiraju još iz 5. veka p.n.e, i druga – etnografska – sa više od 300 predmeta koji datiraju od 18. do 20. veka.

Kada je u pitanju prevoz, postoje redovne autobuske linije koje saobraćaju od Varne do Burgasa, a u vreme letnje sezone ponuda se proširi i mnogobrojnim taxi vozilima i mini-busevima.

Jedna od zanimljivosti u vezi Obzora su i susreti motociklista, jer se u jeku sezone u gradu skupi na stotine ljubitelja dvotočkaša iz cele zemlje pa je i bučno i brzo. Ali uzbudljivo! Dobrodošli!

10.00 avg. rating (96% score) - 4 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.