Pomorie iz vazduha

Pomorje ili Pomorie – izaberite sami

Ako ste dinamčnog stila, ne drži vas mesto, i tokom letovanja volite da vidite puno toga, onda je Pomorije (bugarski Поморие ) skoro pa idealno. Zašto? Zato što se nalazi na skoro pa na sredini bugarskog primorja i sve vam je blizu. Sve je na dohvat ruke, i obližnji Burgas, Nesebar, Sozopol, čak i Zlatni Pjasci na severu ili Ahtopol na krajnjem jugu.

Pomorje je grad i primorsko odmaralište u južnoj Bugarskoj i nalazi se na uskom kamenitom poluostrvu u zalivu Burgas u južnom delu bugarske obale Crnog mora.

Pomorie iz vazduha
Pomorie iz vazduha

Pripada oblasti Burgas, a od samog grada je udaljeno 20 km. Najpoznatije, tj. najmasovnije bugarsko odmaralište Sunčev breg udaljeno je od Pomorja samo 18 km. Ovaj gradić je administrativni centar opštine Pomorje, a u njegovoj blizini se se nalazi i istoimeno slano jezero čuveno po svom lekovitom blatu koje se koristi u balneološkim centrima širom zemlje.

Istorija Pomorja

Gradić ima dugu i bogatu istoriju, a danas je važna turistička destinacija bugarskog primorja.
Pomorje su osnovali stari Grci i u njihovo vreme grad se zvao Anhialos od grčih reči „anchi“ – blizu i „als“ – slan ili ne tako česta reč za more. Rimljani su mesto zvali Anchialus, a Bugari Tuthom, iako je mnogo češće ime za mesto bilo Анхиало, Anhialo prema grčkom nazivu. U vreme otomanske vladavine grad je nosio ime Ahjolu. Istorijski podaci govore da je grad osnovan između 5. i 4. veka p.n.e. kao kolonija antičke Apolonije (danas Sozopol – „grad spasa“). Čuveni grčki istoričar, geograf i filozof Strabo spominjao je Anhialos u svojoj Geografiji, govoreći o njemu kao o malom gradu. Grad je na kratko prešao u ruke nekadašnjeg Messembria (Nesebar), ali ga je Apolonija brzo vratila pod svoju upravu. Prilikom te „razmene“ uništene su utvrđene zidine grada. Zapadni deo crnomorske obale Rimljani su osvojili u 1.veku p.n.e. i tada pod njihovu upravu potpada i Anhialos. Grad je bio deo rimske provincije Trakija, a u vreme vladavine imperatora Trajana mesto je dobilo status grada. U 2. i 3. veku n.e. mesto je dobilo fizionomiju pravog rimskog grada i postalo je najvažniji trgovački centar u tadašnjoj Trakiji. Najezda plemena varvara sa severa sredinom 3. veka prekinula je period prosperiteta i razvoja grada. Međutim, Dioklecijanove reforme i reforme Konstantina Velikog na kratko su ponovo oživele grad, jer je blizina nove prestonice Istočnog Rimskog Crastva, Konstantinopolja, učinila da Anhialos postane gavni centar za snabdevanje prestonice hranom.

Antička grobnica iz Trakije
Antička grobnica iz Trakije

U slovenskoj i avarskoj invanziji u 6. veku Anhialos podpada pod njihovu vlast i utvrđene zidine ponovo bivaju uništene. Nakon 681. godine, kada je severno od grada stvoreno Prvo bugarsko carstvo, grad je igrao važnu ulogu u mnogobrojnim sukobima između novonastalog carstva i susedne Vizantije. Bugari su prvi put osvojili grad u 9. veku i tada se u njega naseljavaju i Bugari i Sloveni. Ipak, nedugo zatim Vizantija grad vraća ponovo pod svoju vlast.


Nakon invazije Otomana na Balkan u 14. veku, Anhialos je bio deo Vizantije i njenog odbrambenog bedema sve do turskog osvajanja Konstantinopolja 1453. godine. U vreme Rusko-Turskog rata 1828-1829. godine, Anhialos osvajaju Rusi, pod čijom je vlašću bio godinu dana. U to vreme u gradu su živeli pretežno Grci, a manjine su bili Bugari i Turci. Grad je tada imao između 5 i 6 hiljada stanovnika, 6 pravoslavnih crkava i jednu džamiju. Nakon povlačenja ruskih trupa, skoro cela današnja oblast istočne Bugarske ostala je nenaseljena, jer je stanovništvo potražilo spas od Turaka u obližnjim hrišćanskim zemljama. Grad je oslobođen od Turaka 24. januara 1878. godine i postao je deo Istočne Rumelije. Bio je centar sandžaka Burgas sve do ujedinjenja Bugarske 1886. godine. Početkom 20. veka većinsko stanovništvo grada bili su Grci, ali se nakon velikih protesta 1906. godine u grad naseljavaju bugarske izbeglice iz istočne Trakije. U to vreme grad je izgubio dosta od svog nekadašnjeg značaja jer se u njegovoj blizini brzo razvijao Burgas. Ipak, Anhialos postaje centar vina i proizvodnje soli, a svoje današnje ime dobija 1934. godine prema bugarskim rečima „po“ – do, pored i „more“. Dakle ime grada u prevodu znači „pored mora“, gde se zaista i nalazi.

Znamenitosi Pomorja

Danas je grad poznat kao turističko mesto sa nizom plaža u čijoj se pozadini uzdižu obronci Stare planine. Pomorje je jako lep morski grad sa širokom plažom pokrivenom finim peskom, koji je na nekim mestima gotovo crn. Plaža ima ekološku nagradu Plava zastava što je garancija čistoće i uređenosti. Klima je izuzetno pogodna, sa puno sunčanih dana i sa prosečnom temperaturom mora u julu od 23ºC.


Lekovito blato iz mora je jedno od najboljih u svetu i zbog toga se koristi i za lečenja i za kozmetiku. Ovo je mesto idealno za porodice sa decom, jer je malo i mirno, ali ima raznovrsnu ponudu turističkih sadržaja, restorana, barova i hotela pa ga vole i mladi. Duga peščana plaža, veliki broj prodavnica, restorana, kafića i diskoteka, čine boravak ugodnim. Živopisne kućice i privatni hoteli omugućavaju lep i kvalitetan odmor, a ulice kraj obale mora su omiljeno mesto za šetnju i odmor. Interesantno je boraviti tokom karnevala u Pomorju, pogotovu za malu decu, jer tada se organizuje veliki broj svečanosti i uličnog performansa.

Kako je predeo često vetrovit, mesto je idelano za sve ljubitelje surfovanja.
Od znamenitosti u gradu treba obići Gradski muzej, galeriju i Muzej soli, a oko 2 km od grada, prema glavnoj autobuskoj stanici, nalazi se „Manastir sv. Đorđa“. Manastir je izgrađen 1856. godine, jako je lep i živopisan i u njemu se može i odsesti. Osim ovog manastira, u gradu se mogu posetiti i „Crkva Presvete Bogorodice“ koja se nalazi u parku u centru grada i „Crkva Preobraženja“ iz 1765. godine koja se nalazi u starom delu grada. Turisti posebno vole da slikaju pored spomenika velikom bugarskom književniku Peji Javorovu.

Smeštaj u Pomorju

Sa aspekta smeštaja postoje kako luksuzni hoteli, poput na primer novog Sunset resorta, ali i ogroman broj malih adaptiranih apartmana, soba, mini hotelčića, ali i vila. Cene variraju, ali Pomorije nije preskupa destinacija. Studio se može naći već od 20 Eura.

Hotel Sunset
Hotel Sunset

Ali postoji još nešto što je možda i najveća znamenitost ovog poluostrva. To je ljubaznost, srdačnost i predusetljivost meštana. Kažu da je Pomorie nešto poput Grčkog Tasosa, ko jednom ovde dođe, uvek letuje u Pomorju!


9.60 avg. rating (93% score) - 5 votes

utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.