Primorsko

Primorsko – povoljan aranžman za svakog

U seriji bugarskih letovališta idemo na još jedno malo crnomorsko odmaralište. Možda će vas u startu oblik hrida podsetiti na Pomorje, ali reč je o jednom potpuno drugačijem poluostrvu Crnog mora.

Primorsko
Primorsko

Grad Primorsko je središte istoimene opštine u Bugarskoj i nalazi se na krajnjem jugositočnom delu Bugarske crnomorske obale. Smešten je na malom poluostrvu i od Burgasa je udaljen 50 km, a od prestonice Sofije 450 km. Grad na istočnoj strani izlaz na Crno more, na zapadu i sveru se graniči sa opštinom Sozopol, a na jugu sa opštinom Carevo, pa je blizu i tih većih turističkih centara Bugarske. U gradu živi nešto manje od 3000 ljudi, ali se ovaj broj u letnjoj sezoni višestruko uvećava zbog toga što veliki broj turista bira baš aranžman u ovo simpatično primorsko odmaralište za mesto svog odmora. Sa aspekta cena kvalitet Primorsko je itekako povoljno bugarsko letovalište, pa u njemu borave i mnogobrojni turisti iz Srbije.


Mapa Promorskog

Položaj i reljef grada su vrlo živopisni jer gradsko priobalje čini niz peščanih plaža, a iza grada se uzdiže veličanstvena planina Strandža, pa je Primorsko jedinstvena kombinacija planinskog, ravničarskog i primorskog reljefa i pejzaža, jedinstvenog po svojem diverzitetu. Zbog toga je klima u gradu umereno-kontinentalna sa uticijem svežeg planinskog zaleđa sa jedne i tople, vlažne mediteranske sa druge strane. Zime su prijatne i kratke, a leta duga i topla. Prosečna temperatura u gradu u julu je između 23 i 24 stepena Celzijusovih što je više nego prijatno u poređenju sa vrelinama usijanog gradskog betona.

Vremenska prognoza za Primorsko

Pogledajte pred vaše letovanje kako je vreme u ovom delu.

Turističke atrakcije i informacije

Tragovi prvih ljudskih naselja u ovoj oblasti mogu se videti na brdu Vulkanovo Kale, a grad se u antička vremena zvao Vasiliko. U blizini grada su pronađena četiri svetilišta i više nekropola iz antičkih vremena što svedoči o dugoj istoriji mesta. Za turiste je najiteresantnije svetilište “Beglik Taš”, koje se nalazi par kilometara severno od Primorskog i koje je posvećeno drevnom kultu sunca. Ovo kameno svetilište pronađeno u blizini Primorskog spada u red najznačajnijih otkrića civilizacije Tračana na južnim obalama Crnog mora i danas poznatog nacionalnog parka Strandža.

Beglik Taš
Beglik Taš

Beglik Taš je prirodni fenomen velikih megalita koje su postavili i isklesali Tračani radi obrednih aktivnosti posvećenih Suncu. Centralni deo oblasti je i najbolje istražen jer se na izdignutoj kamenitoj terasi u prečniku od 56m nalazi obredni prostor u kome su poređani veliki megaliti namenjeni obrednim aktivnostima. Mesto je nastalo sredinom drugog milenijuma p.n.e. a uništeno je početkom 4. veka nove ere. Ova se oblast nalazi na 128 m nadmorske visine i prostire se na površini od 6 ha. Beglik Taš je danas muzej na otvorenom i vrlo je popularan među turistima. Neki ovo mesto porede sa čuvenim Stounhendžom ili Kalaniš stenama, a ima li sličnosti, procenite sami.

U blizini Primorskog nalazi se i poznati park prirode Ropotamo sa mnoštvom jedinstvenih prirodnih resursa netaknute prirode, gustim šumama koje su ovoj oblasti dosta retke, a u parku se može videti i ušće reke Ropotamo, kao i močvara Arkutino i još dosta neobičnog i retkog rastinja koje ovu oblast čine izuzetno atraktivnom za sve ljubitelje flore i prirode. Tu je i zaštićena oblast Arkutino, poznata i kao “Mečeško blato” (Medveđe blato), koja je čuvena po očuvanoj prirodi i retkim biljnim i životinjskim vrstama.

Verujemo i za bugaro skeptike da neće ostati ravnodušni posle ove video prezentacije:

U ovoj zaštićenoj zoni raste i retka vrsta vodenog ljiljana, a tu se nalazi i jako lepa i čista obala mora. Severno od Primorskog, u oblasti između lagune Stamopolu i morske obale nalazi se i fantastičan niz peščanih dina, najbolje očuvanih na celoj obali Crnog mora. Neke od njih su visoke i 19m pa su zaista prave turističke atrakcije.

Peščane dine na plaži Perla
Peščane dine na plaži Perla

Grad Primorsko malo mesto ali odlično za odmor pre svega zbog prijatne klime, fantastične prirode u blizi, istorijskih i kulturinih spomenika, srdačnih ljudi i mnogobrojnih turističkih kapaciteta u gradu. U blizini grada su četiri plaže – severna, centralna, južna i plaža “Perla” koja ima bogatu turističku ponudu sadržaja od terena za odbojku, skijanja na vodi, surfing, vožnje brodićima do vožnje skuterima i najraznovrsnijih rekvizita da zabavu dece.

Cene smeštaja u Primorskom

U mestu postoji raznovrsni smeštaj za turiste, od hotelskog do privatnog u kućama meštana ili malih porodičnih hotela. Ima zaista izvrsnih restorna koji služe i domaće i inostrane specijalitete, a većina njih uveče ima i muzički program uživo pa za ljude koji vole jedan opušten vid zabava ovde je idealno.


Od restorana vredi spomenuti mehanu “Gergana” ili restoran “Sunarita” sa odličnim jelovnicima i još povoljnijim cenama. Cene smeštaja u hotelskim kapacitetima za dvokrevetnu sobu u sezoni kreću se od 20 evra (po noći bez uračunate hrane, za ukupno 10 noćenja) pa naviše, a u privatnom smeštaju cene su, naravno, određene pregovaračkim sposobnostima i istrajnosti!

9.67 avg. rating (92% score) - 3 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.