Ravda u suton

Ravda – letovanje u Ravdi

Tradicionalna bugarska gostoljubivost i srdačnost sastavni su deo duha malog mesta po imenu Ravda, koje se nalazi u neposrednoj blizini Nesebara i popularnog letovališta Sunčev breg. Blizu velikih turističkih centara, a ipak mirno i tiho, raj je za odmor od svih poslovnih napora i za skupljanje energije za nove.

Ravda u suton
Ravda u suton

 

Ovo turističko seoce se pripada opštini Nesebar i jedno je od najpopularnijih i najznačajnijih turističkih mesta u sklopu ove opštine. Ravde je 33 km udaljena od Burgasa, 4 km od Nesebara (Ravda je odmah pored Nesebra) i 3 km od Sunčevog brega. Od međunarodnog aerodrome u Burgasu je udaljena 30km, a na samo kilometer je glavni put Varna-Burgas pa se do mesta lako i brzo dolazi.

O Ravdi postoji više legendi kako je nastala i kako je dobila ime. Prema jednoj, nekada davno ovde su se naselili pastiri pa je selo dobilo ime po jednom od njih koji se zvao Ravadin. Druga kaže da je zemlja u ovom kraju nekada davno pripadala zlom zemljoposedniku koji je svoje radnike tukao štapom koji se zvao ravdas. Ali, najlepša i najromantičnija legenda, koja baš ide uz ovo mesto jeste ona koja nam govori da se bog Neptun ovde zaljubio u lepoticu koja se zvala Ravdalina i poželeo da je povede sa sobom u dubine mora. Ona je to odbila što je razbesnelo Neptuna koji je zbog njene reakcije na ovo mesto poslao oluju i velike talase da unište selo. Čuvši njegov bes i huku talasa, ostali bogovi se sažališe na mesto pa su veliko razaranje sprečili i ublažili. Tako je umesto pustoši Neptunov bes ostao ovekovečen u mnogobrojnim pećinama koje su ovde napravili njegovi talasi.

Ravda u sezoni
Ravda u sezoni

Mesto je mirno, ali je blizu popularnih letovališta i drugih primorskih mesta pa je idealno i za odmor, ali i za zabavu, jer se iz njega brzo i lako stiže u okolna mesta. Budući da je mesto udaljeno od gradova i industrijskih centara i zagađenja, vazduh i voda su izuzetno čisti pa je Ravda pravi ekološki biser bugarskog primorja. U mestu i blizini nema ni opasnih životinjskih vrsta kao što su otrovne zmija, škorpije, pauci, meduze, ajkule pa čak i muve pa je mesto zaista idealno za odmor porodica sa decom. Prelepe peskovite plaže idealne su za sve uzraste, ali se dečija graja na njima ipak najviče čuje.

Glavna plaža Ravde
Glavna plaža Ravde

Mirna i romantična, Ravda je ušuškana u prelepe morske pejzaže i meki zlatni pesak i obasjana suncem koje se po čistoj morskoj vodi preliva u neverovatnim nijansama plave. Plaža u Ravdi se prostire na površini od 57.000 m2, a rt Ravda deli je na dva dela. Južna plaža privlači ljude svojim finim peskom, čistom vodom i raznovrsnim zabavnim sadržajem, dok je severni deo idealan za odmor jer je miran, tih i bez gužve. Severni deo plaže nalazi se između rta Ravda i rta Akrotiria, i prostire se u pravcu Nesebara. Obala rta je u gornjem delu kamenita, ali se kako se spušta ka moru, lagano menja pa se kamenje što se više približavate moru pretvara u meki pesak po kome je uživanje hodati.


Lepotu i pejzaže je nemoguće opisati rečima, ali podatak da plaža oko Rvade zauzima površinu od 57.000 m2 dovoljno govori. Klima je takođe jako povoljna, sa oko 2.200 sunčanih sati godišnje, što ovaj region izdvaja od drugih turističkih regija Bugarske, a prosečna temperatura vazduha se kreće između 28-30 °C, dok je temperatura vode od 20-26 °C. Prijatno za pravo uživanje. Ali, nije ovde samo vreme sunčano, već i osmeh ljudi koji su prijatno srdačni pa ćete se osećati zaista kao kod kuće, među najrođenijima. Ravda nudi i dosta mogućnosti za bavljenje vodenim sportovima kao što su ronjenje, vožnja skutera, skijanja na vodi, jahting ili jedrenje pa će se i ljubitelji sportova u ovom mestu dobro zabaviti.

Budući da se nalazi blizu Sunčevog brega, Nesebara, Svetog Vlasa i Aheloja, mestašce je savršeno za odmor, sa mogućnošću izleta i ekskurzija u okolna popularna mesta. Zbog toga je odmor u Ravdi zaista raznovrstan pa oni koji vole da obilaze i upoznaju kutlurnu baštinu mogu ići u Nesebar, a oni koji žele zabavu i aktivan letnji odmor mogu ići u obližnji Sunčev breg. Avanturisti mogu svaki dan ići na drugu plažu i istraživati okolinu mesta jer su sva ova letovališta blizu i dobro su povezana redovnim saobraćajem pa je lako iz jednog otići u drugo. Autobuski prevoz je odlično organizovan i ima redovnih linija Ravda-Nesebar-Sunčev breg i Nesebar-Ravda-Burgas. Do Burgasa autobus ide na svakih 30 minuta, a do Sunčevog brega i Nesebara polazi na svakih 20 minuta.

Jedna od znamenitosti mesta koju treba posetiti je crkva Sv. Paraskeve, koju su 1884. godine izgradila dva Grka, Vasilos i Teodorakis, koji su je zidali zajedno sa lokalnim stanovništvom. Crkva je potpuno obnovljena 1998. godine.

Cene smeštaja u Ravdi

U Ravdi ima raznovrsnog smeštaja, od kompleksa hotela, apartmana, porodičnih vila i butik hotela do privatnog smeštaja u sobama. Servis i usluga su na visokom nivou, svi se trude oko svojih gostiju pa je odmor zaista opuštajući i na nivou. Bugari su u poslenje vreme puno uložili u edukaciju, dizajn i formu, pa sve više crnomorske primorje je meta Engleza, Rusa, ali i Nemaca i Austrijanaca. U mestu je nedavno izgrađeno nekoliko luksuznih hotela, od kojih su neki deo prestižnih svetskoh hotelskih lanaca. U Ravdi ima dosta restorana, kafea, barova, taverni, disko klubova pa izbor nije lak. Slatke muke koje mirišu na svežu ribu, morske plodove i vino…


Cene smeštaja u hotelima u sezoni letovanja kreću se za dvokrevetnu sobu od 15 evra (bez hrane) i 20 evra (smeštaj i doručak) pa naviše, u zavisnoti od hotela, njegove lokacije i star-rejtinga. Ovo su cene po danu za 9 noćenja pa što duže ostajete, to će vam i cene biti povoljnije. Cene u privatnom smeštaju, osim od dužine boravka i broja ljudi, zavise i od vaše veštine pregovaranja. Pa se zbog toga pripremite za “pregovore” jer se isplate…

Ako ste planirali neko novo mesto u Bugarskoj, ovo je sigurno najiscrpniji turistički vodič o Ravdi na internetu! Sa druge strane, podsećamo da je Ravda prilepljena uz Nesebar, pa ako nema mesta u Nesebru, naći ćete ga u Ravdi! A ako smo nešto propustili i izostavili vaše utiske možete dodati kroz donje komentare!


8.50 avg. rating (84% score) - 4 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.