Šopska salata

Šopska salata – najpopularnija salata u Evropi

Verovatno najpoznatija salata u Bugarskoj i Srbiji koja se neizostavno naručuje u restoranima, kafanama, hotelima, prilikom slavlja i tokom raznoraznih okupljanja jeste šopska salata. Ova omiljena kafanska salata je najbolja uz jaka, začinjena, mesnata jela i roštilj, a mnogi smatraju da je idealna za „meze“.

Šopska salata
Šopska salata

 

Njene glavne sastojke svi znaju. U pitanju su paradajz, krastavac, crni luk, paprika, vrlo važni sir i, naravno, odgovarajući začini. Smatra se balkanskom salatom, a prepiranja odakle tačno potiče i dalje traju.

Šopska salata je prava riznica vitamina i energetska bomba. Jedan mali savet – preporučuje se da se povrće pre sečenja drži u frižideru jer je ova salata ukusnija kad je hladna, pa je samim tim idealna za prolećni i letnji period.

Šopska salata – ukus Evrope

Zanimljivo je da je šopska salata 2014. godine izglasana za najpopularniju u Evropi. Naime, šopska salata je na takmičenju „Ukus Evrope“ osvojila najviše glasova i tako pobedila.


Mogli su da glasaju građani iz cele Evrope. Šopsku salatu je kandidovala Bugarska, a za nju je glasalo ukupno oko 20.000 ljudi. Drugo mesto zauzela je litvanska supa od cvekle, a treće rumunska sarma. Takmičilo se 28 zemalja sa svojim specijalitetima, ali je šopska salata odnela ubedljivu pobedu tako što je za gotovo 15.000 glasova bila ispred drugoplasiranog kandidata.

Gde je nastala šopska salata?

Stara planina, Bosilegrad, Šar planina, Bugarska – to su mesta koja se spominju kada se govori o nastanku šopske salate, ali se do konačnog i definitivnog određenja mesta nastanka nije došlo.

Zbunjujuće, bar što se tiče naše zemlje, je to što šopsku salatu u kojoj nema sira zovu srpskom salatom. Moravska salata je kada se umesto sira stavi crvena pečena, pa oljuštena i sitno naseckana paprika.

Šopsku salatu svi na Balkanu prisvajaju, a kruži i legenda da naziv „šopska“ potiče od makedonskog arhaizma ili etničke grupe „Šop“, što znači „seljak“, pa kada govorimo o šopskoj salati mi zarpavo govorimo o „seljačkoj salati“. Priča o Šopima je jedna široka tema, njihovo poreklo je za različite istoričare različito, ali da se vratimo temi.

Naime, šopska salata se pravi od onoga što su nekada domaćinstva sama gajila, pa otuda i stalno imala na trpezi.

Po čemu je šopska salata posebna?

Laka za pravljenje, od najzastupljenijeg i najdostupnijeg povrća – šopska salata je godinama unazad „evergrin“ i klasik među salatama. Šopska salata je pravi primer da su one najbolje stvari vrlo često i najjednostavnije.

Najugledniji i najprestižniji restorani u Beogradu svakako je poseduju na svojim menijima, a pikanterije u pripremanju su, vrsta i količina sira (kažu da je staroplaninski sir najbolji) i posebna vrsta neljutog crnog luka.

Može se reći i da je ona simbol leta, jer je najukusnija upravo na visokim letnjim temperaturama.

Šopska salata budi uspomene – ko nije kao mali umakao hleb u sok koji je ostao od salate koju su ukućani brzo slistili?

Ako vam se dopao ovaj članak, pogledajte i recept za ćevape. Odlično se kombinuju!


8.00 avg. rating (80% score) - 3 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.