Sozopol

Sozopol leto 2020 – istorija, kultura, plaže za romantičan odmor

Prezentacija turističkih destinacija nije lak posao. Voditi računa o svakom detalju, pogotovu u sezoni letovanja, kada svi očekuju maksimum i kada socijalne mreže (gde u svakom trenutku surfa milijardu ljudi) brzo prenose svaki vaš korak,  postaje itekako izazovna aktivnost. Ali kada pred sobom imate drevni grad poput Sozopola, koji je zakoračio u osmi milenijum postojanja, onda dobijate jedan poseban elan, jer radite svoj posao sa puno ljubavi i uživanja.

Sozopol
Sozopol

U donjim pasusima potrudili smo se da sa što više detalja prezentujemo stari novi Sozopol, pa najiscrpniji online ultimativni vodič o letu u najromantičnijem gradu Bugarske počinje!


 Položaj, mapa, kako do Sozopola

Sozopol (na bugarskom Созопол) je antički primorski grad koji se nalazi 35 km severno od Burgasa, u egzotičnom zalivu u južnom delu bugarske crnomorske obale. Samim tim,  administrativno posmatrano, pripada oblasti Burgas i u njemu živi oko 5000 ljudi. Ovo je jedan od najstarijih gradova cele Bugarske, poznat po ranohrišćanskoj zaostavštini, kulturno umetničkim festivalima i izuzetnim turističkim užicima. Od Sofije do Sozopola možete stići za oko 5 sati kolima ili autobusom, jer u špicu sezone voz ume da bude mnogo komplikovanija varijanta. Od graničnog prelaza Gradina pa do Sofije treba vam oko sat vremena. Gužve na Gradini variraju, al letnji prosek ume da bude manji od sat vremena.

Istorija Sozopola

Romantična atmosfera starog dela Sozopola ne samo što inspiriše lokalno stanovništvo već poput magneta privlači ljude iz čitavog sveta. Neverovatne arheološke dragocenosti, poput otkrića moštiju Svetog Jovana Krstitelja, ali i prebogata istorija ostavila je vidljive tragove na arhitekturi starog dela grada koji živi nekim prošlim vremenima i duhom prošlosti za kojom se čezne.

Originalno ime grada u antičko doba bilo je Antheia, ali je vrlo brzo preimenovan u Apolonia. U nekoliko navrata grad je bio poznat i kao Apolonia Pontica, što u prevodu znači “Apolonija na Crnom moru”, ali se grad spominjao i kao Apolonia Magna ili “Velika Apolonija”. Ime Sozopol (grčki Sozopolis) počelo je da se pojavljuje u pisanim dokumentima oko prvog veka nove ere, a u vreme Otomana grad su zvali Sizebolu ili Sizebolou. Zbog svoje odlične geografske pozicije, ali finansijske i političke moći, gradom su protutnjale i vladale sve imperije ovog dela sveta, od Vizantije, Bugarske i Otomana, a grad je postao deo moderne nezavisne Bugarske u 19. veku.

Umetnički prikaz Sozopola
Umetnički prikaz Sozopola

Arheološka istraživanja ukazuju da je istorija i kulturna tradicija grada duga nekih 7000 godina, a da je Sozopol jedan od najstarijih gradova bugarskog primorja svedoče i tragovi prvih ljudskih naselja u zalivu Sozopol koji datiraju još iz perioda neolita, oko 6000 godina pre Hrista.

U arheološkim iskopavanjima i istraživanjima pronađeno je dosta kamenih sidara u gradskoj luci što svedoči o tome da je ovo mesto još u praistoriji bilo važna luka u koju su pristajali i iz koje su isplovljavali brodovi. Ipak, jedan od najznačajnijih istorijskih događaja koji je obeležio grad desio se 610. godine pre Hrista kada su stanovnici Mileta, grada u Maloj Aziji, ovo mesto i poluostrvo na kome se nalazi proglasili prestonicom svoje države i nazvali ga najpre Antheia, da bi ga ubrzo preimenovali u Apolonija. Grad je vrlo brzo izrastao u važan trgovački i politički centar koji je održavao odlične odnose sa Miletom, Atinom, Korintom i ostrvima Rodos, Kios, Lezbos…

Sidro – simbol Sozopola

Sidro, simbol grada
Sidro, simbol grada

Simbol grada – sidro – nalazi se na svim kovanim novčićima korišćenim u gradu što svedoči da su pomorstvo i pomorska trgovina imali izuzetan značaj za ovaj grad. Uz finansijsku moć brzo je došla i kulturna pa je grad postao i važan kulturni centar i u to vreme bio poznat kao Apolonia Magna.

Kao grad država je doživeo veliki uspon i prosperitet tokom prvih vekova svog postojanja kao deo nove države. U 5. veku su podignute impozantne masivne zidine oko grada da zaštite njegove građevine i stanovnike. Pisci antike opisivali su gradski hram posvećen Apolonu kao zdanje od koga zastaje dah, sa kolosalnom statuom paganskog Boga Apolona visokom 13 metara, što se može uporediti sa jednim od sedam svetskih čuda antičkog sveta, čuvenom Fidijinom statuom boga Zevsa u Olimpji. Sve to svedoči o značaju antičke Apolonije i o rangu koji je imala kao jedan od najznačajnijih gradova-država ove oblasti. Godine 72. pre nove ere Apoloniju su osvojile rimske trupe predvođene Markusom Lukulusom, koje su grad sravnile sa zemljom i nemilosrdno ga opljačkale. Legendarna Apolonova statua je tada preneta u Rim i postavljena na čuveni rimski Kapitol kao deo ratnog plena, pa je tako još jedno remek-delo antičke umetnosti promenilo i svoju lokaciju i svrhu, što je u ta drevna vremena bila uobičajena praksa pobednika. Tokom prvog veka nove ere grad je obnovljen i ponovo izgrađen, a kada je Trakija postala deo Rimskog carstva, Sozopol je nastavio da bude i administrativni i veliki pomorski centar te regije. U vreme kade je hrišćanstvo prihvaćeno i priznato kao zvanična državna religija, Apolonija je bila “pokrštena” u skladu sa novom hrišćanskom dogmom pa od tada i nosi ime Sozopol.

Duhovni centar Crnog mora

Delovi zidina iz 5. og veka su preživeli i mogu se videti i danas na jugoistočnom delu poluostrva. Grad je po prvi put postao deo Bugarske kada ga je okupirala vojska Hana Kruma 812. godine, a deo “nove” Bugarske postao je tek u 19. veku. Sa više od 20 crkava i hrišćanskih manastira, Sozopol je veoma važna hrišćanska eparhija, ili drugim rečima, duhovni centar Crnog mora. Ostaci manastirskog kompleksa Sv. Jovana  iz 10. veka, još uvek su dobro sačuvani, kao što je sačuvana i srednjevekovna bazilika u centru grada i deo manastira Svetih Apostola u severoistočnom delu Starog grada.

Turističke atrakcije grada Sozopola

Izuzetni važne turističke atrakcije grada Sozopola, koje spadaju i u red najvrednijih u Bugarskoj, su Arheološki muzej u Sozopolu, velika umetnička galerija i nezaobilazni Stari grad.

Sam grad je podeljen u dva dela: moderni Sozopol i Stari grad.

Stari grad – crnomorska škola arhitekture

Stari grad je srce i zaštitni znak ovde destinacije kako zbog uskih kaldrmisanih ulica, kamenih i drvenih fasada kuća iz prošlih vekova tako i jedinstvenog duha koji miriše na prošlost, istoriju, iskustvo i tradiciju. Hodajući tim ulicama, dok vam stopla “odzvanjaju” zvukom kaldrme po kojoj su istoriju pisala stopala mnogih velikih istorijskih ličnosti, čini vam se da ste i vi njen deo i da baš vaša stopa dodaje koje slovo više u tu bogatu knjigu iskustava.

Drvene kuće Starog Sozopola
Drvene kuće Starog Sozopola (Izvor: TT Group)

Godine 1974. Ministarstvo kulture Bugarske proglasilo je Stari grad u Sozopolu arhitektonskim i arheološkim spomenikom kulture od izuzetnog značaja, pa je “Antički Sozopol”, kako ga zovu, zaštićen i spada u red najznačajnijih spomenika kulture i istorije Bugarske. Ovaj deo grada čuva građevine čiji temelji i zidine datiraju još iz sredine 18. veka i početka 19. veka, pa je poseta ovom delu grada zaista prelazak i prolazak kroz vekove. Kamene ulice i kameni i drveni zidovi ispisani su viševekovnom istorijom i različitim uticajima koji se na njima jasno čitaju. Kuće su tradicionalno građene od kemena i drveta, predstavljaju odlično očuvane primere takozvane crnomorske škole arhitekture. Najbolje očuvane kuće-spomenici su kuća Mariete Stefanove, kuća “Kreanolu”, kuća Todora Zagorova, Kurdilis, u kojoj se danas nalazi Etnografski muzej i kuća Dimitrija Laskaridisa. Arhitektura kuća u Starom gradu ima sve elemente tipičnih kuća građenih u takozvanom Strandža stilu, karakterističnim stil kuća iz oblasti planine Balkan (Stara planina).

Kuće su građene na kamenim temeljima sa zidovima od sušene opeke koja je bila prekrivana drvenom oplatom radi zaštite od udara morskih vetrova koji nosi so koja nagriza. Kuće imaju dva do tri sprata jer je prvi sprat bio neka vrsta skladišta za hranu, poljoprivredne alate, vinsku burad, dok je stambeni prostor iznad.

Romantični detalj sa balkona
Romantični detalj sa balkona

U ovom “gradu iz prošlosti” ima oko 180 kuća koje datiraju od sredine 18. veka do početka 19. veka, od kojih je veliki deo proglašen spomenicima kulture. Srednjevekovna crkva i manastir “Svetih Apostola”, umetnička galerija, etnografska kolekcija u muzeju, crkva posvećena Devici Mariji, muzej pokraj ostataka sačuvanih utvrđenih zidina, crkva “Svetog Ćirila i Metodija” u kojoj se čuva najsvetija relikvija Bugarske – mošti Jovana Krstitelja, uz kompleks srednjevekovnih kuća, samo su deo onoga što ovaj drevni zaštićeni kompleks nudi. Još neke od najznačajnijih i najpopularnijih turističkih atrakcija Starog grada su i četvrtasti drveni bunar iz 4. veka pre Hrista, kao i ranovizantijska žitnica i kapela iz 13. veka. Zbog svega ovoga slobodno možemo reći da je, uz neverovatan pogled na more, obalu i grad, svaki centimetar starog Sozopola zaista jedan vek istorije za nama.

Danas se u starom Sozoplu mogu videti i obnovljeni ostaci južnog utvrđenja drevnog grada sa pravouganom stražarskom kulom iz srednjeg veka. Antička Apolonija nalazila se na kamenitom poluostrvu, a utvrđene zidine koje su je branile izgrađene su još u 6. veku, ali su više puta nakon toga dograđivane i obnavljane zbog mnogobrojnih razaranja i proširenja. U Starom Sozopolu se nalaz i Arheološki muzej koji je u sklopu hrama posvećenog sv. Ćirilu i Metodiju, ali se isturena odeljenja ovog muzeja nalaze i na više drugih lokacija u gradu koje su pod zaštitom Kulturnog centra Sozopola.

Arheološki muzej Sozopola

O veličini jednog naroda ili podnevlja najbolje govori arheološki muzej. On se jednostavno vredi posetiti, jer bez posete njemu celokupni doživljaj grada nije celovit. Muzej čuva i prezentuje viševekovnu istoriju i kulturu grada, od 6. veka pre nove ere pa sve do istorijskih tragova iz 17. veka. Neki od najznačajnijih eksponata su kamena i olovna sidra i bajoneti iz perioda od 2-1. veka pre nove ere, prelepo oslikane vaze iz perioda antičke Grčke (6-5. vek p.n.e) kao i antičke i srednjevekovne amfore od kojih su najstarije iz 6. veka pre Hrista, a “najmlađe” iz 14. veka.

Enterijer muzeja
Enterijer muzeja

Muzej ima dva zasebna odeljenja: arheološko koje čuva artifakte iz perioda od 5. veka p.n.e. do 17. veka i deo posvećen hrišćanskom periodu istorije i umetnosti sa predmetima, ostacima i svedočanstvima nastalim između 17. i 19. veka. Posetioci Arheološkog muzeja mogu videti i kovčeg od alabastera koji je vekovima čuvao i sačuvao svete mošti Jovana Krstitelja, kao i malu kutiju koja je pronađena pored njega sa natpisom na starogrčkom koji svedoči o čoveku koji je ovu svetinju sačuvao i preneo na ostrvo u blizini Sozopola, gde je i pronađena 2010. godine.  Grad je došao u žižu svetskog interesovanja te 2010. godine kada se dogodilo zaista senzacionalno otkriće. Tokom arheoloških istraživanja i iskopavanja na obližnjem ostrvu Sv. Jovan (Sveti Ivan) pronađene su mošti jednog od najznačajnijih hrišćanskih svetitelja, sv. Jovana Krstitelja, čoveka koji je krstio Isusa Hrista. Ovo se dogodilo 28. jula 2010. godine, a u Istorijskom muzeju u Sozopolu pronađeni relikvijar je otvoren kada je i zvanično otkriven deo svetih mošti za koje se verovalo da su zauvek izgubljene nakon otomanskog osvajanja Konstantinopolja.  Imajući u vidu činjenicu o značaju ovog hrišćanskog sveca i mučenika čije su mošti pronađene u Sozopolu, ne čudi to da u gradu jako poštuju ovog svaca i da je mnogo štošta u Sozopolu u znaku sv. Jovana Preteče, od obližnjeg ostrva na kome je u miru počivao vekovima do mnogobrojnih prikaza sveca u crkvama i manastirima. Ova sveta relikvija danas se čuva u crkvi Sv. Ćirila i Metodija i privlači na hiljade hodočasnika iz čitavog sveta, a stari Sozopol i svete mošti proglašeni su 2011. godine najznačajnijim i najsvetijim “čudima” Bugarske.

Plaže u i oko Sozopola

Za razliku od Starog grada, moderni Sozopol je pravi evropski grad sa svim onim infrastrukturnim elementima neophodnim za moderan život urbanog, novomilenijumskog čoveka. Kako je grad i veliki turistički centar, u njemu je i mnoštvo hotela, hostela, luksuznih apartmana, porodičnih hotela, vila, privatnog smeštaja… sve ono što je turistima potrebno za udoban i prijatan smeštaj tokom letovanja zbog koga će poželeti da se vrate.

Centralna plaža
Centralna plaža

Sozopol ima dve plaže – centralnu plažu i plažu “Harmani”, ali se u neposrednoj blizini grada nalaze i još dve plaže: “Zlatna ribica” (pogodna za kampere) i plaža “Kavaci”. Kavaci su poznati i kao uticajna nudistička plaža.

Plaža Harmani
Plaža Harmani, sa pogledom na Stari grad

U blizini grada je i nekoliko odlično uređenih lokacija za ljubitelje kampovanja: “Gradina” (bašta u prevodu sa bugarskog), “Zlatna ribka” (Zlatna ribica), “Veselie” (veselje) i “Smokinja” (smokva). Primećujete sigurno da su svi ovi nazivi na bugarskom jeziku prilično dobro razumljivi pa vam to odmah nagoveštava da je sporazumevanje u Bugarskoj tema o kojoj se ne treba brinuti.  Veselje je takođe nudističko kamping naselje, pa ako neko voli kupanje u kostimima Adama i Eve ovde će biti ljubazno prihvaćen.

Mehana
Mehana, enterijer u etno stilu

Restorani (mehane) u Sozopolu imaju odličnu ponudu, raznovrsne menije na kojima se mogu naći jela od sveže ribe i morskih plodova, tradicionalni bugarski specijaliteti kao i oni iz drugih poznatih svetskih kuhinja. Naravno, tu je bugarska skara zasoljena njihovom čubricom, na koju treba vremena da se naviknete. Neprikosnovena šopska salata, ali i tarator sa kiselim mlekom su posebni specijaliteti na vrućinčinama. Bugarska mastika, šopska za meze i pijana lubenica su kombinacije od kojih može i glava da zaboli.

Ostale zabavne aktivnosti za nezaboravno letovanje

Osim prelepe i fascinantne prirode, mora, plaža, duha starina prepletenih sa onim najmodernijim, u Sozopolu ima i dosta mogućnosti i za najraznovrsnije zabavne aktivnosti i akrobacijama poput skijanja na vodi, odbojke na pesku, vožnje čamcima, veslanja ili pecanja. Treba istaći da se u blizini nalazi park prirode Ropotamo, južno od njega, pa ljubitelji netaknute prirode mogu jedan dan posvetiti nestvarnim pejzažima i prizorima, mirisima biljaka, cvrkutu ptica i tišini nedotaknute prirode.

Gospođice u Crnom moru
Gospođice u Crnom moru
Apolonija
Apolonija

Sa aspekta kulturne romantike, najznačajniji festivali i događaji u Sozopolu su:

–         “Apolonija”, koji se svake godine održava od 1-10. septembra i
–          “Julska proslava” od 30. juna do 01. jula. 

Apolonija  se prvi put održala 1984. godine i traje 10 dana tokom kojih se u gradu održavaju najraznovrsniji umetnički performansi, od džez koncerata, filmskih projekcija, koncerata na otvorenom, pozorišnih predstava…

Umetnička galerija tada organizuje izložbe i književne večeri, a održavaju se i takmičenja u pevanju, besedi, umetničkim improvizacijama i bravurama na klaviru, glumi, slobodnim džez koncepcijama… Jednostavno, u vreme ovog festivala celi grad dobija ruho umetnosti. Ovaj festival ima i internacionalnu dimenziju, jer na njemu nastupaju i umetnici iz čitavog sveta.


Cene i saveti oko smeštaja

U privatnom smeštaju za studente krevet se može naćo već od 6  Eura, ali ima jako malo ovakvog smeštaja. Ovo je sve popularnije letovalište, a mesta su uprkos novokomponovanim hotelima ipak ograničena. Što se tiče hotelskog smeštaja i cena, cene se u sezoni kreću od 35 evra po noćenju bez doručka za desetodnevni boravak, a oni koji bi luksuzniji smeštaj za njega moraju da izdvoje i mnogo više. Kao i za sve gradove u Bugarskoj i za ovaj važi zlatno pravilo cenkanja, ali ako vam je stalo do dobre lokacije planirajte dosta unapred!


9.50 avg. rating (92% score) - 4 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.