Sveti Konstantin i Elena (Sv. Konstantin i Jelena)

Sveti Konstantin i Elena

Prvu priču u jeku sezone letovanje u ovoj jubilarnoj 1700’oj godišnjici od potpisivanja Milanskog edikta započinjemo ni manje ni više nego sa plaže velikog imperatora i čoveka koji je promenio svet.

Sveti Konstantin i Elena” (ili na bugarskom Св. Константин и Елена) je prestižno odmaralište na bugarskoj obali Crnog mora. Nalazi se na 8 km severoistočno od grada Varne i 7 km južno od još jednog popularnog letovališta, „Zlatni pjasci“. Smešteno je u oblasti izuzetnih prirodnih atrakcija sa šumama koje se spuštaju do samog mora (vidi sliku), a čitava oblast je prirodna terasa koja se prostire na 10-15 m visine iznad mora.

Sveti Konstantin i Elena (Sv. Konstantin i Jelena)
Sveti Konstantin i Elena (Sv. Konstantin i Jelena)

Osnovano je davne 1908. godine pa predstavlja i najstarije letnje odmaralište u Bugarskoj. Te davne 1908. godine ovde je prvo osnovan centar za balneologiju u kome se primenjivala balneoterapija, metoda lečenja mineralnim vodama, lekovitim blatom i lekovitim gasovima. Centar je izgrađen baš ovde zbog mnogobrojnih izvora tople, minerlane vode, koja je poznata po svojim lekovitim svojstvima, da bi vremenom od običnog lečilišta prerastao u luksuzno odmaralište, popularno čitave godine, a posebno leti. Jedan od izvora mineralne vode se uliva u more pa je pretvoren u najveću atrakciju ovog odmarališta.

U ovo su mesto dolazili još pripadnici rimske u vizantijske aristokratije da uživaju u blagodetima tople lekovite vode, a prvi posetioci odmaralište početkom 20. veka bili su Rusi, Česi, Poljaci i Nemci. Uz „Zlatne pjasce“, „Sunčev breg“ i „Albenu“, „Sv. Konstantin“ se sigurno ubraja u top 5 najelitnijih bugarskih letovališta.


 

Ovo je mesto u vreme socijalističke Bugarske bilo poznato pod imenom „Družba“ (Дружба), ali i kao „Odmaralište Varna“ (Курорт Варна). Najznačajnija znamenitost mesta, po kojoj je i dobilo ime, jeste pravoslavni manastir iz 18. veka „Sv. Konstantin i Elena“, izgrađen u čast rimskog imperatora Konstantina i njegove majke Jelene. Od nekadašnjeg manastira danas je ostala samo mala crkva (ranohrišćanska bazilika) sa redovnim službama, koja je do pola ukopana u zemlju. Podseća donekle na novopazarsku crkvu Svetog Petra i Pavla. U ovom se manastiru može i odsesti, ali i uživati u ugostiteljskim specijalitetima odličnog restorana.

Crkva u manastirskom kompleksu
Crkva u manastirskom kompleksu

Osim ove građevine, treba obići i kraljevsku letnju palatu „Evksinograd“, koja je u isto vreme i park i vinarija, kao i botaničku baštu Sofijskog univerziteta poznatu kao „Ekopark Varna“. Unutar palate „Evksinograd“ arheolozi su otkrili jedno od najbolje očuvanih srednjevekovnih naselja u Bugarskoj, „Kastrici“,  koje su i Krstaši pominjali 1444. godine pod imenom Makropolis. Sredinom 14. veka Kastrici je bila značajna luka Drugog bugarskog carstva u koju su robu dovozili trgovački brodovi iz Venecije, Đenove, Vizantije.

Ovo mesto je popularno i rado posećeno zbog jedinstvene kombinacije prirodnih lepota, bogatih izvora lekovite vode, peskovitih plaža i nezaoblilaznog mora. Vazduh je jako čist i zdrav zbog visoke koncentracije negativnih jona, a lepo uređeni parkovi sa drvećem čempresa, smokvama i rascvetalim jorgovanima mirišu čitave godine.

Sa terase Grand Varna hotela
Sa terase Grand Varna hotela

Najpoznatiji hoteli u odmaralištu „Konstantin i Elena“ jesu luksuzni hotel sa 5 zvezdica „Grand hotel Varna“, koji dominira mestom, i luksuzno odmaralište „Sunny Day“. Tu su i mnogobrojne luksuzne vile, apartmani i kućice za odmor. Prelepa peščana plaža u mirnom morskom zalivu dugačka je 3,5 km i u kombinaciji sa termalnim izvorima lekovite vode, zdravstveno-rekreativnim objektima namenjenim odmoru i lečenju, spa centrima, marinom za jahte i mnoštvom zabavnog sadržaja čini ovo odmaralište zaista jedinstvenim i nezaobilaznim ako želite kvalitetan odmor. Kvalitet peščane plaže komisija Evropske Unije ocenila je najvišom ocenom, pa je odmaralište jako pupularno među turistima sa Zapada, naročito među Nemcima, Holanđanima i Englezima. Klima je mediteranska sa toplim suvim letima, a prosečna temperatura u junu je 22°C.

U odmaralištu je izgrađen veliki broj hotela, a neki su renovirani pa je infrastrukturna ponuda izuzetna. Iz bogate ponude hotelskog smeštaja možemo izvojiti sledeće hotele: „Hotel Dolphin“ sa 4 zvezdice, koji se nalazi odmah pored plaže, „Hotel Azalia“ sa 4 zvezdice koji se nalazi direktno na plaži, „Hotel Ritza“ sa 4 zvezdice u središtu prelepog parka i „Romance Hotel Spa“ sa 4 zvezdice, 250 m od plaže.


U odmaralištu postoje i dva bazena na otvorenom sa toplom, lekovitom vodom koji rade tokom cele godine. Osim hotela, ima i dosta restorana koji poslužuju specijalitete bugarske kuhinje, ali i specijalitete drugih evropskih kuhinja, pa je ponuda odlična i može zadovoljiti i najprobirljivije goste. Najpoznatiji restorani u naselju su „Manastirska Izba“, smešten u zgradi manastira, „Bugarska Svada„, „Sedemte Odai“ i „Sirius Fishing Ship“ restoran, smešten na brežuljku iznad mora, koji nudi razne riblje specijalitete i plodove mora.

Ima i dosta barova, kafea i prodavnica, a budući da je mesto idealno za odmor porodica sa decom, ima i dosta zabavnih sadržaja, kako za odrasle tako i za decu. Osim bazena sa termalnim vodama, ljubitelji sporta mogu uživati i na terenima za tenis, terenima za fudbal i mogu se baviti raznovrsnim sportovima na vodi. Ovo letovalište je povezano sa gradom Varnom redovnim gradskim autobuskim prevozom, a učestalost polazaka je na svakih 10 minuta, od 6h ujutru do 11h uveče. Osim gradskog prevoza postoje i mnogobrojni mini-busevi i taksi vozila, koji posetiocima daju mogućnost da se brzo prevezu do Varne. Cenkanje je obavezno pa potrudite se da sačuvate levove!


10.00 avg. rating (93% score) - 2 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.