Sveti Vlas

Sveti Vlas

Sveti Vlas (na bugarskom jeziku Свети Влас) je prelepo priobalsko mesto sa oko 4000 stanovnika i nalazi se 10 km severno od grada Nesebara i 2 km od popularnog letovališta Sunčev breg. Sveti Vlas se nalazi u severnom delu zaliva u čijem se središtu nalazi Sunčev breg, a na njegovom južnom kraju Nesebar. Ovo očaravajuće odmaralište je kombinacija lepih morskih obala i planina, jer je smešteno u podnožju južnih padina Stare planine, u severnom delu zaliva Burgas.

Sveti Vlas
Sveti Vlas

Prvo naselje na ovom mestu osnovali su Tračani u 2. veku i u to vreme se zvalo Larisa. Svoj današnji naziv dobilo je krajem 14. veka po manstiru posvećnom svecu zaštitnuku trgovaca, stočara i iscelitelja. Taj manastir je postojao je od 14. do 18. veka, ali su ga pirati više puta razarali i na kraju potpuno spalili i uništili. U okolini gradića nalaze se još četiri manastira koja treba obići kako bi se osetila i duhovnost bugarskog naroda. Do 1920. godne stanovništvo u mestu su činili pretežno Grci, da bi nakon razmene stanovništva između Grčke i Bugarske najveći deo Grka emigrirao u Grčku, pa je u Sv. Vlasu ostalo manje od 10 grčkih porodica. U isto vreme, veliki broj bugarskih porodica iz Grčke naselilo je Sv. Vlas. Mesto je postalo letnje odmaralište 1963. godine, a proglašeno je gradom 02. februara 2006. godine.

Mapa

Mesto se jako brzo razvija jer predstavlja mirniju alternativu obližnjim popularnom letovalištu Sunčev breg. Postoji redovna linija vožnje autobusom iz Nesebara, Sunčevog brega i Burgasa do Svetog Vlasa, kao i mnogobrojni lokalni mini-busevu i taksi vozila. Prevoz do Sunčevog brega je dobro organizovan lokalnim autobusima, a put do ovog popularnog letovališta autobusom traje oko 20 minuta. Takođe, postoji i organizovani prevoz brodićima od Sv. Vlasa do Nesebara.


Ovo je mesto bilo dugo populano među samim Bugarima, ali je poslednjih godina broj stranih turista porastao, naročito iz Rusije, Velike Britanije, Poljske, Rumunije i zemalja Skandinavije. Iako je grad u poslednjih desetak godina prilično izgrađen i uređen, ipak je sačuvao mir i opuštenost pa je zaista idealan za odmor. Zbog toga su tipični gosti ovog mesta porodice sa decom.

Sveti Vlas, plaže
Sveti Vlas, plaže

Sveti Vlas je jedino mesto na bugarskom primorju čija je plaža okrenuta na jug. Pesak na njoj je fin, sitan i čist. Mesto je jedinstvena kombinacija čistog vazduha koji dolazi sa obližnje planine, prelepe prirode i mora. Zbog toga i ne čudi što je ovo mesto jedno od najpopularnijih za odmor kako među Bugarima, tako i među strancima kojih je svake godine sve više. Najnoviji projekat modernizacije mesta urađen je 2007. godine kada je u Sv. Vlasu izgrađena marina Dinevi, najveća marina za jahte u Bugarskoj.


U vreme njene izgradnje u mestu je proširena plaža kamenjem i peskom izvađenim iz mora. U njoj se nalazi „Dinevi Resort“, hotelski kompleks zatvorenog tipa koji obuhvata nekoliko luksuznih hotela, ali i ovu modernu marinu za jahte. Kapacitet marine je 300 jahti, a u njoj ima dosta restorana, barova i klubova pa je zbog toga postala jako popularna među imućnim ljudima Bugarske. Zbog toga su ovde, uz prizore usidrenih najluksuznijih jahti, svakodnevni i prizori parkiranih luksuznih vozila poput Poršea ili Ferarija.

U Svetom Vlasu ima dosta restorana koji pre svega nude specijalitete domaće kuhinje pod čuvenim nazivom „skara – bira„. Sveže ribe, mesa i povrća ima u izobilju, a sve po pristupačnim cenama koje su prilagođene za svačiji džep i u skladu sa onim što želite. Centralni trg je lep i oživljava u večernjim satima kada se pušta muzika uz koju se igra i veseli. U ovoj oblasti ima i nekoliko akva-parkova pa je ponuda zabave izuzetna.

Plaže Svetog Vlasa

Ležaljke
Ležaljke

Sveti Vlas ima tri plaže ukupne dužine 3 km – srednja plaža je najveća, južno od nje je druga mala Campingi plaža i treća plaža je u blizini nove luke za jahte „Dinevi“ po kojoj je grad i poznat. Deo gradske plaže sa ležaljkama možete videti na slikama.

Iznajmljivanje ležaljke i suncobraan za ceo dan košta 10 Leva, vožnja Bananom oko 7, skijanje na vodi 5 minuta 7 Eura, iznajmljivanje pedoline oko 5 Eura na sat.  Naravno postoje delovi plaže koji su besplatni. Ručak koji uključuje 2 piva od pola litre i dve porcije mesa košta oko 20 Leva. Bugarska još nije u Eu zoni, a odnos je 2 Leva = 1 Euro.

Cene smeštaja

Sa aspekta cena pored hotelskog postoji ogroman broj studija u mini hotelima, vilama i kućama. Cena nedeljnog rentiranja studija kreće se od 15 do 30 Eura na dan u zavisnosti od trenutka sezone. Luksuzni apartmanski „All inclusive“ smeštaj u prestižnim hotelima dostiže i do 200 Eura po danu.


10.00 avg. rating (93% score) - 2 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.