Borovec, panorama zimi

Borovec i njegovi hoteli da zima na planini Rili bude nezaboravna

Planina Rila se nalazi na jugozapadu Bugarske i najponosnija je zbog toga što je krasi najviši vrh Balkanskog poluostrva, vrh Musala, koji oblikuje oblake na nadmorskoj visini od 2925 metara. I sa te visine ponosno posmatra lepotu koja ga okružuje među kojom je i impozantni Nacionalni park Rila na jugozapadnim obroncima planine.

Musala
Musala, pogle na zalazak sa vrha

Ukupne površine od preko 80.000 ha, ovaj nacionalni park je najveći nacionalni park u Bugarskoj i jedan od najvećih u celoj Evropi. Na ovoj planini izvire i nekoliko najdubljih i najdužih reka na Balkanu od kojih je svakako nama najpoznatija reka Marica.

Borovec, panorama zimi
Borovec, panorama zimi

Rila je planina koja je odlično iskoristila svoje turističke potencijale i veliko prirodno bogatstvo pa je tako jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Bugarskoj. U pomenutom nacionalnom parku se tako nalazi deo koji se zove “turistički deo” u kome se nalaze uređene staze za šetnju ili trčanje i biciklizam, a turisti se mogu baviti i raznim drugim aktivnostima poput jahanja, kampovanja, planinarenja ili jednostavno šetnje. Na planini ima dosta hotela i planinarskih domova, ali je svakako najpoznatiji “brend” ove planine zimsko odmaralište Borovec (eng. Borovets), jedno od najpoznatijih skijaških centara Bugarske.


Mapa Boroveca i kako stići

Nalazi se na severnim padinama planine Rila podno najvišeh vrha Musale, okružen gustim borovim šumama, na nadmorskoj visini od 1350metara. Borovec je blizu bugarske prestonice, jer je od Sofije udaljen 72 km, a od Plovdiva, drugog po veličini grada u Bugarskoj, 126 km pa se do Boroveca lako dolazi iz bilo kog dela Bugarske. Od Beograda je ovaj ski centar udaljen 473 km pa je najteži deo puta do njega, zapravo, dolazak do Sofije. A odatle je put do Boroveca lak i pravo je uživanje jer do ovog zimskog centra vodi odličan put.

Od Sofije se do Boroveca može stići autobusom ili kolima, po sopstvenom izboru. Ako odaberete autobus, treba znati da autobuske linije kreću iz Sofije na svakih pola sata i idu do Samokova, gradića koji je najbliži Borovecu, jer je od njega udaljen samo 12 km. Do Samokova autobus putuje oko sat vremena a sa autobuske stanice u Samokovu na svakih 15-ak minuta kreće kombi-prevoz koji turiste vozi do Boroveca. Kombi staje ispred “Hotela Samokov”, a odatle započinje vaša avantura, koju možete podeliti u dva dela, baš kao što je i sam Borovec podeljen – na donji deo gde su hoteli “Lion” i “Zodiak” i gornji deo sa desne strane na samoj ski stazi gde su hoteli “Samokov”, “Rila”, “Olimp”…

Hotel Rila u suton zimi
Hotel Rila u suton zimi

Borovec je najstariji skijaški centar u Bugarskoj jer je osnovan još u 19. veku kada je bio omiljeno mesto za lov bugarskih careva. U to se vreme ovo mesto zvalo “Čamkoria”, što u prevodu znači “borova šuma”, i ovo je ime nosilo sve do sredine 20. veka. Mesto je bilo jako popularno mondensko odmaralište za bogate i nekadašnju elitu koji su ovde rado dolazili da u gustim borovim šumama “pišu” neke svoje lovačke priče. Sredinom prošlog veka, 60-ih i 70-ih godina, odmaralište se proširilo i otvorilo jer su izgrađeni veliki hoteli i infrastruktura neophodna za zimske aktivnosti na snegu pa se Borovec lagano, ali sigurno pretvarao u moderan zimski centar koji je uskoro postao poznat ne samo u Evropi, već i u čitavom svetu.

Vremenska prognoza i klima

Zbog blizine prestonici Bugarske i prijatne umerene klime, sa svežim i prijatnim letima i snežnim, ali ne preterano hladnim zimama, ovo odmaralište je savršena destinacija za sve ljude koji vole zimu na planini. Prosečna temperatura u najhladnijem mesecu januaru je oko 5°C pa je mesto zaista idelano za odmor jer su zime blage ali sa dosta snega.

 

Skijaška sezona u Borovecu traje obično od sredine decembra do aprila. Pejzaž u zimskom periodu je gotovo nestvaran – osunčana snežna bajka sa raznovrsnim ski stazama koje nude mogućnost izbora i ponudu za sve koji zimu na planini vole da provedu na skijama.

Ski staze

Borovec ima 24 ski-staze, ukupne dužine od 58 km među kojima su staze za skijanje različitih nivoa težine, staze za nordijsko skijanje, bijatlon, cross country i snoubording. Staze za bijatlon se ubrajaju među najbolje u Evropi, a postoje i odlične skakaonice za skijaške skokove (50 m i 75 m) za one kojima je adrenalin u krvi neophodan. Ukupna dužina uređenih skijaških staza za nordijsko skijanje je 35 km, a širina im je najmanje 6 metara što je u skladu sa propisanim standardima Svetske skijaške federacije. Miris borove šume, belina i mir divljine koja to nije idealni su preduslovi za nordisjko skijanje i upoznavanje sa prirodom i okolinom.

Kada se sunce “uspava”, Borovec nastavlja da živi jer ima staze koje su noću osvetljenje pa je moguće i noćno skijanje i uživanje u čarolijama snega koji pod reflektorima dobije još čarobniji sjaj. A ta noćna čarolija je posebna upravo zbog kontrasta osvetljene beline i tame oko i iznad nje. Staze na kojima se noću može skijati su „Rila“, „Iglika“, „Martinovi Baraki 2“ i „Martinovi Baraki 3“, što je totalna dužina od 2300 metara snega za skijanje noću. A mnoštvo barova, kafića, restorana “podgreva” atmosferu pa ako ne želite da se noću “družite” sa snegom, možete se družiti sa prijateljima u prijatnim ambijentima u kojima pucketa vatra i puši se topli napitak po izboru. Borovec je odličan izbor za sve one koji vole da voze snoubord jer ima odlične staze prilagođene ovom zimskom sportu, različitog nivoa težine. “Hotel Rila” nudi nezaboravne trenutke i odličan kavlitet smeštaja pa ga i preporučujemo za izbor smeštaja ako odlučite da zimovanje provedete u Borovecu.

Borokids

U Borovecu nema straha od toplih zima i nedostatka snega jer postoji odličan sistem za veštački sneg koji radi punom snagom tokom cele skijaške sezone. Za najmlađe je, naravno, napravlje odličan zimski park u kome često roditelji uživaju zajedno sa svojom decom. Ovaj skijaški park za decu sipmatično se zove “Borokids” i pravi je raj za decu u kome mališani mogu da uče da skijaju, da se sankaju, grudvaju, prave Sneška ili samo borave na čistom vazduhu. Tako je Borovec kompletan skijaški centar, namenjen svim ljubiteljima zime i čarolija na snegu. Zbog svega navedenog u njemu se do sada dva puta održao Svetski kup u alpskom skijanju, 1981. i 1984. godine, a 1983. godine je održano i Svetsko prvenstvo u biatlonu. Ovo potvrđuje da su kvalitet staza i infrastrukture u Borovecu na svetskom nivou.

Ski liftovi

U Borovecu je 12 ski-liftova različitog kapaciteta koji prevoze skijaše do svih staza koje se nalaze u tri skijaška centra: Sitnjakovo (počinje na visini od 1350m i i deo do 1780m), Jastrebec (od visine 1340 m do visine 2369 m) i Markudžij (od visine 2144 m do visine 2560 m). Sitnjakovo ima osam ski staza a početna stanica žičara u ovom regionu je sa južne strane hotela „Rila“. U Jastrebecu su 4 ski staze a do njih se dolazi gondolom čija je polazna stanica nedaleko od hotela „Samokov“. Markudžij se dići najvišim stazama u regionu, kojih je ukupno 4, a do njih se takođe najlakše dolazi gondolama.

Gondola
Gondola

Staze, naravno, variraju i po dužini i težini pa za svakoga ima po nešto, od početnika do profesionalaca. Tako u Borovecu ima 5 staza za početnike,14 staza za one koji su na srednjem nivou i 1 staza za profesionalne skijaše. Ukupna dužina staza je 58 km i spuštaju se nadmorske visine od 2560m do 1350m, a najveći pad je na stazi koja se spušta za 1230m. Najduža staza u Borovecu je dugačka 12 km. Od podnožja na 1350 metara do najviših staza na visini od 2.560 m dolazi se kabinama za šest skijaša, i ski liftovima. Postoji i sistem od devet žičara i to: jedna kabinska, jedna četvorosedna, jedna jednosedna i šest vučnih žičara ukupnog kapaciteta od 8.150 skijaša na sat. Osim za odrasle, postoji i 5 dečijih ski-liftova.

Staza za početnike
Staza za početnike

Zimski centar nudi odlične uslove kako za skijanje tako i za druge zabavne stvari na snegu poput sankanja, klizanja ili jednostavno pravljenja zabavnih figura od snega. Na višim delovima planine Rila, u oblasti Markudžij ski-centra, sneg može biti debljine i do 2 metra pa je ovo gotovo idealna lokacija za snoubordere koji dolaze ovamo da se oprobaju i “ukrste” snoubordove.

Snowboarding
Snowboarding

Skijaška sezone počinje sredinom decembra i traje do kraja aprila a mašine za veštački sneg i odlična infrastrukutra omogućavaju da ovaj period zaista prođe bez ikakvih problema ako zima nije dovoljno snežna ili je toplija, kako u poslednje vreme godišnja doba umeju malo da zamene mesta.
U ovom zimskom centru se, naravno, može učiti i skijanje i snoubording jer postoje odlične škole u kojima rade profesionalci. Škola skijanja ima više od 200 profesionalnih instruktora i nudi mogućnosti i za učenje u grupama i za privatne, individualne časove, po vašem izboru i mogućnostima.

Biciklističke staze

 

Ni u vreme toplijih meseci, planina Rila i Borovec ne “spavaju”. Borovec nudi odlične uslove za biciklizam jer ima preko 20 odlično uređenih staza, prilagođenih ovom sportu, koje su različitih težina, od onih laganih za rekreativce do onih ozbiljnih na kojima se mogu pripremati profesionalni biciklisti.

Dodate aktivnosti

Spomenimo da se na ovoj planini nalazi jedna od najvećih bugarskih svetinja „Rilski manastir“, kao i obližnja Separeva banja. Motivi Rilskih jezera su jedan od najjačih utisaka koji turisti mogu naći na Balkanu.

Smeštaj

 

U Borovecu ima sasvim dovoljno hotela i kvalitetnog smeštaja, a izbor je veliki i razlikuje se po cenama, tipu i uslovima. Ali, ima svega. Od velikih luksuznih hotela do malih, privatnih vila. Takođe, ima dosta i restorana, barova, kafića, noćnih klubova, picerija… svega onog što jedan veliki svetski skijaški centar i važna turistička destinacija mora imati ako želi redovnu posetu turista iz ovog dela Evrope.

Za ljubitelje dobre hrane, pića i žive muzike, u ponudi su tradicionalne bugarske taverne, tzv. “mehane”, gde se može uživati u specijalitetima bugarske kuhinje i bugarskom crvenom vinu. Tako slobodno možemo zaključiti da Borovec nudi zaista pun konfor kako uživanja na snegu danju, tako i noću. Osim toga, najveći hoteli imaju i bazene, saune, spa centre pa su relaksacija i odmor zagarantovani.

Iz Boroveca se često polazi na planinarenje po planini Rila i to naročito do vrha Musala, u čijem se podnožju Borovec i nalazi. Posebna atrakcija ovog kraja su i mnogobrojna glečerska jezera, koja su deo Nacionalnog parka Rila. Neka od njih su stalna, više od 100, a neka se javljaju sezonski sa topljenjem snega. U oblasti vrha Musala je ukupno sedam jezera koja svakako treba obići.

U odmaralištu Borovec postoji sve neophodno za vaš ugodan boravak, od odličnog smeštaja i svega neophodnog za ugodnosti na snegu i zimske sportove i zabavu do drugih “sitnih” potrepština poput prodavnica, apoteka, menjačnica (1 Bugarski Lev vredi oko 0.5 Eura), banaka, medicinskih usluga…
Odličan turistički informacioni centar nalazi se u obližnjem gradu Samokovu. Tu možete dobiti sve neophodne informacije o Borovecu, prodavnicama, pumpama, medicinskim službama, redu vožnje, cenama usluga, autobuskom prevozu a možete i kupiti korisne brošure i mape koje će vam pomoći da Borovec i planinu Rila upoznate na što bolji način.

Cene smeštaja na Borovcu

Kada su cene smeštaja u pitanju desetodnevni boravak u jeku sezone hotelu sa 3 zvezdice, po noći sa doručkom, koštaće vas nekih 40-ak evra ako rezervaciju izvršite van sezone, a ako to uradite u njenom jeku (ukoliko sloban smeštaj uopšte i nađete), onda bi vas taj isti smeštaj koštao nekih 60-ak evra po noći. Hotel “Rila”, koji ima 4 zvezdice i koji preporučujemo kao odlično mesto za smeštaj, za deset noćenja sa doručkom platićete oko 75 evra po noći ako rezervišete van sezone, i preko 100 evra po noći u jeku sezone. Za one koji imaju tanji novčanik postoji i dobar izbor privatnih vila u kojima je smeštaj povoljniji i podložan “pregovorima”.


Za one koji po prvi put planiraju posetu ovoj destinaciji predlažemo samo da primenite naše preporuke i sugurno vas očekuje nezaboravna zima na Rili! A ako ste već bili na Borovcu, šta vam se najviše dopalo?

9.60 avg. rating (93% score) - 5 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.