Hotel Rila u suton zimi

Pripreme i oprema za skijanje i zimovanje za novu sezonu 2020

Zimovanje i skijanje u Bugarskoj su divne mogućnosti koje nam pruža zimski period, odnosno meseci koji su pred nama.

 

Podsetimo se reportaža o Banskom, Borovcu, Pamporovu, Maljovice, Semkova.

Novogodišnja euforija i praznična atmosfera zahvataju i ove zimske aktivnosti, mameći nas da otputujemo na neku od ovih planina prekrivenu snegom gde možemo da skijamo do mile volje, uživamo u divnom zimskom predelu i iskoristimo ga na najbolji mogući način, tako da ostane zapamćen.

Ukoliko ste se baš vi odlučili na tu vrstu odmora, odnosno uživanja, treba da obratite pažnju na nekoliko ključnih stvari, da bi sve prošlo onako kako ste i zamislili. Od svih faktora koji mogu da utiču na to kako će skijanje i zimovanje izgledati i da li će ispuniti vaša očekivanja, najbitnija je – sportska oprema za skijanje.


Naime, ukoliko bez prave opreme krenete na skijanje, ili će vam biti toliko hladno da će vas to onemogućiti da obavljate bilo šta napolju, a kamoli da uložite napor u skijanje, ili će vam biti pretoplo u neadekvatnoj odeći i obući, pa će to takođe biti smetnja koja uništava svu zabavu, zbog koje ste se na prvom mestu i odlučili za skijanje i zimovanje.

Da do toga ne bi došlo, treba dobro razmisliti šta od opreme za skijanje treba poneti. Obični džemperi nisu dovoljni! Zato bacite pogled na ove savete.

Slojevito oblačenje

Prvo i osnovno pravilo oblačenja za skijanje jeste slojevitost. Treba napraviti dobru bazu kako bi celokupna oprema za skijanje koju imate na sebi imala efekta i u potpunosti obavljala svoju važnu funkciju. Slojevito oblačenje obezbeđuje potrebnu toplotu telu, određenu vlažnost i očuvanje hidratacije kože i mogućnost da slojeve prilagođavate vremenskim uslovima i trenutom osećaju, jer je lako osloboditi ih se, ali i ponovo ih vratiti, ukoliko se javi potreba za tim.

Prvi sloj

Za početak, prvi sloj treba da bude odeća koja će prianjati uz telo. Takve su, na primer, termo helanke ili termo unihop koje čine sjajnu bazu za termo pantalone. Što se gornjeg dela tela tiče, zimske potkošulje, majice ili bluze dugih rukava obavljaju dobar posao kao osnova u slojevitom oblačenju za skijanje.


Preporučuje se da odeća koja čini prvi sloj bude od materijala poput vune ili polipropilena, jer se takvom garderobom stvara izolacija tela. Spoljašnji slojevi su oni koji treba da budu vodootporni i da dozvoljavaju telu da diše. Kako se može reći da čarapa glavu čuva, i to je element koji ne treba zapostaviti. Vunene čarape čuvaju stopala i ostavljaju ih suvim i toplim, a to je ono što svi žele kada krenu na skijanje i zimovanje.

Ski pantalone i jakne

Sledeći slojevi ne bi trebalo da budu od pamuka jer on ne apsorbuje vlažnost u onoj meri u kojoj su za to sposobni sintetički materijali i vuna. Takođe, pamuk ne greje telo dovoljno i ne održava toplotu tela dugo. Rolke su praktične za ovakve prilike, jer greju, a i pokrivaju veću površinu tela. Posebne pantalone za skijanje napravljene od vune, kakve se koriste u ovakvim i sličnim aktivnostima, mogu takođe biti srednji sloj u oblačenju.

Ovakav srednji sloj u oblačenju može biti izbegnut ukoliko je temperatura na skijanju i zimovanju veća od očekivane, pa za dodatnim slojem nema potrebe. Međutim, ono što nikako ne sme biti preskočeno u oblačenju su specijalne, vodootporne, skijaške pantalone i jakna koji čine najbitniji deo opreme za skijanje. Ski jakna i ski pantalone ne trebaju biti ni preširoke, ni previše tesne, jer treba uzeti u obzir da se sa njima obavljaju sportske aktivnosti. Njihova glavna vrednost je što obezbeđuju toplinu telu, ne propuštaju vodu, pa kad ih obučete, možete biti sigurni i opušteni.

Ski dodaci

Sve ostalo što skijaši stavljaju na sebe ili oblače prilikom skijanja jesu ski dodaci. Oni nisu neophodni ali mogu biti itekako od velike pomoći. Kako u velikoj meri olakšavaju skijanje i iskustvo zimovanja čine boljim i lakšim, treba pametno odabrati i dodatke koji će ići uz opremu za skijanje.

Vunena ili sintetička zimska kapa ume često da bude spasonosna, naročito ako skijate na izuzetno niskoj temperaturi. Postoje i posebne kacige za skijanje ispod kojih se nose ski maske.

One su namenjene onima koji su veoma oprezni i pažljivi, ali i nesigurni u svoje znanje i iskustvo u skijanju. Od velikog značaja su i vodotporni ski rukavice, koje su razlikuju od onih običnih, regularnih, koje nosimo svakodnevno tokom zime. Ski trake, šalovi, odnosno okovratnici, kojima se mogu sakriti lice i vrat od naleta vetra i snega su takođe poželjni u hladnim danima.

Nošenje specijalnih naočara za skijanje se preporučuje ukoliko je napolju vetrovito, ali i tokom sunčanih dana na zimovanju jer tada mogu olakšati snalaženje na snegu i probleme sa vidom zbog neverovatne beline predela. Ski naočare takođe štite oči od raznih predmeta koji se koriste prilikom skijanja, a koji mogu dovesti do povrede ukoliko se neadekvatno upotrebljavaju. Pored naočara, za zaštitu od sunca treba upotrebljavati i kremu za sunčanje koja će sprečiti štetan uticaj UV zraka na kožu, što ne treba striktno vezivati za leto i visoke temperature.

„Kežual“ stil

Ako ste od od onih ljudi koji skijanje obožavaju i na zimovanje idu samo da bi bili u mogućnosti da uživaju u ovoj aktivnosti, ne treba smetnuti sa uma da vam je potrebna odeća i za vreme izvan ski staza. Zimovanje podrazumeva i planinske restorane i hotele, noćni život, pa čak i šoping i razgledanje mesta, a za sve to je potrebna „kežual“ odeća.

Potpuna oprema i odeća za skijanje mogu biti neadekvatni za takve trenutke. Specijalnu ski opremu i dodatke tada može zameniti topla, udobna odeća i obuća, poput običnih ili teksas pantalona, džempera, vodootpornih i vodonepropusnih čizama i zimske jakne.

Ključno prilikom biranja odeće za skijanje i zimovanje jeste izabrati ono u čiji ste kvalitet sigurni i što znate da vas neće izneveriti na niskim temperaturama, kao i ono u čemu se dobro osećate. Ne zaboravite, odeća nije ništa bez čoveka koji je nosi.


7.00 avg. rating (72% score) - 3 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.