Архиве ознака: Plaže Bugarske

Sveti Konstantin i Elena

Prvu priču u jeku sezone letovanje 2013 u ovoj jubilarnoj 1700’oj godišnjici od potpisivanja Milanskog edikta započinjemo ni manje ni više nego sa plaže velikog imperatora i čoveka koji je promenio svet.

Sveti Konstantin i Elena” (ili na bugarskom Св. Константин и Елена) je prestižno odmaralište na bugarskoj obali Crnog mora. Nalazi se na 8 km severoistočno od grada Varne i 7 km južno od još jednog popularnog letovališta, „Zlatni pjasci“. Smešteno je u oblasti izuzetnih prirodnih atrakcija sa šumama koje se spuštaju do samog mora (vidi sliku), a čitava oblast je prirodna terasa koja se prostire na 10-15 m visine iznad mora.

Sveti Konstantin i Elena (Sv. Konstantin i Jelena)

Sveti Konstantin i Elena (Sv. Konstantin i Jelena)

Osnovano je davne 1908. godine pa predstavlja i najstarije letnje odmaralište u Bugarskoj. Te davne 1908. godine ovde je prvo osnovan centar za balneologiju u kome se primenjivala balneoterapija, metoda lečenja mineralnim vodama, lekovitim blatom i lekovitim gasovima. Centar je izgrađen baš ovde zbog mnogobrojnih izvora tople, minerlane vode, koja je poznata po svojim lekovitim svojstvima, da bi vremenom od običnog lečilišta prerastao u luksuzno odmaralište, popularno čitave godine, a posebno leti. Jedan od izvora mineralne vode se uliva u more pa je pretvoren u najveću atrakciju ovog odmarališta. Наставите са читањем