Архиве ознака: Rila

Dobrinište – na tromeđi bugarskih planina

Svaka planina ima svoju priču. Al, kad se isprepletu mistična Rila, odvažni Pirin i Rodopi, nastaje legenda o Dobriništu. Ovaj kraj iznedrio je jednog od velikana bugarsko-makedonske revolucije protiv turske vlasti. Reč je o Goci Delčevu, čija spomen kuća se nalazi na oko deset kilometara od Dobriništa.

Dobrinište

Dobrinište

Samo mesto odlikuje izuzetno lekovita termalna banjska voda, pa pored zimskog rezorta ovo je i poznato banjsko lečilište. Sa obližnjim jezerima sadržajna je i letnja destinacija. Наставите са читањем

Ski centar Semkovo

Pred vama je serijal manje poznatih zimskih destinacija u Bugarskoj. Nastavljamo sa Rilom, a prvi u ovom nizu je ski cenrar Semkovo.

Semkovo

Semkovo

Samo skijalište se prostire se na jugozapadnom delu Rile. Nalazi se na 90 km od Blagoevgrada, 190 km od Sofije i oko 160 km od Plovdiva. Nadmorska visina ski zone je između 1600 i 1750 m. Gosti kompleksa mogu da užzivaju u čak 7 staza za skijanje koje su ukupno duge oko 4 km. Staze opslužuju 8 žičara.
Наставите са читањем

Borovec i njegovi hoteli da zima na planini Rili bude nezaboravna

Planina Rila se nalazi na jugozapadu Bugarske i najponosnija je zbog toga što je krasi najviši vrh Balkanskog poluostrva, vrh Musala, koji oblikuje oblake na nadmorskoj visini od 2925 metara. I sa te visine ponosno posmatra lepotu koja ga okružuje među kojom je i impozantni Nacionalni park Rila na jugozapadnim obroncima planine.

Musala

Musala, pogle na zalazak sa vrha

Ukupne površine od preko 80.000 ha, ovaj nacionalni park je najveći nacionalni park u Bugarskoj i jedan od najvećih u celoj Evropi. Na ovoj planini izvire i nekoliko najdubljih i najdužih reka na Balkanu od kojih je svakako nama najpoznatija reka Marica.

Borovec, panorama zimi

Borovec, panorama zimi

Rila je planina koja je odlično iskoristila svoje turističke potencijale i veliko prirodno bogatstvo pa je tako jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Bugarskoj. U pomenutom nacionalnom parku se tako nalazi deo koji se zove “turistički deo” u kome se nalaze uređene staze za šetnju ili trčanje i biciklizam, a turisti se mogu baviti i raznim drugim aktivnostima poput jahanja, kampovanja, planinarenja ili jednostavno šetnje. Na planini ima dosta hotela i planinarskih domova, ali je svakako najpoznatiji “brend” ove planine zimsko odmaralište Borovec (eng. Borovets), jedno od najpoznatijih skijaških centara Bugarske. Наставите са читањем

Ekološki turizam i nacionalni parkovi Bugarske

U vreme kada se jako često pitamo da li još uvek imamo sva četiri godišnja doba, zbog naglih prelaza iz toplog u hladno i nebrojanih vremenskih nepogoda, pitanje ekologije i očuvanja životne sredine su u samom epicentru interesovanja. Zagađenja su velika pa su zbog toga zemlje koje nude očuvanu netaknutu prirodu i krajeve koji još uvek mirišu na „čistotu“ i „zvuče“ prirodno prave atrakcije koje privlače sve veći broj ljudi željnih pravog odmora. Bugarska je jedna od zemalja sa bogatom ponudom krajeva koji su u skladu sa svim ekološkim standardima pa je zbog toga i ekološki turizam u ovoj zemlji poslednjih godina u ekspanziji.

Devetaška pećina, foto: TT Group

Devetaška pećina

Izuzetno bogat biodiverzitet, mnogobrojni nacionalni parkovi, jedinstveni pejzaži, pećine, kanjoni, jezera, reke, planine i nezaobilazno toplo crnomorsko primorje deo su nesvakidašnje lepe zelene „slagalice“ Bugarske. Prosto je nemoguće opisati i izdvojiti nešto posebno u takvom izuzetnom prirodnom bogatstvu koje ova zemlja čuva i nudi. Zbog toga se u njoj možete i odmoriti i uživati u čarima zelenila, ali i aktivno baviti sportovima i aktivnostima poput šetnji, trčanja ili obilaska prirodnih lepota i uživanju u posmatranju biljnih i životinjskih vrsta. Наставите са читањем