Архиве ознака: UNESCO

Ekološki turizam i nacionalni parkovi Bugarske

U vreme kada se jako često pitamo da li još uvek imamo sva četiri godišnja doba, zbog naglih prelaza iz toplog u hladno i nebrojanih vremenskih nepogoda, pitanje ekologije i očuvanja životne sredine su u samom epicentru interesovanja. Zagađenja su velika pa su zbog toga zemlje koje nude očuvanu netaknutu prirodu i krajeve koji još uvek mirišu na „čistotu“ i „zvuče“ prirodno prave atrakcije koje privlače sve veći broj ljudi željnih pravog odmora. Bugarska je jedna od zemalja sa bogatom ponudom krajeva koji su u skladu sa svim ekološkim standardima pa je zbog toga i ekološki turizam u ovoj zemlji poslednjih godina u ekspanziji.

Devetaška pećina, foto: TT Group

Devetaška pećina

Izuzetno bogat biodiverzitet, mnogobrojni nacionalni parkovi, jedinstveni pejzaži, pećine, kanjoni, jezera, reke, planine i nezaobilazno toplo crnomorsko primorje deo su nesvakidašnje lepe zelene „slagalice“ Bugarske. Prosto je nemoguće opisati i izdvojiti nešto posebno u takvom izuzetnom prirodnom bogatstvu koje ova zemlja čuva i nudi. Zbog toga se u njoj možete i odmoriti i uživati u čarima zelenila, ali i aktivno baviti sportovima i aktivnostima poput šetnji, trčanja ili obilaska prirodnih lepota i uživanju u posmatranju biljnih i životinjskih vrsta. Наставите са читањем

Kulturna ponuda Bugarske

Puno faktora je uticalo da u trenutku kad se rađa srednjovekovna Srbija i ustoličuje svetorodna loza Nemanjića, Bugarska uzdiže već svoje drugo Carstvo.

Ova činjenica govori da je Bugarska  zaista zemlja sa dugom i izuzetno bogatom kulturom na koju su uticaj imali i različiti vekovi i različite civilizacije.

Perperikon

Perperikon, antički hram i proročište posvećeno Bogu Dionisu

Uticaj Vizantije kao najveće imperije čovečanstva, a pogotovu Konstantinopolja učinila je da je danas ova zemlja itekako primamljiva za sve koji vole istoriju, arhitekturu, etnografiju, arheologiju i umetnost kroz vekove. Od praistorije, zaostavštine Tračana, ostataka rimskih utvrđenja, viznatijskih i srednjevekovnih tvrđava, mnoštva crkava i manastira, kao i džamija, sinagoga i celovitih etnografskih komplesa, u Bugarskoj možete proputovati kroz prošlost i sresti se sa sadašnjosti. Наставите са читањем

Belogradčik – novo svetsko čudo iz Bugarske

Stene, tvrđava i sam Belogradčik predstavnici su Bugarske u izboru za novo svetsko čudo. U svakom slučaju zapanjujuća lepota prirode, a evo par slika koje će vas okuražiti da u svoj pasoš upišete još jednu neverovatnu tačku.

Stene između stena

Stene između stena, izvor: TT Group

Наставите са читањем