Архиве ознака: Varna

Albena Resort – plaže i smeštaj za nezaboravno letovanje

Mic po mic približavamo se najlepšim destinacija Bugarske. Krenuli samo od najmanjih, sa krajnjeg juga, poput Kitena, pa preko standardnih, kao što je Pomorje, a u ovom postu predstavljamo njeno veličanstvo, Albenu.

Albena

Albena, panorama

Albena Resort se nalazi u severnom delu bugarske obale Crnog mora. Od aerodroma u Varni udaljena je oko 35 km. Na drugoj strani, od Balčika, udaljena je 12 km. Uz Albenu se nalazi i jedan od mnogobrojnih nacionalnih parkova u Bugarskoj – prirodni rezervat Baltata prekriven gustom šumom koja se prostire na više od 18 hektara. Nacionalni park se proteže uz glavni put od Kraneva ka Albeni, uzdiže se iza hotela popularnog letovališta Albena i spušta se sve do obala Crnog mora. Наставите са читањем

Burgas – muzeji, restorani, smeštaj za leto u Burgasu

Burgas (bugarski: Бургас) je četvrti po veličini grad u Bugarskoj, a drugi je po veličini pomorski grad odmah posle Varne.

Burgas, panorama grada i plaže sa mora

Burgas, panorama grada i plaže sa mora

Nalazi se u jugoistočnom delu Bugarske, na obali Crnog mora, u istoimenom zalivu koji je najzapadnija tačka Crnog mora. Stari deo grada se nalazi na poluostrvu, a grad je sa istoka okružen morem, dok je sa kopna na zapadnoj strani okružen jezerima Vaja, Atanaskovo i Mandrensko jezero. Ova jezera formiraju najveći kompleks jezera u Bugarskoj i izdvajaju se zbog izuzetno raznovrsne i bogate prirode.

Burgas je od Sofije udaljen 400 km (oko 5 do 6 sati vožnje ukoliko ne pravite prevelike pauze), od Varne 130 km, Plovdiva 280 km, a od popularnog Sunčevog brega oko 30 km. Burgas je veliki ekonomski, administrativni, kulturni, obrazovni i turistički centar istoimene regije, a u gradu živi više od 230.000 stanovnika. Luka Burgas je druga po veličini pomorska luka u Bugarskoj, a Наставите са читањем

Ravda – letovanje u Ravdi

Tradicionalna bugarska gostoljubivost i srdačnost sastavni su deo duha malog mesta po imenu Ravda, koje se nalazi u neposrednoj blizini Nesebara i popularnog letovališta Sunčev breg. Blizu velikih turističkih centara, a ipak mirno i tiho, raj je za odmor od svih poslovnih napora i za skupljanje energije za nove.

Ravda u suton

Ravda u suton

 

Ovo turističko seoce se pripada opštini Nesebar i jedno je od najpopularnijih i najznačajnijih turističkih mesta u sklopu ove opštine. Ravde je 33 km udaljena od Burgasa, 4 km od Nesebara (Ravda je odmah pored Nesebra) i 3 km od Sunčevog brega. Od međunarodnog aerodrome u Burgasu je udaljena 30km, a na samo kilometer je glavni put Varna-Burgas pa se do mesta lako i brzo dolazi. Наставите са читањем

Sveti Konstantin i Elena

Prvu priču u jeku sezone letovanje 2013 u ovoj jubilarnoj 1700’oj godišnjici od potpisivanja Milanskog edikta započinjemo ni manje ni više nego sa plaže velikog imperatora i čoveka koji je promenio svet.

Sveti Konstantin i Elena” (ili na bugarskom Св. Константин и Елена) je prestižno odmaralište na bugarskoj obali Crnog mora. Nalazi se na 8 km severoistočno od grada Varne i 7 km južno od još jednog popularnog letovališta, „Zlatni pjasci“. Smešteno je u oblasti izuzetnih prirodnih atrakcija sa šumama koje se spuštaju do samog mora (vidi sliku), a čitava oblast je prirodna terasa koja se prostire na 10-15 m visine iznad mora.

Sveti Konstantin i Elena (Sv. Konstantin i Jelena)

Sveti Konstantin i Elena (Sv. Konstantin i Jelena)

Osnovano je davne 1908. godine pa predstavlja i najstarije letnje odmaralište u Bugarskoj. Te davne 1908. godine ovde je prvo osnovan centar za balneologiju u kome se primenjivala balneoterapija, metoda lečenja mineralnim vodama, lekovitim blatom i lekovitim gasovima. Centar je izgrađen baš ovde zbog mnogobrojnih izvora tople, minerlane vode, koja je poznata po svojim lekovitim svojstvima, da bi vremenom od običnog lečilišta prerastao u luksuzno odmaralište, popularno čitave godine, a posebno leti. Jedan od izvora mineralne vode se uliva u more pa je pretvoren u najveću atrakciju ovog odmarališta. Наставите са читањем