Banje, lečilišta i zdravstveni turizam u Bugarskoj

Malo je zemalja u Evropi koje se mogu meriti sa bugarskom „moći“ banjskog, balneološkog i wellnes turizma. Izuzetno bogata raznolokim termalnim mineralnim izvorima lekovite vode i lekovitim blatom, Bugarska je prava vele sila u oblasti zdravstvenog turizma.

Saparevo banja
Najtopliji gejzir u kontinentalnoj Evropi, Saparevo banja, jugozapadna Bugarska

A da je to sa razlogom tako potvrđuju i podaci da se u Bugarskoj nalazi oko 1600 različitih izvora mineralne ili lekovite vode koji imaju ukupan kapacitet od oko  5000 litara vode u sekundi. Najveći broj njih je sa niskim nivoom minerala u sebi, preko 60% izvora ima vodu sa niskim sadržajem minerala, oko 15% izvora daje vodu sa višim nivoom minerala, a oko 18% izvorske vode ovog tipa je prirodno gazirana.

Izvori lekovite vode se takođe dele i na hladne i tople. Hladnih izvora ima po celoj zemlji, a mi ćemo pomenuti samo neke:

– u regionu Asenovgrada je izvor Nerečen,
– u regionu Trojan je izvor Šipkovo,
– u blizini Sofije je Ovča Kupel,
– u regionu Simeonovgrada je izvor Meričleri

Za razliku od hladnih izvora, topli se međusobno diferenciraju po toploti vode pa je tako najtopliji izvor u Bugarskoj, sa temperaturim od čak 103 ºС, izvor u banji Saparevo, koji je ujedno i jedini gejzir i u Bugarskoj i u kontinentalnoj Evropi. Ova toplotna energija verovatno potiče od iste vulkanske žile kao Zvonačka i Vranjska banja u Srbiji.


Najpoznatiji termalni izvori u Bugarskoj su: Varšetc, Barzija, Lakatnik, Opletnja, Gorna Banja, Ovča Kupel, Pančarevo, Strelča, Hisarja, Pavel Banja, Sapareva, Simitli, Momin Prohod, Mihalkovo, Stefan Karadžovo, Starozagorska Banja, Blagoevgrad, Levunovo, Dobrinište, Devin, Velingrad

Devin
Devin, panorama na banju

Već samo nabrajanje dovoljno govori i potvrđuje koliko se bogatstvo termlanih i mineralnih izvora skriva u Bugarskoj. A ona, ipak, rado tu „tajnu“ deli sa drugima, razvivši banjski i lečilišni turizam i izgradivši dobru infrastrukturu i kvalitetan smeštaj pa su bugarske banje i lečilišta zaista u vrhu po kvalitetu usluga. Zbog uticaja ruske škole medicine, zdravstveni sistem je na visokom nivou u odnosu na region.

Banja Hisarija
Banja Hisarija i antički lokalitet iz doba Dioklecijana

Interesantno je napomenuti da gotovo polovina termalnih izvorskih voda u Bugarskoj ima povišen nivo radioaktivnosti, od kojih se posebno izdvajaju dva izvora – Momina Banja i izvor Nerečen.

Osim termalnih i mineralnih izvora, Bugarska je bogata i lekovitim blatom koje se nalazi u oblastima Šabla Tuzla, Tuzlata, jezera Varna, Pomorja, jezera Atanasovsko i Mandra Dam. A termaani izvori koji takođe imaju i bogatstvo lekovitog blata nalaze se u blizini sela Marikostinovo, u dolini Sandanski-Petrič, i u blizini grada Banja, u dolini Karlovo.

Ono što Bugarsku takođe izdvaja i svrstava u vrh banjskog i lečilišnog turizma je i izuzetno povoljna klima. Bugarska je gotovo 1/5 godine osunčana zemlja, što je znanto više od zemalja centralne Evrope. Duž crnomorskog primorja dani su znato manje „sakriveni“ oblacima tokom cele godine nego što je to slučaj sa mestina na obali Atlantika ili čak nekim delovima Mediterana. A u Bugarskoj generalno pada manje kiše u vreme proleća i leta nego što je to slučaj sa ostatkom Evrope.
Mineralni izvori na jugu zemlje su pod uticajem mediteranske klime, drugi su u planinskim oblastima gde se voda cakli, a ostali se protežu duž obale Crnog mora, noseći u svojim vodama i toplinu i svežinu mora. U kombinaciji sa raznovrsnom vegetacijom i lekovitim biljem, kojim ova zemlja takođe obiluje, termalni izvori su pravi izbor za lečenje i odmor tokom cele godine.

Sofijska mineralna banja
Sofijska mineralna banja, izvor TT Group

Bugarska ima 48 planinskih lečilišta, 15 morskih lečilišta i 38 balneoloških centara (lečilište bazirano na kupanju u lekovitoj vodi). Najpoznatiji balneološki, klimatski centri na obali Crnog mora su: letovališta Albena, Zlatni pjasci, Sv. Konstantin i Elena, Sunčev breg, Balčik, Tuzlata, Varna, Pomorje, Primorsko, Kiten, Sozopol, Ahtopol… A najpoznatije banje u planinskim regijama su: Hisar, Velingrad, Bankja, Nerečen, Pavel Banja, Kostenec, Momin Prohod, Slivenski, Starozagorski, Sapareva Banja, Borovec

Zanimljivi podaci, zar ne? I primamljivi da se za destinaciju za jesenje i prolećno putovanje odabere baš Bugarska. Jer iako blizu, sa aspekta banjskog turizma ovo je za nas još uvek neotkrivena destinacija.


6.67 avg. rating (68% score) - 6 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.