Ekološki turizam i nacionalni parkovi Bugarske

U vreme kada se jako često pitamo da li još uvek imamo sva četiri godišnja doba, zbog naglih prelaza iz toplog u hladno i nebrojanih vremenskih nepogoda, pitanje ekologije i očuvanja životne sredine su u samom epicentru interesovanja. Zagađenja su velika pa su zbog toga zemlje koje nude očuvanu netaknutu prirodu i krajeve koji još uvek mirišu na „čistotu“ i „zvuče“ prirodno prave atrakcije koje privlače sve veći broj ljudi željnih pravog odmora. Bugarska je jedna od zemalja sa bogatom ponudom krajeva koji su u skladu sa svim ekološkim standardima pa je zbog toga i ekološki turizam u ovoj zemlji poslednjih godina u ekspanziji.

Devetaška pećina, foto: TT Group
Devetaška pećina

Izuzetno bogat biodiverzitet, mnogobrojni nacionalni parkovi, jedinstveni pejzaži, pećine, kanjoni, jezera, reke, planine i nezaobilazno toplo crnomorsko primorje deo su nesvakidašnje lepe zelene „slagalice“ Bugarske. Prosto je nemoguće opisati i izdvojiti nešto posebno u takvom izuzetnom prirodnom bogatstvu koje ova zemlja čuva i nudi. Zbog toga se u njoj možete i odmoriti i uživati u čarima zelenila, ali i aktivno baviti sportovima i aktivnostima poput šetnji, trčanja ili obilaska prirodnih lepota i uživanju u posmatranju biljnih i životinjskih vrsta.


U svetlu biodiverziteta, Bugarska je na visokom drugom mestu u Evropi jer na njenoj teritoriji raste preko 12.000 registrovanih biljnih vrsta. Oko 750 vrsta bilja spada u kategoriju lekovitog bilja, a oko 70% njih ima izuzetan ekonomski značaj za zemlju jer Bugarska godišnje izvozi oko 15 hiljada tona lekovitog bilja. Da li bi trebalo nešto da naučimo od naših suseda?

Veleka
Veleka

Pod šumom je oko 4 miliona hektara bugarske teritorije, što je oko 37% njene ukupne teritorije. Guste šume nalaze se u oblastima reka Batova, Kamičija, Ropotamo i Veleka. Guste šume prisutne su i u oblastima Rodopskih planina, planine Balkan (Stara planina), Rile i Vitoše.
U Bugarskoj je registrovano više od 27.000 životinjskih vrsta koje žive u sedam geografskih regiona zemlje. Kako zemlja izlazi na Crno more, tako je i bogatstvo morskog sveta takođe veliko pa je Bugarska idealna lokacija i za ljubitelje sportskog ribolova.

Nacionalni parkovi i rezervati Bugarske

U Bugarskoj su i tri velika nacionalna parkaPirin, koji je na UNESCO-voj listi svetksih prirodnih dobara, Rila i Centralni Balkan.

 

Nacionalni park Pirin je zaštićena teritorija ustanovljena kako bi se sačuvala prirodna bogatstva planine Pirin. U ovom nacionalnom parku ima dosta retkih biljaka i ugroženih životinjskih vrsta pa je ovaj nacionalni park od izuzetnog značaja za Bugarsku. Osim ova tri, u Bugarskoj je i 11 parkova prirode od kojih izdvajamo: Belasicu, Balgarku, Zlatne pjasce, manastir Rila, Rusenski Lom, Strandža. Bugarska dosta radi na tome da sačuva sve to bogatstvo pa je tako osnovano 89 rezervata od kojih izdvajamo sledeće koji su u skladu sa UNESCO-vim programom zaštite prirode: Ali Botuš, Bistriško Branište, Boatin, Červenata stena, Čuprene, Dupkata, Parangalica, Srebarna, Steneto… Na UNESCO-voj listi svetskih prirodnih baština nalaze se i rezervat Srebarna koji obuhvata istoimeno jezero i teritoriju oko njega. Posebno je zanimljiva Devetaška pećina čija slika je data na početku teksta.

Ispaša divljih konja na Rili
Ispaša divljih konja na Rili

Bugarska je bogata i mnogobrojnim vrstama ptica pa su 22 mesta proglašena za izuzetno značajna u Evropi od kojih izdvajamo močvaru Alepu, rezervat oko Atanasovskog jezera, rezervat na ostrvu Belene, jezero Burgas, rezervat Kaliakra, Durankulak, Zaskoto, ostrvo Nameles na Dunavu, Mandrensko jezero, rezervat Srebarna i mnoga druga mesta.

Treba istaći da sve ove zaštićene zone netaknute prirode ne samo što omogućavaju upoznavanje i šetnje kroz sva ta bogatstva, već se u njima organizuju i kvalitetni edukativni programi sa ciljem podizanja ekološke svesti ljudi.


10.00 avg. rating (93% score) - 2 votes

Dodaj svoj utisak

Zaštite radi molimo vas popunite donje polje: *

Ako želite na skijanje u Bugarsku:

Pratite nas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.